0. 7:10 - 7:55
1. 8:00 - 8:45
2. 8:50 - 9:35
3. 9:40 - 10:25
4. 10:35 - 11:20
5. 11:30 - 12:15
6. 12:30 - 13:15
7. 13:20 - 14:05
8. 14:10 - 14:55
9. 15:00 - 15:45
10. 15:50 - 16:35
11. 16:40 - 17:25
12. 17:30 - 18:15
Grupa uczniów z klasy 4b realizuje międzynarodowy projekt eTwinning pod tytułem: "Cultural reflections of coffee" w ramach współpracy europejskich szkół.
W projekcie rozwijają swoje pasje i zainteresowania, wykorzystują technologie informacyjno-komunikacyjne i języki obce.
Jest to ciekawa forma wzbogacania procesu uczenia, rozwijania umiejetności pracy w grupie i integracji europejskiej.
Projekt niedawno się rozpoczął. Po jego zakończeniu przygotowany będzie e-Book.
Nasi magazynierzy-logistycy brali dziś – 30 listopada - udział w Wirtualnym Festiwalu Umiejętności Zawodowych organizowanym przez Akademię Umiejętności Eurocash.
Zdobyli mnóstwo praktycznej wiedzy o rynku pracy, sposobów zaplanowania własnej ścieżki rozwoju i zdobycia pierwszej, dobrze płatnej pracy!
Zobaczyli też „od kuchni” jedne z najnowocześniejszych centrów dystrybucji i dokładnie poznali ich funkcjonowanie.
28 listopada 14 uczniów ZSGU wzięło udział w etapie pierwszym Olimpiady Wiedzy o Ubezpieczeniach Społecznych.
Opiekunem przyszłych managerów gastronomii, znawców składek społecznych i świadczeń zusowskich jest Pani Agnieszka Żywczak.
Trzymamy kciuki za wyniki naszych reprezentantów!
27-28 listopada 2023 odbędą się warsztaty dla uczniów na temat funduszy europejskich dla młodych prowadzone przez przedstawicieli Głównego Punktu Informacyjnego Funduszy Europejskich.
Zapraszamy do udziału uczniów wyznaczonych klas.
Młodzieżowa Rada Miasta Chorzów zaprasza do udziału w zbiórce "Święty Mikołaj dla dzieci w Ukrainie".
Zbiórka darów świątecznych dla ukraińskich dzieci z domów dziecka.
Co zbieramy?
- słodycze
- artykuły papiernicze (kredki, mazaki, plastelina, ciastolina, bloki, papiery kolorowe, naklejki itp.)
- gadżety bożonarodzeniowe
- maskotki, lalki, samochodziki, puzzle, klocki, gry
- kosmetyki, środki czystości, chusteczki nawilżające
DARY PROSIMY PRZYNOSIĆ W TERMINIE DO 08.12.2023r. DO BIBLIOTEKI
NAJBARDZIEJ KICZOWATY SWETER!
6 grudnia zapraszamy Was do udziału w konkursie na najbardziej kiczowaty świąteczny sweter! (nie ma nagród, mamy się świetnie bawić)
Głosowanie odbędzie się na Facebooku poprzez zostawienie dowolnej reakcji.
Zachęcamy do udziału co najmniej jednej osoby z klasy.
PS. Weźcie też czapki Mikołaja, będziemy liczyć do Gastro Elity
PS.2 Zdjęcia kandydatom będziemy robić przy okazji liczenia czapek.
Do zobaczenia, SU!
23 listopada 2023 uczniowie klasy 3 km w zawodzie magazynier-logistyk odbyli wycieczkę przedmiotową pod opieką pani Gabrieli Kajdy-Bek.
Mieli możliwość zapoznania się z infrastrukturą magazynową sklepu, zasadami przechowywania zapasów, asortymentem handlowym, a na koniec zostali zaproszeni na pyszny obiad w restauracji IKEA.
Miejsce praktyk naszych uczniów!
Z wizytą w hotelu Senator***Katowice.
Dzisiaj uczniowie naszej szkoły na kierunku hotelarstwo pod czujnym okiem naszego zawodowca p.Pawła Wądołowskiego poznawali tajniki pracy recepcji, housekeepingu i restauracji.
Odwiedziliśmy jeden z największych apartamentowców w hotelu.
Robi wrażenie.
Dziękujemy p.Gabrysi za oprowadzenie i perfekcyjny instruktaż.
Uczniowie 2 klas patronackich wraz z uczącymi nauczycielami przedmiotów zawodowych zostali zaproszeni do Europa-Park w terminie 11-15 listopada 2023.
Mieli okazję zwiedzić bazę hotelowo-gastronomiczną, skorzystać z atrakcji parku, a pobyt zakończył się pożegnalna kolacją, którą przygotowali uczniowie z nauczycielami.
Kolacja odbyła się w hotelu Kronosar, w restauracji Bubba Svens.
Nowoczesna kuchnia zrobiła wrażenie. A przygotowane potrawy wszystkim bardzo smakowały.
W tym roku Święto Niepodległości 11 listopada przypadło w sobotę, w związku z tym akademia z okazji tego Święta Narodowego odbyła się 13.11.2023r.
W montażu słowno-muzyczno-filmowym przedstawiającym drogę Polaków do wolności wzięli udział uczniowie klasy 5D i 2A, pod opieką p. K. Borowej.
Zaszczytny udział w poczcie sztandarowym przypadł uczniom z klasy 4B, nad którym opiekę sprawował p. A. Lisek.
Informujemy, że od 10.11.2023r. obowiązuje nowy Statut ZSGU w Chorzowie.
Statut jest dostępny na stronie internetowej szkoły w zakładkach:
1. NASZA SZKOŁA - STATUTY I REGULAMINY
2. DLA RODZICA - STATUTY I REGULAMINY
3. DLA UCZNIA - STATUTY I REGULAMINY
Uczniowie patronackich klas 2b i 2c wraz z nauczycielami ZSGU przebywają na wycieczce w EuropaParku w Rust w Niemczech.
O wrażeniach opowiedzą po powrocie...
W Młodzieżowej Radzie Miasta Chorzowa reprezentują nas Krystyna Szylinga i Emilia Polok z klasy 4B.
21.11.2023 r. – to Światowy Dzień Życzliwości.
Jest to dzień, który ma na celu promowanie dobrych relacji międzyludzkich, szacunku dla innych oraz tolerancji.
Podczas tego dnia zachęcamy ludzi do wyrażania swoich uczuć i myśli wobec innych osób poprzez wysłanie pozdrowień i życzeń.
To doskonała okazja, aby zatrzymać się na chwilę i zastanowić się, jak możemy wprowadzać więcej życzliwości i pozytywnego nastawienia do naszego codziennego życia.
Pamiętajmy, że każdy z nas może wpłynąć na poprawę relacji międzyludzkich i wprowadzić więcej radości do życia innych osób poprzez proste gesty życzliwości i uśmiechu.
W związku z tym, p. I. Miśtak organizuje:
1. KONKURS NA NAJBARDZIEJ ŻYCZLIWEGO NAUCZYCIELA – uczniowie w tym dniu będą głosować ,
2. KONKURS „ Życzliwość w kadrze” – każda klasa wylosuje tematykę plakatu promującego życzliwość , termin wykonania plakatu 20.11. (plakaty będą wyeksponowane w szkole od 21.11.) LOSOWANIE W PRZYSZŁYM TYGODNIU .
Za udział punkty oraz dodatkowe punkty za pierwsze 3 miejsca.
3. W tym DNIU – dress code – kolor żółty .
Klasy z największą ilością koloru żółtego będą nagrodzone punktami w konkursie „GASTRO ELITA – KLASA ROKU „
Plakaty klasy mogą przynosić do Pani I.Miśtak (sala 20) lub do pokoju nauczycielskiego na 2 piętrze.
***Uwaga Uwaga*** Hotelarze
Poszukiwany Mistrz Wiedzy Hotelarskiej!
Mistrz Wiedzy Hotelarskiej Konkurs Ogólnopolski Finał w hotelu GRAND LUBICZ *** w USTCE.
PREELIMINACJE SZKOLNE zostaną zorganizowane w dniu 7.11.2023 r. godz 12:30 w sali 35.
Eliminacje:
1.12.2023 r. - 2 uczestników ze szkoły
Organizator:
Zespół Szkół Elektryk in Noblistów Polskich w Słupsku
Opiekun konkursu:
mgr Paweł Wądołowski
Powodzenia i do zobaczenia!
Wycieczka do Wieliczki i Tyńca Anno Domini 2023
Wycieczkę zorganizowała kl.IV B.
Opiekunowie: dr Adam Lisek i mgr Mirosława Król
WIELICZKA - "Od połowy XIII w. produkcja soli w Wieliczce polegała na wygotowywaniu ze słonej wody proszku solnego. Lecz źródła solankowe w następstwie nadmiernej eksploatacji zaczęły się wyczerpywać, dlatego przystąpiono do pogłębiania tych źródeł, czyli studzien. W 1252 odkryto pokłady soli kamiennej i od tej pory zaczęto wydobywać sól metodą głębinową. W 1289 Henryk Prawy będący ówczesnym panem ziemi krakowskiej, wydał dokument zezwalający braciom Jeskowi (Jescho) i Hysinboldowi (Izynbold/Isenbold) założyć w Wieliczce miasto na prawie frankońskim. W 1290 książę Przemysław II nadał Wieliczce prawa miejskie. Pod koniec XIII w. zostało również założone przedsiębiorstwo Żup Krakowskich, obejmujące saliny i warzelnie w Wieliczce i Bochni – jedno z najbardziej dochodowych i najdłużej działających przedsiębiorstw w Polsce. W samym XIV w. Żupy zaopatrywały 1/3 dochodów skarbu państwa. W 1311 za panowania Władysława Łokietka pełniący obowiązki wójta Gerlach von Kulpen przyłączył się do buntu wójta Alberta. Po stłumieniu buntu wójt uciekł na Śląsk, gdzie dalej urzędował jako włodarz Wieliczki. We wcześniejszych latach na terenie Wieliczki osiedlali się niemieccy górnicy. Spowodowało to zastąpienie łaciny przez język niemiecki. Po upadku rebelii król spostrzegł rosnące zagrożenie germanizacją i przywrócił do użytku język łaciński. Za czasów rządów Kazimierza Wielkiego nastąpił gwałtowny i szybki rozwój miasta. Miasto zostało otoczone murami, wybudowano Zamek Żupny i nastąpił rozwój gospodarczy miejscowości. Mikołaj Wierzynek założył szpital na Turówce (dzielnica) oraz schronisko dla bezdomnych".
W dniu 25.10. z inicjatywy Samorzadu Uczniowskiego we współpracy z p. I. Pieniowską i M. Heydą oraz z klasą 4A odbyło się coroczne Święto Dyni.
Uczniowie i nauczyciele ZSGU mogli posilić się przepyszną zupą dyniową.
Każdego dnia w tygodniu 30.10.- 3.11. na tablicy będą wywieszone kolejne zadania do rozszyfrowania.
Termin oddania rozszyfrowanych haseł to kolejny dzień:
Czyli zadania:
a) z PONIEDZIAŁKU oddajemy we WTOREK
b) z WTORKU oddajemy w CZWARTEK (ŚRODA DZIEŃ WOLNY)
c) z CZWARTKU oddajemy z PIĄTEK
d) z PIĄTKU oddajemy w PONIEDZIAŁEK
Zadania oddajemy do sali 20, do pani I.Miśtak.
Za udział klasa otrzymuje PUNKT w konkursie KLASA ROKU.
Za najliczniejszy udział dodatkowe punkty 3 pkt, 2 pkt, 1 pkt.
W każdej klasie uczeń, który odda najwięcej rozszyfrowanych zadań otrzyma ocenę BDB z matematyki.
***Uwaga Uwaga***
Kolejna Olimpiada Hotelarska
Technik hotelarstwa - Olimpiada umiejętności hotelarskich.
Etap szkolny zostanie zorganizowany w dniu 25.10.2023 godz 12:00 w sali 35.
Czas trwania 90 min.
Organizator: Wyższa Szkoła Handlowa w Warszawie
Opiekun olimpiady: mgr Paweł Wądołowski
Powodzenia i do zobaczenia!
19 października uczniowie ZSG-U wzięli udział w 6. edycji Żywej Biblioteki, którą zorganizowała Pani Aleksandra Zdaniewicz z Zespołu Szkół Technicznych nr 2 w Chorzowie.
W tym roku było 17 Żywych Książek, które zostały rekordowo wypożyczone, bo aż 470 razy. Cała inicjatywa ma na celu przeciwdziałanie dyskryminacji i uczenie tolerancji.
W ramach wydarzenia można było "wypożyczyć" i porozmawiać, m.in. ze Szkotem Tatuażystą, Pastorem Baptystą, Byłym Więźniem, Osobą z depresją.
Młodzież była żywo zainteresowana możliwością porozmawiania z Żywymi Książkami. Oby więcej takich akcji.
Opiekę nad uczniami sprawowały p. W. Lisoń i p. A. Pawera.
Warsztat Szkolny
ul. Powstańców 6a
41-500 Chorzów
tel. (+32) 24 11 075