0. 7:10 - 7:55
1. 8:00 - 8:45
2. 8:50 - 9:35
3. 9:40 - 10:25
4. 10:35 - 11:20
5. 11:30 - 12:15
6. 12:30 - 13:15
7. 13:20 - 14:05
8. 14:10 - 14:55
9. 15:00 - 15:45
10. 15:50 - 16:35
11. 16:40 - 17:25
12. 17:30 - 18:15
Nagrody Korczakowskie są indywidualnymi nagrodami za wyróżniającą się twórczą pracę edukacyjno-pedagogiczno-kulturalną. Przyznawane zgodnie z myślą Janusza Korczaka „Wychowanie dziecka to nie miła zabawa, a zadanie, w które trzeba włożyć wysiłek bezsennych nocy, kapitał ciężkich przeżyć i wiele myśli…”
Celem Nagrody Korczakowskiej jest uhonorowanie nauczycieli, opiekunów i instruktorów zajęć szkolnych organizowanych przez chorzowskie stowarzyszenia za wybitną działalność na rzecz dzieci i młodzieży, rozwijanie ich osobowości, kreatywności oraz za serce wkładane w pracę z młodzieżą.
W tym roku była to już 7 edycja tej Gali. W chorzowskim CKZiU nominowanych zostało 19 nauczycieli szkół chorzowskich, a wśród nich drugi rok z rzędu nasza matematyczka Iwona Miśtak.
30 maja odbył się w naszej szkole DZIEŃ FANTASTYKI Z KLASĄ 3A. Był to ostatni w tym roku szkolnym dzień poświęcony literaturze. Uczniowie ZSGU mieli możliwość sprawdzenia swojej wiedzy w tym zakresie, a niektórzy przebrali się za swoje ulubione postacie z gatunku fantasy.
17.05. odbyło się w naszej szkole uroczyste pożegnanie absolwentów klas maturalnych. Kwietniowa akcja strajkowa spowodowała opóźnienie w kalendarzu szkolnym i dlatego chociaż matury zbliżają się już ku końcowi, dopiero dzisiaj żegnaliśmy uczniów klas czwartych. Wychowawcy po raz ostatni spotkali się ze swoimi uczniami. Przed absolwentami stoją teraz nowe życiowe wyzwania...
ŻYCZYMY MĄDRYCH WYBORÓW I SUKCESÓW W DOROSŁYM ŻYCIU!
Więcej zdjęć w galerii POŻEGNANIE ABSOLWENTÓW
04.04.2019 r. uczennice z naszej szkoły, w ramach "Festiwalu Nauki", wzięły udział w warsztatach poświęconych zagadnieniu "kobiecości". Uczestniczki definiowały pojęcie "kobiecości", odwołując się m.in. do twórczości Wisławy Szymborskiej. Wyrażały kobiecość za pomocą rysunków. Każda z uczestniczek miała okazję stworzyć "Własne Koło Życia" oraz mapę swoich wartości.
Na zakończenie projektu, każda z dziewcząt otrzymała "Receptę na szczęście" oraz Certyfikat uczestnictwa w warsztatach.
Warsztaty zorganizowała Filia Wojewódzkiej Biblioteki Pedagogicznej w Chorzowie, w ramach Chorzowskiego Festiwalu. Zajęcia prowadziła p. Jolanta Drosdzol. Naszą szkołę reprezentowały: Daria Sobera, Dorota Bort, Martyna Zdebel, Karolina Gas, Klaudia Merta. Opiekę nad uczennicami sprawowała mgr Wioleta Lisoń.
01.kwietnia we Wrocławiu odbył się Finał XXIV OgólnopolskiegoTurnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz, w którym wzięło udział 19 cukierników z całej Polski.
Naszą szkołę reprezentowała JUSTYNA SZKLANNY uczennica klasy 3c/k. Justyna zajęła III MIEJSCE w turnieju, ale w części praktycznej była najlepsza.
BRAWO BRAWO BRAWO BRAWO BRAWO BRAWO BRAWO BRAWO BRAWO BRAWO BRAWO BRAWO
Dostała też nagrodę za najpiękniejszy eksponat z czekolady.
Justyna przygotowywała się do konkursu pod opieką p. Magdaleny Malcherczyk.
Zobacz więcej zdjęć w galerii: FINAŁ XXIV TURNIEJU NA NAJLEPSZEGO UCZNIA W ZAWODZIE CUKIERNIK I PIEKARZ
Mamy zaszczyt poinformować, że uczennica klasy 4B MARLENA NIŹNIKIEWICZ, w prestiżowym konkursie KULINARNY TALENT 2019 ROBERT SOWA zdobyła II MIEJSCE.
Konkurs odbył się 28.03.2019r. w Warszawie podczas Targów EuroGastro 2019 "Przygotowanie do kariery".
BRAWO BRAWO BRAWO BRAWO BRAWO BRAWO BRAWO BRAWO BRAWO BRAWO
Marlena przygotowywała się do konkursu pod opieką p. Katarzyny Beier. Gratulacje!
Oto danie wicemistrzyni:
16.marca br. został wyemitowany w TVP3 KATOWICE odcinek popularnego programu kulinarnego RĄCZKA GOTUJE zarejestrowany w WARSZTACIE SZKOLNYM ZSGU z udziałem naszych uczniów.
21.03.2019r. odbyły się zawody rejonowe w siatkówce dziewcząt.
Reprezentacja naszej szkoły zajęła I MIEJSCE, pokonując szkołę ze Świętochłowic 2:0, a następnie po bardzo emocjonującym meczu - szkołę z Siemianowic 2:1.
Te dwa zwycięstwa zapewniły nam prawo reprezentowania szkoły w PÓŁFINAŁACH MISTRZOSTW ŚLĄSKA.
TRZYMAJMY KCIUKI ZA NASZE SIATKARKI!
Zapraszamy na
CHORZOWSKIE TARGI EDUKACYJNE w SZTYGARCE
21 marca 2019r. od 9.00.-16.00
22 marca 2019r. od 9.00- 14.00
Na targach prezentowana jest oferta edukacyjna szkół ponadpodstawowych w Chorzowie. Uczniowie klas 3 gimnazjów i klas 8 szkół podstawowych mogą skorzystać także z doradztwa w wyborze dalszego kierunku kształcenia.
Więcej zdjęć w galerii TARGI EDUKACYJNE
Dnia 13 marca 2019 r. odbyło się spotkanie klasy trzeciej ck ZSZ z Policją. Zajęcia dotyczyły tematyki dopalaczy i narkotyków. Problematyka poruszała zagadnienia z zakresu norm prawnych, profilaktyki i leczenia. Ponadto zostały przedstawione zdjęcia i filmik obrazujące skutki zdrowotne, fizyczne, osobowościowe oraz zachowania osób, zażywających narkotyki/dopalacze. Zajęcia były przedstawione w sposób ciekawy dla młodzieży i poruszający do refleksji.
Klasa 1c/k wraz z wychowawcą p.E.Ptok przeprowadziła zbiórkę pieniędzy na rzecz Chorzowskiego Schroniska przy ulicy Opolskiej 36. Udało nam się zebrać 160 zł. Za otrzymane pieniądze zakupiliśmy m.in. karmy dla psów i kotów i akcesoria dla zwierząt. Dnia 15 marca zawieźliśmy dary do schroniska. Jesteśmy bardzo wdzięczni naszym uczniów i nauczycielom za okazane serce. Dziękujemy za każdy grosz.
Dzisiaj, tj. 11.03.2019., w Warsztacie Szkolnym odbyło się nagranie odcinka programu kulinarnego "RĄCZKA GOTUJE".
Panu Remigiuszowi Rączce w gotowaniu pomagali uczniowie: Marlena Niźnikiewicz z kl. 4B oraz Martyna Potopa i Marcel Flisiak z kl. 3B.
Program zostanie wyemitowany w TVP3 KATOWICE w sobotę 16.03. o godz. 18.00, a powtórkę będzie można zobaczyć w niedzielę 17.03. o godz.10.00.
Więcej zdjęć w galerii RĄCZKA GOTUJE W ZSGU
W czwartek, 7 marca 2019 r. uczniowie klasy 2B przedstawili projekt poświęcony DEPRESJI. Młodzież odwołała się do książek, podejmujących problem depresji. Są to nowości wydawnicze i można je wypożyczyć w szkolnej bibliotece: S.C. Hayes`a "W pułapce myśli. Jak skutecznie poradzić sobie z depresją, stresem i lękiem", D. Gromnickiej "Jak zbudować poczucie własnej wartości?". Każda z klas mogła obejrzeć scenkę, w której uczniowie za pomocą muzyki, gestu i słowa pisanego, zilustrowali uczucia towarzyszące depresji. Następnie młodzież podała informacje na temat uwarunkowań choroby oraz sposobów naturalnego jej leczenia i zapobiegania.
Mogliśmy uzmysłowić sobie, że depresja może dotknąć każdego z nas. Aby móc jej uniknąć: należy z życia wyeliminować stres, zdrowo się odżywiać i wysypiać, otaczać się przyjaciółmi, zwierzętami i radosnymi kolorami. Należy być aktywnym fizycznie oraz myśleć pozytywnie, powtarzać sobie afirmacje typu: "Dam radę, będzie dobrze". Jeśli naturalne metody nie będą skuteczne należy poszukać pomocy u rodziców, psychologa, psychiatry. Komunikacja z osobą z objawami depresji powinna być życzliwa i wspierająca.
Projekt poświęcony depresji zamykał czekoladowy cukierek, którego dostali wszyscy słuchacze. Każdy chętny otrzymał ulotkę na temat depresji, przygotowaną przez p. pedagog - Karolinę Wehowską.
W szkolnej bibliotece na dużej przerwie uczniowie mieli okazję przedstawić depresję w sposób graficzny. Najlepsze prace zostały nagrodzone. Projekt powstał przy udziale wychowawcy - Wiolety Lisoń i p. bibliotekarki - Agnieszki Pawery.
Więcej zdjęć w galerii JAK PORADZIĆ SOBIE Z DEPRESJĄ?
W poniedziałek 11.03.2019. w Warsztacie Szkolnym odbędzie się nagranie kolejnego odcinka programu kulinarnego p. Remigiusza Rączki "RĄCZKA GOTUJE", z udziałem naszych uczniów i nauczycieli.
Odcinek ten zostanie wyemitowany w TVP3 KATOWICE w sobotę 16.03. o godz. 18.00., a powtórkę będzie można zobaczyć w niedzielę 17.03. o godz.10.00.
ZAPRASZAMY DO OGLĄDANIA!
Dzisiaj, tj. 04.03.2019., odbył się finał Mistrzostw Chorzowa Szkół Ponadgimnazjalnych w Siatkówce Juniorek.
Nasze dziewczęta zajęły w rozgrywkach 1 MIEJSCE i zostały MISTRZYNIAMI CHORZOWA.
Daje to możliwość reprezentowania szkoły w zawodach rejonowych.
"W półfinale wygrałyśmy ze Słowakiem 2:0, a w finale tym samym wynikiem pokonałyśmy reprezentację Szkoły Mistrzostwa Sportowego" - mówi Natalia Kozubik- najlepsza zawodniczka mistrzostw.
WIELKIE GRATULACJE DLA WSZYSTKICH NASZYCH REPREZENTANTEK, dodatkowe OGROMNE GRATULACJE DLA NATALII oraz PODZIĘKOWANIA dla trenerki p. ALINY GIZY.
Staropolskie przysłowie mówi:
Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła.
Dziś, tj. 28.02. na warsztacie szkolnym królowała produkcja pączków i faworków.
19.02. w ramach półkolonii "Akcja Zima", organizowanych przez Młodzieżowy Dom Kultury, warsztat szkolny odwiedzili młodzi entuzjaści sztuki kulinarnej.
Dzieci upiekły słodkie ciasteczka francuskie z marmoladą w formie wiatraczków, półfrancuskie twarogowe ciastka z jabłkiem, a także przekąski na słono w formie koreczków i zapiekanych kanapek z serem, pieczarkami i szynką.
Półkoloniści przygotowali również bezalkoholowe drinki przy użyciu syropów barmańskich, a także poznali tajniki “kuchennej etykiety”. Dzieci dowiedziały się, jak podawać posiłki, jak przygotować ciekawe formy z serwetek, a także do czego mogą służyć różne rodzaje sztućców.
Cały artykuł i więcej zdjęć: chorzowianin.pl
Relacja filmowa: Telpol INFO
"Wariacje na aktora, widza i scenę" - 05.02.2019. uczniowie klas 3a, 3b i 3c ZSG-U w ramach sztuki retoryki wzięli udział w lekcji opowiadającej o roli dźwięku, rytmu i muzyki w przedstawieniu teatralnym. Lekcja miała charakter interaktywny. Uczniowie wraz z aktorami mieli możliwość współtworzenia dźwiękowej partytury przedstawienia. Było dowcipnie, niezbyt mądrze..., ale i pouczająco. Młodzież była zachwycona taką formą spotkania z teatrem. Opiekę nad uczniami pełniła mgr W. Lisoń
Klasa 2c zaprasza na II piętro w głównym budynku do KĄCIKA POETYCKIEGO.
09. listopada 2018r. o godzinie 11:11 uczniowie i nauczyciele ZSGU wzięli udział w REKORDZIE DLA NIEPODLEGŁEJ, polegającym na odśpiewaniu MAZURKA DĄBROWSKIEGO.
Dzisiaj otrzymaliśmy podziękowania od p.Minister Edukacji Narodowej.
Przypomnijmy sobie jak to się odbyło:
W dniu 4 lutego kolejny raz w ramach programu "Wiem, co jem - zdrowo jem" gościliśmy na Warsztacie szkolnym młodzież gimnazjalną oraz ośmioklasistów ze Szkoły Podstawowej Nr 10 w Katowicach. Tematem dzisiejszych zajęć były "SŁODKOŚCI BEZ CUKRU... CZY TO MOŻLIWE? "
Uczniowie mieli możliwość wykonać ciasteczka owsiane, kocie oczka nadziewane musem jabłkowym oraz muffinki .
Następnie przeszliśmy na degustację wypieczonych słodkości do pracowni obsługi gości, gdzie klasa I A kelner pod opieką p. Izabeli Gielsberg-Mataniak zaprezentowała charakterystykę zawodu.
Kelnerzy zaprosili naszych gości do wspólnych ćwiczeń: nakrycia naczyń i sztućców do poszczególnych posiłków, łamania serwetek, parzenia herbaty oraz kawy latte art. Młodzież poznała podstawowe zasady obsługi gościa.
Warsztaty zorganizowały i przeprowadziły: p. Ewa Ortyl, p. Hanna Mansfeld, p. Sabina Pakosz i p.Izabela Gielsberg- Mataniak.
Więcej zdjęć w galerii WARSZTATY KULINARNE DLA GIMNAZJALISTÓW I ÓSMOKLASISTÓW
Organizowana jest zbiórka karmy i akcesoriów dla zwierząt dla Schroniska dla Zwierząt w Chorzowie.
Bliższych informacji udziela p. Ewa Ptok, sala nr 4.
ZWIERZĘTA CZEKAJĄ NA WASZE WSPARCIE!
Po feriach zimowych w nocy z 01.03. na 02.03.2019r. odbędzie się w naszej szkole PIERWSZA OSCAROWA NOC FILMOWA skierowana do uczniów ZSGU.
Szczegóły dotyczące wydarzenia znajdziecie w regulaminie:
I_OSCAROWA_NOC_FILMOWA_-_regulamin.doc
Liczba miejsc ograniczona.
Zgłoszenia przyjmuje p. Katarzyna Borowa
Zobaczcie, co pisano w dziennikzachodni.pl WARSZTATACH ZAWODOWYCH "POTĘGA UMIEJĘTNOŚCI", które odbyły się w naszej szkole 25.01. Warsztaty odbyły się w ramach podsumowania projektu ”Praktyka czyni mistrza" w programie Erasmus+.
Zobaczcie co pisano w serwisie Chorzów naszemiasto.pl o WARSZTATACH ZAWODOWYCH "POTĘGA UMIEJĘTNOŚCI", które odbyły się w naszej szkole 25.01. Warsztaty odbyły się w ramach podsumowania projektu ”Praktyka czyni mistrza" w programie Erasmus+.
Artykuł pt. Warsztaty dla uczniów w Zespole Szkół Gastronomiczno-Usługowych
Na szkolnym kanale YouTube można zobaczyć filmiki z warsztatów zawodowych "POTĘGA UMIEJĘTNOŚCI", które odbyły się 25.01.2109r. i skierowane były do uczniów gimnazjów i szkół podstawowych. Prowadzili je uczniowie klas trzecich, którzy odbyli zagraniczne staże zawodowe w ramach projektu ERAZMUS+ "PRAKTYKA CZYNI MISTRZA".
Nad całością wydarzenia czuwały panie: Natalia Zielińska, Anna Miklaszewska, Izabela Giersberg-Mataniak i Alina Giza.
Dziękujemy warsztatowi szkolnemu za pomoc w przygotowaniu wydarzenia.
Więcej filmików z warsztatów zawodowych POTĘGA UMIEJĘTNOŚCI znajdziecie na szkolnym kanale YouTube:
FILMIKI - WARSZTATY ZAWODOWE "POTĘGA UMIEJĘTNOŚCI" (31 filmików)
W ramach podsumowania projektu „Potęga umiejętności” w programie Erasmus+, w tórym wzięła udział młodzież ZSGU oraz w ramach preorientacji zawodowej skierowanej do uczniów gimnazjów i szkół podstawowych, 25. stycznia zostały zorganizowane w naszej szkole WARSZTATY ZAWODOWE "POTĘGA UMIEJĘTNOŚCI".
Projekt ”Praktyka czyni mistrza" jest odpowiedzią na bardzo duże zainteresowanie uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych podnoszeniem swoich umiejętności i kompetencji zawodowych za granicą oraz na potrzebę zdobycia doświadczenia, wiedzy i znajomości języka obcego tak, aby mogli sobie zapewnić łatwiejszy start w dorosłe życie i zrównać pod względem ilościowym praktykę bezpośrednio na stanowisku pracy ze swoimi rówieśnikami z różnych krajów Unii Europejskiej. "Praktyka czyni mistrza" to również zdobycie doświadczenia niemierzalnego ocenami, czy dodatkowymi punktami, ale dającymi niepodważalne atuty takie jak: umiejętność poruszania się na międzynarodowym rynku pracy, możliwość porównania pracy w kraju i za granicą, zachowania w różnych sytuacjach w pracy, w miejscu zamieszkania oraz doświadczenie samodzielnego pobytu za granicą. W projekcie uczestniczyło 53 uczniów. Uczniowie technikum kształcący się w zawodach technik hotelarz, kelner, technik żywienia i usług gastronomicznych odbyli staże w ramach praktyki obowiązkowej w Grecji, we Włoszech i Wielkiej Brytanii. Natomiast uczniowie Branżowej szkoły I stopnia (kucharz i cukiernik) oraz technikum (technik żywienia i usług gastronomicznych) odbyli praktyki dodatkowe na Malcie, tym samym zdobywając dodatkowe doświadczenie zawodowe, tak cenne na rynku pracy.
„Praktyka czyni mistrza” jest też odpowiedzią na reformę szkolnictwa zawodowego, która kładzie nacisk na potrzeby uczniów wyrażone w efektach uczenia się, wiedzy, umiejętnościach i kompetencjach.
Jednym z założeń projektu jest upowszechnianie rezultatów. Na co dzień rezultaty projektu są upowszechniane podczas zajęć edukacyjnych w szkole, zajęć praktycznych, konkursów zawodowych.
Kolejną grupą adresatów upowszechniania jest dzielenie się zdobytymi umiejętnościami z młodzieżą z gimnazjów i szkół podstawowych. Chcąc pomóc młodym ludziom w wyborze dalszej ścieżki edukacyjno-zawodowej, postanowiliśmy zorganizować dla nich warsztaty z preorientacji zawodowej w branży gastronomiczno-hotelarskiej. Podczas warsztatów uczestnicy projektu zaprezentują zdobyte umiejętności zawodowe i zaszczepią pasję do zawodu.
Nie jest to pierwsze działanie szkoły popularyzujące zawody hotelarsko-gastronomiczne. Od listopada organizujemy warsztaty dla uczniów szkół podstawowych i gimnazjów w hotelu Mariott w Katowicach, który objął naszą szkołę patronatem. Do organizacji tych warsztatów włączył się także hotel Best Western Browar Mariacki w Katowicach. Cieszymy się z tak dobrej współpracy z pracodawcami.
Więcej zdjęć zobaczysz w galerii WARSZTATY ZAWODOWE "POTĘGA UMIEJĘTNOŚCI"
Klasa 4A do otwierającego STUDNIÓWKĘ tradycyjnego Poloneza zaprosiła Panią Dyrektor Joannę Szymczyk.
Na STUDNIÓWCE, która odbyła się w zeszły weekend, KLASA 4B zatańczyła pięknego poloneza w choreografii p. B. Brzozowskiego.
Klasa 4a, pod okiem koleżanki Karoliny Koziarz w roli scenarzystki i reżyserki, nakręciła filmik pt. "MATURA IS COMING". Film inspirowany był tytułem "Sesja is coming".
18.stycznia uczniowie klas czwartych zorganizowali tradycyjną ŻAKINADĘ.
Klasa IV A przeniosła nas w KRAINĘ BAJEK Z DZIECIŃSTWA.
Zaś klasa IV B zabrała nas do TAJEMNICZEGO SZPITALA PEŁNEGO ZAGADEK.
Więcej zdjęć w galerii ŻAKINADA 2019
Dnia 16 stycznia klasa 1 ck wraz z wychowawcą p. E. Ptok zorganizowała projekt pt. DZIEŃ OSTRYCH PRZYPRAW.
Uczniowie i nauczyciele z naszej szkoły zostali zaproszeni na degustację przysmaków zawierających pikantne przyprawy. Były to azjatyckie pączusie z mango i kokosem, nachosy z dwoma dipami oraz ciasteczka z ciasta francuskiego z serem żółtym i przyprawami. Wszystkie przekąski zostały przygotowane przez uczniów 1ck na warsztacie szkolnym.
Szczególne podziękowania za pomysły i pomoc kierujemy do pani Joanny Zawadzkiej i pani Grażyny Tarasek.
Projekt odbył się w ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa.
Więcej zdjęć w galerii DZIEŃ OSTRYCH PRZYPRAW
Wtorek 15.01. był w Gastro dniem wsparcia dla Jurka Owsiaka i WOŚP.
Uczennice klasy III B (Karolina Wala, Martyna Potopa i Ewa Kowalska ) zorganizowały akcję, która miała pokazać, że młodzież naszej szkoły docenia znaczenie WOŚP i nie wyobraża sobie jej bez Jurka Owsiaka, który jest symbolem tej akcji i dyrygentem tej orkiestry.
Uczniowie Gastro pokazali, że razem z Jurkiem Owsiakiem jesteśmy ORKIESTRĄ i będziemy grać do końca świata i jeden dzień dłużej.
Wiecej zdjęć w galerii #muremzaowsiakiem
W tym roku uczniowie i nauczyciele ZSGU włączyli się w akcję wsparcia Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy przygotowując kanapki dla wolontariuszy.
Już wkrótce studniówka. Trwają intensywne przygotowania. Maturzyści ćwiczą kroki poloneza oraz innych popularnych tańców.
Dzisiaj, tj. 08.01., w naszej szkole rozgościła się zima. Padający intensywnie śnieg sprawił, że lekcje odbywały się w bajkowej scenerii. Uczniowie klasy 3c ulepili dwa wspaniałe bałwanki.
Więcej zdjęć w galerii ZIMA, ZIMA, ZIMA
Zdjęcia w galerii WARSZTATY DLA GIMNAZJALISTÓW I ÓSMOKLASISTÓW
21. grudnia w naszej szkole pachniał wigilią i wybrzmiewał kolędą. W tym dniu uczniowie wraz z wychowawcami organizowali swoje klasowe spotkania wigilijne, a także wzięli udział w szkolnych jasełkach przygotowanych przez uczniów klasy 4 A i 1B pod kierunkiem p. B. Kauli i p. K. Jaron.
Zdjęcia w galerii SZKOLNE JASEŁKA
Z inicjatywy uczennicy klasy 1b Wiktorii Malinowskiej powstaje w ZSGU grupa taneczna.
Grupa liczy już 7 dziewczyn z klas 1a, 1b, 2a i 2c ( Wiktoria H., Klaudia K., Aldona M., Kinga S., Wiktoria S. i Dagmara F.), ale zaprasza w swe szeregi wszystkich chętnych uczniów ZSGU.
Opiekę nad grupą będzie pełnić p. Alina Giza.
Uczniowie chętni do wyrażania siebie poprzez taniec prosimy o zgłoszenie się do p. Gizy lub do Wiktorii Malinowskiej z kl. 1b.
W dniu 14.12.2018. odbyło się uroczyste wręczenie stypendiów prezesa rady ministrów Mateusza Morawieckiego.
Uroczystość miała miejsce w sali im. Adama Didura w Operze Śląskiej w Bytomiu.
Uczennica klasy 3 A Technikum Gastronomicznego - Weronika Konieczna - otrzymała akt nadania tego stypendium za bardzo wysokie wyniki w nauce i wzorowe zachowanie.
Stypendia wręczali: śląski kurator oświaty p. Ewa Bauer i wicewojewoda śląski p. Robert Magdziarz.
Uroczystość prowadziła p. Bożena Szarama dyrektor kuratorium oświaty delegatura w Bytomiu.
Całość uświetnili uczniowie Ogólnokształcącego Liceum Muzycznego w Bytomiu.
Dyrektor Opery Śląskiej p. Łukasz Goik jako niespodziankę przygotował występ tenora Macieja Komandery.
Zdjęcia w galerii STYPENDIUM PREZESA RADY MINISTRÓW
10 grudnia odbyły się w naszych Warsztatach szkolnych "Świąteczne warsztaty dla gimnazjalistów". Ich celem była promocja kształcenia zawodowego oraz ukazanie szkoły gastronomicznej jako szkoły atrakcyjnego wyboru.
Pod okiem nauczycieli p. Hanny Mansfeld i p. Sabiny Pakosz uczniowie klasy II C: Agata, Magda, Alicja, Kasia oraz uczennicy klasy I b Agaty wspólnie z młodzieżą gimnazjalną Szkoły Podstawowej nr 10 w Katowicach, przygotowali, wypiekli i udekorowali pierniczki oraz muffinki z kremem czekoladowym.
Następnie w pracowni obsługi gości klasa I A grupa kelnerów pod opieką p. Izabeli Giersberg-Mataniak zaprezentowała charakterystykę zawodu.
Kelnerzy zaprosili naszych gości do wspólnych ćwiczeń, które polegały na nakryciu naczyń i sztućców do poszczególnych posiłków. Gimnazjaliści mieli także okazję poznać tajniki łamania serwetek, parzenia kawy oraz podstawowych zasad obsługi gościa.
Więcej zdjęć w galerii ŚWIĄTECZNE WARSZTATY
Dnia 30.11.18r. uczennice klasy 2a: Karolina Beliczyńska, Natalia Kubera i Wiktoria Fullbier razem z p. Bożeną Kuglin-Sojdą wzięły udział w warsztatach z języka niemieckiego „Adwent, Advent, ein Lichtlein brennt”.
Warsztaty odbywały się w LO im Wańkowicza w Katowicach. Zostały zorganizowane przez PSNJN oddział Katowice i Konsulat Republiki Federalnej Niemiec w Opolu.
Dla wszystkich uczestników okazały się świetną okazją do poszerzania słownictwa związanego ze świętami Bożego Narodzenia i poznania tradycji i zwyczajów bożonarodzeniowych krajów niemieckojęzycznych.
15.11.2018r. w Starochorzowskim Domu Kultury odbłyła się Gala ZSGU z okazji 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości - KONCERT DLA NIEPODLEGŁEJ.
Przedstawiamy relację filmową z tego wydarzenia:
zdjęcia w galerii KONCERT DLA NIEPODLEGŁEJ
30.11.2018r. w katowickim BWA odbyło się podsumowanie projektu WARSZTAT PO GODZINACH, w którym wzięli udział uczniowie naszej szkoły. Niestety nie udało się zdobyć głównej nagrody. Uczniowie zostali uhonorowani PUCHAREM ZA NAJBARDZIEJ SZALONE PRZEDSIĘWZIĘCIE. W projekcie wzięli udział uczniowie klasy 4b: Klaudia Hamerla, Piotr Dykta, Marek Figaj i Arkadiusz Wodecki. Opiekę nad grupą sprawowała p. Wioleta Lisoń.
Więcej zdjęć w galerii WARSZTAT PO GODZINACH - podsumowanie projektu
Portal TubaChorzowa.pl zamieścił relację filmową z warsztatów kulinarnych z p. Robertem Sową.
W poniedziałek, 03.12.2018r., w Naszej Szkole odbyły się WARSZTATY KULINARNE z p. ROBERTEM SOWĄ pt. „Przygotowanie do kariery”.
Mistrzowi w dziedzinie gastronomii towarzyszyło dwóch szefów kuchni p. Konrad Kornaszewski oraz p. Krzysztof Baranowski.
Uczniowie, zostali podzieleni na 3 grupy i każda grupa miała przypisanego „szefa”, z którym pracowała podczas warsztatów.
W spotkaniu wzięli udział uczniowie wybrani spośród wszystkich klas o profilu kucharz od klasy 1 do 4, każdy miał szansę się pokazać i zaprezentować swoje umiejętności.
Kucharze przygotowali Business lunch czyli posiłek odbywający się podczas biznesowego spotkania w restauracji, który musi zostać wykonany w czasie 45 minut, i tyle też wystarczyło naszym uczniom aby przygotować
zupę hiszpańską z chorizo i oliwkami,
pierś z kaczki z jabłkami i rodzynkami oraz
deser – kardamonowy torcik bezowy z kremem waniliowym i owocami.
Wszystkie dania powstały przy użyciu aromatycznych przypraw marki Prymat GASTROline, która dla ZSGU zasponsorowała zapas przypraw dla wszystkich sal technologicznych, fartuszki dla uczniów reprezentujących naszą szkołę poza jej murami, jak również tablice edukacyjne, które zawisną w sali 42. Podczas gotowania wykorzystano również produkty firmy Smak.
Każdy z uczestników, otrzymał certyfikat uczestnictwa oraz zbiór przepisów na wykonanie potrawy z pokazu ale przede wszystkim każdy uczeń otrzymał autorska książkę z dedykacją i autografem p. Roberta Sowy pt. „ Krok po kroku z Robertem Sową”.
Więcej zdjęć w galerii WARSZTATY KULINARNE Z ROBERTEM SOWĄ
22.11.2108r. w Domu Kultury na Koszutce w Katowicach odbyły się obchody 100-lecia Zwycięskiej Obrony Lwowa.
W ramach tych obchodów nasza szkoła podjęła się wypieku chleba kulikowskiego. Warszaty Szkolne wypiekły na tą okoliczność 4 kosze z chlebem kresowym, a uczniowie klasy 3B: Agnieszka Koj i Marcel Flisiak rozdawali go po zakończonym koncercie.
Całą uroczystość uświetniał koncert chór Echo-Kresów. Inicjatorem wydarzenia był Pan Antoni Wilgusiewicz - prezes Katowickiego Klubu Miłośników Historii i Kultury Lwowa.
Przepis na chleb kulikowski i zdjęcia w galerii
Podaruj lub przynieś na kiermasz ciekawą, ulubioną, wartą przeczytania książkę, którą już przeczytałeś, nie potrzebujesz i chciałbyś się nią podzielić z innymi.
Biblioteka przyjmuje książki do 7 grudnia.
Kiermasz odbędzie się 10 grudnia w bibliotece lub na korytarzu na parterze.
PRZYŁĄCZ SIĘ DO AKCJI PROMOWANIA CZYTELNICTWA!
21 listopada odbył się w naszej szkole Dzień Bez Smogu czyli Anty Smog Day.
Udowodniliśmy, że problem smogu nie jest nam obojętny. Dowodem na to są plakaty przygotowane przez uczniów w języku polskim i angielskim.
Dodatkowo uczniowie i nauczyciele ubrali się na zielono.
Dziękujemy za tak liczny udział w akcji.
22. listopada w ramach obchodów Europejskiego Tygodnia Umiejętności Zawodowych zorganizowaliśmy warsztaty dla uczniów gimnazjów i szkół podstawowych z zakresu preorientacji zawodowej w branży gastronomiczno-hotelarskiej u pracodawców, w hotelu Courtyard by Mariott i Best Western Mariacki w Katowicach.
Więcej zdjęć w galerii ODKRYJ SWÓJ TALENT
Dnia 21 listopada odbyło się spotkanie klas czwartych TG z funkcjonariuszami Służby Celno- Skarbowej. Zajęcia dotyczyły problematyki hazardu, uzależnień od gier.
Ponadto funkcjonariusze opowiedzieli o zadaniach i funkcjonowaniu oraz jednostkach Krajowej Administracji Skarbowej.
więcej zdjęć w galerii HAZARD? NIE, DZIĘKUJĘ
więcej informacji tutaj
By uczcić setną rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości klasa 4a wraz z wychowawcą p. Katarzyną Borową przygotowała 3 projekty filmowe, które swoją premierę miały 15.11.2018r. w trakcie KONCERTU DLA NIEPODLEGŁEJ::
1. Spot "KTO TY JESTEŚ?"
2. Sonda szkolna "PATRIOTYZM, OJCZYZNA, WOLNOŚĆ"
3. Spot "NIEPODLEGŁA"
15.listopada w Starochorzowskim Domu Kultury odbył się KONCERT DLA NIEPODLEGŁEJ. W ten sposób uczniowie i nauczyciele Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych uczcili setną rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości.
W części oficjalnej koncertu odśpiewaliśmy nasz hymn narodowy - Mazurek Dąbrowskiego, a następnie p.Dyrektor i nauczyciele organizujący rocznicowe konkursy, wręczyli dyplomy i nagrody uczniom, którzy wyróżnili się w konkursach: fotograficznym, czytelniczym, kulinarno-cukierniczym oraz w zawodach sportowych.
W drugiej części koncertu podziwialiśmy różne formy artystycznego wyrazu.
Mogliśmy zobaczyć polskie tańce: poloneza w wykonaniu uczniów klasy 2b i 3b, krakowiaka, którego zatańczyli Wiktoria Füllbier z kl. 2a i Szymon Wiencek z kl.2c oraz trojaka w wykonaniu "Klimzowianek" - małych gości ze SP Nr5 w Chorzowie.
Swoje układy taneczne w wersji free style zaprezentowali: Julia Bochynek z kl.2b, która zachwyciła układem z elementami tańca klasycznego oraz Szymon Szroeter z kl.1a, który zrobił wrażenie tańcem nowoczesnym zwanym popping.
Zaśpiewały dla nas solistki Magdalena Klaja z kl. 1b - utwory: "Rozkwitały pąki białych róż" i "Miejcie nadzieję" oraz Victoria Mielcarek z kl. 4a piosenkę "Taki kraj".
Utwór "Miasto 44" wykonała grupa uczniów z kl.1a, 2a, 3a i 3b. (Dominika Warcholik, Wiktoria Hadamik, Joanna Pająk, Natalia Kubera, Klaudia Małyska, Wiktoria Füllbier, Tomasz Szczygieł, Kamil Kocyba, Patryk Żyłka).
Fragment prozy - "Przedwiośnia" S. Żeromskiego zaprezentował Krzysztof Milik z kl.4b.
Poezję recytowały: wiersz A. Słonimskiego "Niepodległość" Martyna Pisarska kl.3a oraz Melissa Hauke z kl.4b utwór W. Szymborskiej "Gawęda o miłości ziemi ojczystej".
Klasa 4a przygotowała 3 projekty filmowe: spot "Kto ty jesteś?", sondę szkolną "Patriotyzm, ojczyzna, wolność" oraz spot "Niepodległa".
W finale wszyscy występujący artyści oraz publiczność odśpiewali manifest "Kocham wolność".
Koncert poprowadzili: Anna Krupa z kl.4b, Dominika Warcholik z kl.3a oraz Arkadiusz Wodecki z kl.4b.
Zwieńczeniem uroczystości był ogromny biało-czerwony tort wykonany przez p. M. Malcherczyk z pomocą uczniów z klasy 2b, którego mogli skosztować wszyscy widzowie i artyści.
Opiekunami wydarzenia były: p. W. Lisoń, p.K. Borowa i p. B. Kuglin-Sojda.
zdjecia w galerii KONCERT DLA NIEPODLEGŁEJ
Dzisiaj, tj. 9 listopada 2018r. o godz. 11:11, w ramach świętowania 100. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, społeczność naszej szkoły odśpiewała 4-zwrotkowy hymn narodowy.
Była to inicjatywa Ministerstwa Edukacji Narodowej i Rady Dzieci i Młodzieży przy Ministrze Edukacji Narodowej.
więcej zdjęć w galerii REKORD DLA NIEPODLEGŁEJ
Klasa 3 c/k organizuje zbiórkę przyborów dla dzieci z Domu Dziecka. Zbierane są takie przybory jak: przybory szkolne (kredki, mazaki, zeszyty, farby plakatowe, itp.), mokre chusteczki, suche chusteczki, różnego rodzaju słodkości ( z wyjątkiem owoców).
Zbiórka trwa do 05. grudnia 2018r.
Rzeczy przynosimy do biblioteki szkolnej.
Z zebranych przedmiotów zostaną przygotowane świąteczne paczki.
TY WIESZ, ŻE JA WIEM, ŻE TY LUBISZ POMAGAĆ!
03.12.2018r. odbędą się Warsztaty gastronomiczne „Przygotowanie do kariery”, które będą rozłożone na dwie tury.
Pierwsza o godzinie ok. 8:30 natomiast druga tura o godzinie ok. 10:30.
W obu turach warsztatów – gotowania wraz z Robertem Sową będzie udział brało łącznie 40 uczniów Naszej Szkoły.
W tym tygodniu zostaną ogłoszone nazwiska osób, które będą zaproszone na tak prestiżowe wydarzenie.
Pod koniec tury warsztatów wręczamy każdemu uczniowi biorącemu udział w warsztatach certyfikat uczestnictwa.
Uczniowie po szkoleniu przywracają w sali ład i porządek przed rozpoczęciem 2 tury.
Eliminacje do konkursu Kulinarny Talent Roberta Sowy:
Wszystkie szkoły, które odwiedzamy dostają 1 miejsce w finale autorskiego konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2019”, który odbędzie się 28 marca 2019 roku podczas targów EuroGastro.
Podczas warsztatów wyłaniany jest laureat prestiżowego konkursu „Kulinarny Talent Roberta Sowy", który swoje możliwości zaprezentuje podczas wielkiego finału na targach Euro Gastro, najważniejszych i największych targach branży HoReCa.
Konkurs otwiera furtkę do przyszłej kariery w branży gastronomicznej.
Uczniowie wraz z p. Robertem Sową będą przygotowywać następujące dania:
- zupę hiszpańską z chorizo i oliwkami,
- pierś z kaczki z jabłkami i rodzynkami
- deser – kardamonowy torcik bezowy z kremem waniliowym i owocami.
Dnia 5 listopada w naszej szkole została zorganizowana z sukcesem akcja ”pieczenie ciasta” . Pomysłodawcą tej akcji byli uczniowie kl.1a, którzy charytatywnie upiekli ciasta, a następnie sprzedawali je w czasie przerw lekcyjnych.
Udało się uzbierać 230 zł. Dochód przeznaczono na koce, karmę i zabawki dla zwierząt w schronisku w Chorzowie.
Mamy nadzieję, że takie akcje będą częściej organizowane w naszej szkole, ponieważ pomaganie jest super!!!
Więcej zdjęćw galerii KUP CIASTKO - WSPOMÓŻ SCHRONISKO
31 października obchodzony był w szkole jako DZIEŃ DYNI. Na długiej przerwie uczniowie i nauczyciele mogli spróbować zupy dyniowej, którą przygotowała dla wszystkich p. Izabela Pieniowska z hotelarzami z klas 1A i 2A.
Zupa była bardzo smaczna - DZIĘKUJEMY!
Więcej zdjęć w galerii DEGUSTACJA ZUPY DYNIOWEJ
Dnia 25 i 26 października br. odbyły się zajęcia z zakresu doradztwa zawodowego z Panią Moniką Przybylską-Trzeciak z OHP.
Spotkania zostały przeprowadzone dla klas: 4A, 4B i 3ck.
Uczniowie zdobyli informacje nt. obecnej sytuacji na rynku pracy, oczekiwań pracodawców i możliwości podnoszenia kwalifikacji zawodowych.
Zostali też zapoznani z aktualnymi przepisami, prawami pracodawcy i pracownika.
Ponadto młodzież zapoznała się z zasadami rejestracji w Urzędzie Pracy- wyjaśnione zostały różnice pomiędzy statutem osoby bezrobotnej, a szukającej pracy.
Dnia 25 i 26 października w ramach Kampanii WZW (wirusowe zapalenie wątroby) we współpracy z Wojewódzką Stacją Sanitarno- Epidemiologiczną, zostały przeprowadzone zajęcia nt. WZW typu A, B i C w klasach drugich.
Zajęcia zostały przeprowadzone przez pedagoga szkolnego- p. Karolinę Wehowską.
Na zajęciach została poruszona problematyka profilaktyki, zachorowań, objawów, leczenia w/w typów wirusa.
Uczniowie obejrzeli spot nt. podstawowych zagadnień WZW, wypełnili ankiety i otrzymali ulotki.
Grupa Młodzieżowego Lidera Profilaktyki utworzyła gazetki nt. WZW.
Propagowane są również plakaty nt. WZW.
więcej zdjęć w galerii PROFILAKTYKA WZW
25 października br. odbyło się kolejne, ostatnie już, spotkanie eksperckie w ramach projektu WARSZTAT PO GODZINACH.
Tym razem mowa była o polityce antysmogowej. Oglądaliśmy filmiki, prezentacje, poszerzaliśmy wiedzę o informacje jak smog wpływa na zdrowie człowieka. W części warsztatowej zastanawialiśmy się jakie można podjąć działania oddolne, by walczyć z zanieczyszczeniem powietrza.
Teraz zabieramy się do pracy nad naszymi projektami upcyclingowymi. Powodzenia!!!
więcej zdjęć tutaj
20 października tego roku odbyła się czwarta edycja Chorzowskiego Przystanku PAT pod hasłem Pozytywnie Zakręceni.Nasza szkoła była drugi raz organizatorem warsztatów dla młodzieży z chorzowskich szkół podstawowych, biorącej udział w przystanku.Warsztaty prowadzone były przez nauczycieli naszej szkoły: Master Chef - przez Panią Grażynę Tarasek, Kuchenne Rewolucje przez Panią Izabelę Giersberg-Mataniak oraz Bake Off Ale Ciacho przez Panią Magdalenę Malcherczyk.W sumie w warsztatach wzięły udział 34 osoby, które na każdych z warsztatów poznawały tajniki gotowania pysznych dań ,pieczenia wyśmienitych ciast oraz przygotowywania zakąsek i koktajli owocowych.Na podsumowaniu warsztatów wszyscy uczestnicy prezentowali to czego się nauczyli oraz częstowali zebranych gości tym co wspólnie przygotowali.
W bieżącym roku szkolnym w ramach wieloletniego NARODOWEGO PROGRAMU ROZWOJU CZYTELNICTWA nasza szkoła otrzymała dotację na zakup nowości wydawniczych znajdujących się w aktualnej ofercie księgarskiej (nie będących podręcznikami).
To wzbogacenie księgozbioru w zgłoszonych i wybranych bibliotekach szkolnych ma dotychczas w Polsce niespotykaną skalę .
W wielu bibliotekach pojawiła się bogata, atrakcyjna dla uczniów oferta czytelnicza.
Program ma na celu promować czytelnictwo wśród młodzieży poprzez propagowanie na terenie szkoły rozmaitych akcji związanych z książką.
Wszystkie zamówione książki w ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa konsultowane i opiniowane były z radą rodziców, uczniami szkoły oraz nauczycielami przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych zgodnie z Priorytetem 3 Rozporządzenia NPRCz.
Pierwsza duża paczka nowości i lektur jest już z nami.
17 października uczniowie klasy 4b wzięli udział w kolejnym spotkaniu w ramach projektu WARSZTAT PO GODZINACH. Tym razem gościem specjalnym był p. Zdzisław Rabenda, autor bloga TAKIE TAM Z TRIPA, podróżnik, miłośnik jazdy na rowerze. Opowiedział on, w jaki sposób można wyjść poza schematy i zanleźć swoją ścieżkę w działaniu. Przypomnijmy, że pomysłodawcą projektu jest Zespół Szkół Technicznych nr 2 im. M.Batko w Chorzowie.
Więcej zdjęć w galerii: WARSZTATY PO GODZINACH
Zespół Szkół Technicznych nr 2 oraz Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych im. Marii Dąbrowskiej, Uniwersyteckie I Liceum Ogólnokształcące im. Juliusza Słowackiego i IV Liceum Ogólnokształcące im. M. Skłodowskiej – Curie w Chorzowie organizują GRĘ MIEJSKĄ:
"Chorzowianie dla Niepodległej. 100 listów na 100 lat niepodległości czyli patroni chorzowskich szkół oraz wybitni Chorzowianie piszą listy do młodzieży."
Gra miejska odbędzie się 18 października 2018 r. w godzinach od 9-14.
Celem gry jest przybliżenie jej uczestnikom informacji o patronach wybranych chorzowskich szkół i ważnych postaciach związanych z Chorzowem.
Nasza szkoła jest partnerem w organizowanej dla uczniów grze miejskiej z okazji 100-lecia Niepodległości.
Trasę, poszczególne jej punkty, zadania i punktacje opracowała p. A.Pawera we współpracy p. B. Brzozowskim.
Zachęcamy uczniów wraz z opiekunem szkoły do udziału w grze!
szczegóły GRY MIEJSKIEJ znajdują się w regulaminie:
19.11. (poniedziałek) - będzie kolejnym Dniem Gastro - DNIEM W KRATKI I KROPKI.
Uczniowie biorący udział w zabawie są w tym dniu zwolnieni z odpowiedzi ustnej.
Na dużej przerwie jak zwykle będzie robione zdjęcie grupowe upamiętniające ten dzień.
IM WIĘCEJ KROPEK, TYM LEPIEJ!
Przypominam, że klasy najliczniej biorące udział otrzymują punkty w rankingu "KLASA ROKU".
I.Miśtak
JAN PAWEŁ II
(pontyfikat 1978-2015)
PAPIEŻ KTÓRY ZMIENIŁ ŚWIAT, POLSKĘ I KOŚCIÓŁ
40 lat temu, 16.10.1978 roku, metropolita krakowski kardynał Karol Wojtyła został wybrany na papieża. Przybrał imię Jan Paweł II. Był pierwszym od 455 lat papieżem spoza Włoch. 58-letni wówczas Jan Paweł II został najmłodszym z papieży, jakich wybrano od półtora wieku.
15.października w Chorzowskim Centrum Kultury odbyła się uroczystość wręczenia nauczycielom nagród Prezydenta Miasta Chorzowa oraz aktów mianowania.
Nagrodę Prezydenta Miasta otrzymali p. Krzysztof Borowy oraz emerytowany już p. dyrektor Wacław Piska.
Akt nadania mianowania odebrała p. Barbara Kaula.
W uroczystości wzięła też udział nasza nowa p. dyrektor Joanna Szymczyk.
SERDECZNIE GRATULUJEMY NASZYM NAUCZYCIELOM!
więcej zdjęć w galerii NAGRODY PREZYDENTA MIASTA
16.października obchodzony jest jako Światowy Dzień Żywności. Celem obchodów Światowego Dnia Żywności jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem, niedożywieniem i ubóstwem.
Tego dnia dzieliliśmy się w szkole pysznymi, zdrowymi jabłkami z polskich sadów.
Zdjęcia z wydarzenia tutaj
"WARSZTAT PO GODZINACH" to projekt do którego zakwalifikowała się drużyna z GASTRO. W kolejnym już spotkaniu uczniowie wysłuchali wykładu pana Marka Kasperka na temat wzornictwa i projektowania.
Następnie drużyny dostały zadanie - znaleźć przedmioty nadające się do recyklingu.
Nasza "Ekipa Zgranych Ziomali" w składzie: Klaudia, Piotrek, Arek i Marek z klasy 4B dzielnie walczy o zajęcie pierwszego miejsca w rywalizacji drużyn.
Oczywiście trzymamy za nich kciuki!
A oto filmik, dzięki któremu drużyna się zakwalifikowała do projektu "Warsztat po godzinach".
12 października obchodziliśmy Szkolny Dzień Hospicjum. Jak co roku sadziliśmy żonkile, tworząc nowe Pole Nadziei, a młodzież kwestowała na rzecz hospicjum.
Celem akcji Pole Nadziei jest edukacja na temat stosunku do ludzi nieuleczalnie chorych, nauka tolerancji oraz pozyskiwanie środków na opiekę nad pacjentami hospicjum.
Opiekę nad hospicyjnym wolontariatem sprawuje p. A. Pawera.
Kiedy wiosną zakwitną żonkile, przypominać nam będą o tym, że MAMY CZYNIĆ DOBRO KAŻDEGO DNIA!
Więcej zdjęć w galerii Pole Nadziei
11. października odbyła się akademia z okazji Dnia Edukacji Narodowej.
Przewodniczący SU Aleksy Pawlik oraz jego koleżanka z klasy Karolina Koziarz złożyli życzenia i podziękowania Dyrekcji, nauczycielom i pracownikom administracji, wręczając piękne, ręcznie wykonane kwiaty.
Pod kierunkiem p. pedagog K. Wehowskiej uczniowie klasy 1c/k, 3c/k i 4a przygotowali przedstawienie pt. "Kuchenne rekonstrukcje".
Zdjęcia w galerii Dzień Edukacji Narodowej
Relację z wydarzenia "100 metrowiec na 100-lecie odrodzenia państwa polskiego", które miało miejsce 04.października przygotowała telewizja internetowa COMTV.pl
My ją możemy oglądać za pośrednictwem Chorzów TV- YOUtube.
04. października br., uczniowie ZSGU wraz z nauczycielami częstowali mieszkańców Chorzowa 100 metrową babką, którą upiekli, by uczcić setną rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości.
100 metrowa babka biszkoptowo-tłuszczowa, przekładana kremem cytrynowym i posypana biało-czerwonym kokosem, to efekt czterodniowej pracy, w trakcie której zużyto 1050 jajek, ponad 100 kg mąki, 32 litry oleju i 40 litrów mleka. Wypieczono ponad 300 babek, które ułożono na 80 stołach, a następnie podzielono na 4500 porcji.
Dziękujemy sponsorowi produktów firmie SELGROS
Zdjęcia z wydarzenia są do zobaczenia w galerii: 100 metrowiec na 100-lecie
O wydarzeniu pisali :
katowice.wyborcza.pl / dziennikzachodni.pl / chorzowianin
chorzow.naszemiasto.pl / silesion.pl / FAKT24.pl / SUPERexpress / tvs.pl
A także filmową relację nagrała TVP3 KATOWICE
Pyszny rekord. 100 metrów ciasta na 100-lecie niepodległości
6 września br. odbyła się uroczysta inauguracja Warsztatu Szkolnego, po przeprowadzonym w ubiegłym roku szkolnym kapitalnym remoncie.
Inwestycja obejmowała przebudowę funkcjonalną pomieszczeń kuchennych z modernizacją instalacji wodnej, kanalizacyjnej i elektrycznej, a także zakup nowoczesnego wyposażenia i sprzętu gastronomicznego, jaki jest wykorzystywany w restauracjach, cukierniach i kawiarniach, a służącego do zdobywania praktycznego doświadczenia zawodowego.
Catering, czyli czym częstowano gości
Obsługa, czyli kto zadbał o gości
Uroczystość uświetnili swoją obecnością:
p. Wiesław Ciężkowski - prezydent Miasta Chorzów do spraw społecznych,
p. Bożena Szarama - dyrektor Delegatury Śląskiego Kuratora Oświaty w Bytomiu,
p. Wacław Piska - wieloletni dyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie.
Na inaugurację przybyli również zaproszeni dyrektorzy i pracownicy Urzędu Miasta Chorzów, dyrektorzy chorzowskich placówek oświatowych, przedstawiciele hoteli i restauracji z aglomeracji śląskiej, z którymi ZSGU współpracuje, a także przedstawiciele wielu instytucji i organizacji, którzy zechcieli przyjąć zaproszenie.
Pani dyrektor ZSGU Joanna Szymczyk:
"Dzisiejszy dzień jest ważnym wydarzeniem w historii naszej szkoły. Poprzez dbałość o infrastrukturę pokazujemy również dbałość o tych, którzy są dla nas najważniejsi - czyli naszych uczniów. Niech te warsztaty, połączone z profesjonalną wiedzą naszej kadry, sprawią, że w dorosłe życie absolwenci Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie wejdą z bogatym bagażem wiedzy i najwyższymi umiejętnościami praktycznymi, dzięki którym będą atrakcyjni na rynku pracy."
20 września br. uczniowie naszej szkoły udali się do Chorzowskiego Centrum Kultury, aby wziąć udział w projekcie "ŻYWA BIBLIOTEKA".
W trakcie spotkania uczniowie mogli porozmawiać z "ŻYWYMI KSIĄŻKAMI", np. byłym więźniem, weganką, policjantem, żoną muzułmanina, Turkiem, Włoszką....
"ŻYWYCH KSIĄŻEK" było 20. Uczniowie bardzo chętnie podejmowali rozmowę z zaproszonymi gośćmi, zaś ich relacje po spotkaniach świadczą o tym, że tego typu doświadczenia są dla nich bardzo cenne.
"ŻYWA BIBLIOTEKA" uczy dialogu, obala stereotypy, krzewi tolerancję. Uczniowie zapowiadają, że za rok też wezmą udział w "ŻYWEJ BIBLIOTECE".
(p.W.Lisoń)
Więcej zdjęć z tego wydarzenia można zobaczyć tutaj
Warsztat Szkolny
ul. Powstańców 6a
41-500 Chorzów
tel. (32) 24 11 075