0. 7:10 - 7:55
1. 8:00 - 8:45
2. 8:50 - 9:35
3. 9:40 - 10:25
4. 10:35 - 11:20
5. 11:30 - 12:15
6. 12:30 - 13:15
7. 13:20 - 14:05
8. 14:10 - 14:55
9. 15:00 - 15:45
10. 15:50 - 16:35
11. 16:40 - 17:25
12. 17:30 - 18:15
W skład Zespołu Szkół Gastronomiczno - Usługowych im. Marii Dąbrowskiej wchodzi
Technikum Gastronomiczne oraz Branżowa Szkoła I stopnia (dawniej Zasadnicza Szkoła Zawodowa) .
W 5-letnim Technikum na podbudowie szkoły podstawowej kształcimy w następujących zawodach:
- technik hotelarstwa;
- technik żywienia i usług gastronomicznych;
- technik usług kelnerskich;
W 3 - letniej Branżowej Szkole Zawodowej I stopnia kształcimy w zawodach:
- kucharz;
- cukiernik;
- kelner;
- pracownik obsługi hotelowej;
- magazynier logistyk;
Szkoła dysponuje 15 salami lekcyjnymi oraz 7 pracowniami przedmiotowymi w tym: 3 pracowniami do nauki technologii gastronomicznej, pracownią do nauki obsługi konsumenta, 2 pracowniami komputerowymi, pracownią do nauki języków obcych. Sale wyposażone są w komputery
z dostępem do Internetu, tablice multimedialne lub projektory. W celu zapewnienia bezpieczeństwa uczniom naszej szkoły, został zainstalowany system monitoringu , który obejmuje swym zasięgiem teren szkoły. Możliwość bieżącego kontrolowania ocen, nieobecności i uwag ucznia ułatwia funkcjonujący w szkole dziennik elektroniczny „ Vulcan”. W bieżącym roku szkolnym biblioteka szkolna w ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa otrzymała dotację w wysokości 16 000 zł na zakup nowości czytelniczych. Odnowiony księgozbiór bogaty jest w najnowsze pozycje literatury pięknej, beletrystyki i literatury branżowej. Biblioteka wyposażona jest w 4 stanowiska multimedialne dla uczniów .
Praktyka zawodowa i zajęcia praktyczne organizowane są przez szkołę w najlepszych hotelach, restauracjach, przedsiębiorstwach i warsztatach szkolnych . Zapewnia to uczniom zdobywanie umiejętności zawodowych na najwyższym poziomie. Szkoła ma zawarta umowę patronacką z hotelem Courtyard by Marriott w Katowicach.
Jesteśmy liderami w pozyskiwaniu funduszy unijnych. Od 2006 roku szkoła uczestniczy w projektach unijnych „Leonardo da Vinci”, a obecnie „ Erasmus +”. W ramach tego programu uczniowie technikum wyjeżdżają na czterotygodniowe praktyki zagraniczne. Dotychczas uczniowie wyjechali do Danii, Grecji , Hiszpanii, Niemiec, Turcji, Włoch i Wielkiej Brytanii. Uczniowie technikum i Szkoły Branżowej I stopnia mogą skorzystać z dodatkowych praktyk zagranicznych. Praktyki całkowicie finansowane są ze środków Unii Europejskiej. Uczniowie otrzymują dokument potwierdzający zdobyte umiejętności – „Europass - Mobilność” oraz indywidualny wykaz umiejętności ECVET, który rejestruje wszystkie osiągnięcia uczestnika praktyk. W czerwcu 2018 zakończył się remont i modernizacja warsztatów szkolnych współfinansowane ze środków EFFR na kwotę ponad 900 000zł. Nowocześnie wyposażone warsztaty pozwalają na doskonalenie umiejętności zawodowych na rynkowym poziomie.
Od 1 września 2018 realizowany jest projekt współfinansowany ze środków EFS, dzięki któremu uczniowie mogą zdobywać dodatkowe kwalifikacje zawodowe podczas darmowych kursów:
-kurs barmański
-kurs baristy
-kurs sommeliera
-kurs nowoczesnych technik i technologii gastronomicznych
-kurs nowoczesnych technik i technologii cukierniczo-piekarniczych
-kurs wyrobów z czekolady
-kurs pilotażu wycieczek i rezydenta.
Dodatkowo uczniowie mogą zdobywać doświadczenie zawodowe podczas płatnych staży. Dzięki projektowi doposażone zostały pracownie zawodowe.
Absolwenci szkoły uzyskują wysokie wyniki egzaminów maturalnych i zawodowych. Nasi uczniowie odnoszą liczne sukcesy w konkursach zawodowych i sportowych. Czołowe miejsca zajęliśmy w konkursie wojewódzkim ” Nordyckie Kulinaria”, ogólnopolskim turnieju „ Młodych Kreatorów Sztuki Kulinarnej”, „ Olimpiadzie Smaku” , konkursie „ Wiedzy i Umiejętności Kulinarnej”, „ Turnieju Śląskich Szkół Gastronomicznych”, ogólnopolskim konkursie” „ Tur – Gastro -Hotel, „Ogólnopolskich Targach Glob”, „ Pokazie Stołów i Potraw Wigilijnych” oraz „ Kulinarny Talent 2019” W 2011 roku uczeń naszej szkoły został laureatem „ Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności’’ , w poprzednich latach aż pięciokrotnie uczniowie technikum dotarli do etapu centralnego. Sukcesy odnoszą nasi uczniowie także na konkursach cukierniczych ( pomimo że uczymy tego zawodu dopiero cztery lata) . Uczennica naszej szkoły zajęła III miejsce w ogólnopolskim konkursie „ Najlepszy Uczeń w Zawodzie Piekarz i Cukiernik”. Odnosimy sukcesy sportowe czego dowodem jest I miejsce w Mistrzostwach Chorzowa Szkół Ponadgimnazjalnych w Siatkówce Juniorów w 2019 roku.
Współpracujemy z wyższym uczelniami naszego regionu: „Wyższą Szkołą Techniczną” w Katowicach, „ Śląską Wyższą Szkołą Medyczną” w Katowicach oraz „Górnośląską Wyższą Szkołą Przedsiębiorczości” w Chorzowie. W ramach stałej współpracy z GWSP otrzymaliśmy certyfikat „ Szkoła Przyjazna Przedsiębiorczości”. Współpracujemy także z Państwową Inspekcją Handlową , organizujemy szkolenia młodzieży w zakresie Ochrony Praw Konsumenta, kursy kas fiskalnych, bierzemy co roku udział w ogólnopolskim „Dniu Przedsiębiorczości”.
Uczniowie szkoły aktywnie uczestniczą w różnorakich akcjach charytatywnych, akcjach honorowego krwiodawstwa, zbiórce na rzecz WOŚP. Wspólnie z Domem Pomocy Społecznej” „Republika” i chorzowskimi parafiami przygotowują corocznie wigilie dla osób niepełnosprawnych, biednych i samotnych. Uczniowie szkoły świadczą pomoc na rzecz hospicjum w Chorzowie , biorą czynny udział w wielu akcjach na rzecz chorych. W szkole działa Młodzieżowy Klub Liderów Profilaktyki , wolontariusze wraz z Pedagogiem Szkolnym organizują wiele akcji profilaktycznych i prozdrowotnych.
Systematycznie w szkole organizowane są różnorodne konkursy i pokazy nowoczesnej sztuki kulinarnej, wykłady i prezentacje prowadzone przez wybitnych absolwentów szkoły oraz zaprzyjaźnionych ze szkołą szefów kuchni. Do przykładowych warsztatów prowadzonych przez wybitnych szefów kuchni zaliczyć można: „ Warsztaty kuchni molekularnej”, „ Kuchnia śląska inaczej” , Warsztaty kuchni orientalnej” czy „ Warsztaty kuchni jamajskiej” prowadzone przez Desmonda Burke właściciela szkoły kulinarnej w Wielkiej Brytanii. W roku bieżącym wzięliśmy udział w „ Warsztatach kulinarnych z Robertem Sową i Firmą Prymat” oraz zostaliśmy zaproszeni do programu telewizyjnego „ Rączka gotuje”.
W szkole odbywają się zajęcia z edukacji regionalnej , ramach których uczniowie biorą udział w spotkaniach z kaligrafią średniowieczną , w grach historycznych , uczestniczą w licznych wyjściach do instytucji kulturalnych , biorą udział wykładach oraz imprezach. Ciekawą inicjatywą było zorganizowanie w ramach tych zajęć 24-godzinnej lekcji historii. Uczniowie regularnie uczestniczą w wykładach organizowanych przez Polskie Towarzystwo Historyczne.
Szkoła zapewnia szeroką ofertę zajęć pozalekcyjnych, dodatkowe zajęcia z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych przygotowują jeszcze lepiej do egzaminów zewnętrznych, umożliwiają nadrobić zaległości w nauce.
Szkoła jest również Ośrodkiem Egzaminacyjnym, przeprowadza egzaminy potwierdzające kwalifikacje w zawodach : technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych , kelner, kucharz i cukiernik.
Zespół Szkół Gastronomiczno- Usługowych w Chorzowie jest szkołą przyszłości. Wychowuje uczniów tak, aby umieli sprostać wymaganiom XXI wieku. Przygotowujemy uczniów zarówno do dalszej edukacji na wyższych uczelniach, jak i do podjęcia pracy w wyuczonym zawodzie. Uczniów przygotowuje dobrze przygotowana i wciąż podnosząca kwalifikacje kadra pedagogiczna. Atutem szkoły z pewnością jest także dobra lokalizacja , w samym centrum miasta. Szkoła jest bardzo dobrze postrzegana w środowisku lokalnym, a nasi absolwenci znajdują uznanie wśród partnerów szkoły i lokalnych pracodawców.
Warsztat Szkolny
ul. Powstańców 6a
41-500 Chorzów
tel. (32) 24 11 075