Czwartek 25.02.2021

liczba odwiedzin: 1841042

AKTUALNOŚCI

GALERIA ZDJĘĆ

  • KURS NOWOCZESNYCH TECHNIK I TECHNOLOGII GASTRONOMICZNYCH

    KURS NOWOCZESNYCH TECHNIK I TECHNOLOGII GASTRONOMICZNYCH
    21.12.2020

     

    W dniach 17-21 grudnia 2020 odbył się Kurs nowoczesnych technik i technologii gastronomicznych, w którym wzieli udział uczniowie naszej szkoły.

     

     

  • DODATKOWY NABÓR

    DODATKOWY NABÓR
    10.12.2020

     

    Ze względu na niewystarczającą liczbę chętnych ogłaszamy dodatkowy nabór na kurs sommeliera i staż zawodowy.

  • WYNIKI NABORU NA KURSY I STAŻE

    WYNIKI NABORU NA KURSY I STAŻE
    10.12.2020

     

     

    Poniżej znajdują się listy uczniów, którzy zakwalifikowali się na kurs barmański, kurs sommeliera i na staże zawodowe.

  • KURS NOWOCZESNYCH TECHNIK I TECHNOLOGII GASTRONOMICZNYCH

    KURS NOWOCZESNYCH TECHNIK I TECHNOLOGII GASTRONOMICZNYCH
    08.12.2020

    KURS NOWOCZESNYCH TECHNIK I TECHNOLOGII GASTRONOMICZNYCH

    17-18-21 GRUDNIA 2020

    Sala 43

    8:00-16:30

    Obowiązuje pełny strój gastronomiczny i maseczki

    Uczestnicy kursu będą zwolnieni ze zdalnych zajęć szkolnych i zajęć praktycznych

  • KURS WYROBÓW Z CZEKOLADY

    KURS WYROBÓW Z CZEKOLADY
    08.12.2020

    KURS WYROBÓW Z CZEKOLADY

    15-16-17 GRUDNIA 2020

    SALA 42

    8:00-16:30

    Obowiązuje pełny strój gastronomiczny i maseczki.

    Uczestnicy kursu będą zwolnieni ze zdalnych zajęć szkolnych i z zajęć praktycznych.

  • KONIEC KURSU PILOTAŻU WYCIECZEK I REZYDENTA

    KONIEC KURSU PILOTAŻU WYCIECZEK I REZYDENTA
    01.12.2020

    Dobiegł końca kolejny kurs PILOTAŻU WYCIECZEK I REZYDENTA, pozwalający uczniom i nauczycielom zdobyć dodatkowe uprawnienie, zwiększające ich szanse na rynku pracy.

    Tym razem ze względu na sytuację, zarówno część teoretyczna, jak i praktyczna, odbyły się w formie zdalnej w terminie 03-20 listopada 2020r.

  • REKRUTACJA NA KURSY I STAŻE

    REKRUTACJA NA KURSY I STAŻE
    27.11.2020

    REKRUTACJA DO UDZIAŁU W PROJEKCIE

    NA ROK SZKOLNY 2020/2021

    ​​​​​​​

     

    KURSY

    • KURS NOWOCZESNYCH TECHNIK I TECHNOLOGII GASTRONOMICZNYCH
    • KURS WYROBÓW Z CZEKOLADY
    • KURS BARMAŃSKI
    • KURS SOMMELIERA

    STAŻE

    W WYMIARZE 150 GODZ PODCZAS WAKACJI

     

    Regulamin rekrutacji dostępny na stronie internetowej i w gablocie projektu.

     

    Zgłoszenia uczniów przyjmowane są w terminie 27.11-3.12.2020

    Należy pobrać zgłoszenie:

     https://drive.google.com/file/d/1_LoIJe2WTa04O308u5b-BO9Zdt7aq8cI/view?usp=sharing 

    wypisać, podpisać uczeń/rodzic i wysłać skan/zdjęcie na email: projektzsgu@wp.pl bądź zostawić na portierni szkoły

     

    Więcej informacji u Koordynatorów projektu

  • SZKOŁA DO HYMNU

    SZKOŁA DO HYMNU
    04.11.2020

     

    Drodzy Uczniowie,

    jak co roku nasza szkoła bierze udział w ogólnopolskiej akcji wspólnego śpiewania hymnu.

    W związku z pandemią nie możemy zrealizować tego na terenie szkoły. Dlatego wszystkich chętnych zapraszam do połączenia się na platformie clickmmeeting we wtorek 10 listopada o godz. 11.00, aby wspólnie po uruchomieniu platformy zaśpiewać hymn.

    Link do wydarzenia dostępny w wiadomości w dzienniku elektronicznym Vulcan.

    Serdecznie pozdrawiam

    Joanna Szymczyk

    dyrektor szkoły

  • KURS PILOTA WYCIECZEK I REZYDENTA

    KURS PILOTA WYCIECZEK I REZYDENTA
    03.11.2020

     

     

    KURS PILOTA WYCIECZEK I REZYDENTA

     

    CZĘŚĆ TEORETYCZNA on-line

    3-6 LISTOPADA 2020

    GODZ. 9:00-14:45/15:30

    Przed rozpoczęciem zajęć uczestnicy dostaną link do kursu

     

    CZĘŚĆ PRAKTYCZNA:

    9,17,20 LISTOPADA 2020

     

    W sali tylko prowadzący reszta w domu przed ekranem

  • KURS BARISTY

    KURS BARISTY
    16.10.2020

     

     

    KURS BARISTY

     

    15-16 PAŹDZIERNIKA 2020

    GODZ.8:00-14:30

    SALA 45

  • HALLOWEENOWE SZALEŃSTWO MATEMATYCZNE

    HALLOWEENOWE SZALEŃSTWO MATEMATYCZNE
    29.10.2020

    W ramach projektu unijnego "Kompetentni na Rynku Pracy" w ten piątek i sobotę (30.10. i 31.10.) odbędzie się zdalne Halloweenowe szaleństwo matematyczne.

    Będą quizy, zadania, ciekawe filmy, krzyżówki itp.

    W projekcie wezmą udział grupy projektowe z matematyki.

  • ZDALNE NAUCZANIE

    ZDALNE NAUCZANIE
    23.10.2020

    Szanowni Rodzice/Opiekunowie, Drodzy Uczniowie,

    w związku z wejściem w życie nowych obostrzeń ogłoszonych w dniu 23 października 2020r przez Premiera od soboty, 24 października cała Polska zostanie objęta obostrzeniami czerwonej strefy.

    Dla uczniów naszej szkoły oznacza to zawieszenie zajęć stacjonarnych na okres 2 tygodni i przejście od poniedziałku 26 października na nauczanie zdalne.

    Zajęcia praktyczne w okresie od 24 października do 8 listopada będą prowadzone również z wykorzystaniem metod i technik pracy na odległość.W okresie od 24 października do 8 listopada br. uczniowie branżowych szkół I stopnia będący młodocianymi pracownikami są zwolnieni z obowiązku świadczenia pracy na mocy art. 15f specustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z COVID-19.

    Podstawowym narzędziem komunikacji nauczycieli z uczniami jest dziennik elektroniczny. Za jego pośrednictwem będą przesyłane wszelkie instrukcje dotyczące prowadzonych zajęć.

    Obowiązkiem uczniów jest potwierdzanie obecności na zajęciach, terminowe wykonywanie ćwiczeń, zadań, sprawdzianów itp.

    Uczniowie, którzy mają problem z dostępem do nauczania zdalnego mogą zgłaszać to za pośrednictwem wychowawców i korzystać ze sprzętu w szkole.

    Wszelkie informacje będziemy przekazywać Państwu na bieżąco na pośrednictwem dziennika elektronicznego.

    Mamy nadzieję, że wprowadzone obostrzenia zahamują rozprzestrzenianie się zakażeń.

    W sytuacji wystąpienia objawów choroby należy kontaktować się z lekarzem rodzinnym i stacją Sanitarno-Epidemiologiczną.

    Życzę wszystkim dużo zdrowia i cierpliwości w tej trudnej sytuacji.

    Joanna Szymczyk

    dyrektor szkoły

  • NAUCZANIE HYBRYDOWE

    NAUCZANIE HYBRYDOWE
    16.10.2020

    Drodzy Rodzice, Drodzy Uczniowie,

    w związku z tym, że obowiązują nas wytyczne dotyczące żółtej strefy i cały czas rośnie liczba zachorowań na COVID 19, musimy podjąć pewne kroki i decyzje, które będą zgodne z tymi wytycznymi, a przede wszystkim będą wyrazem troski o zdrowie uczniów, ich rodzin i pracowników szkoły.

    Pewnie tak jak już Państwo wiecie z mediów od poniedziałku (19.10.2020r) szkoły ponadpodstawowe w mieście Chorzów znajdują się w strefie żółtej, tak więc przechodzimy na kształcenie hybrydowe.

    Ze względu na specyfikę szkoły, liczebność, a także warunki lokalowo- techniczne, całe klasy naprzemiennie tydzień po tygodniu będą się uczyły w szkole stacjonarnie , a także w swoim domach.

    Klasy uczące się stacjonarnie i online mają zajęcia wg ustalonego planu lekcji.Klasy, uczące się online nawiążą kontakt z nauczycielami, którzy poinformują Państwa, jak będzie wyglądała nauka zdalna tzn. część lekcji online, a część przeznaczona na pracę własną uczniów, która będzie na bieżąco monitorowana i oceniana.

    Jeśli ktoś z Państwa ma problem ze sprzętem, tzn. z komputerem może zgłosić to wychowawcy i spróbujemy znaleźć rozwiązanie, tak aby każdy z uczniów miał dostęp do nauki.

    Liczę na Waszą odpowiedzialność i współpracę, bo nadal obowiązuje Was (uczniów) obowiązek nauki i obecność na zajęciach - stacjonarnych lub online będzie traktowana jak do tej pory.

    Liczę również na wsparcie Państwa i zrozumienie!

    Klasy starsze mają już doświadczenie, bo od marca do czerwca pracowaliśmy zdalnie i wraz z nauczycielami wypracowali pewne sposoby kontaktu i pracy, które przyniosły oczekiwane efekty.

    Uczniów klas pierwszych proszę, aby nie bali się pytać nauczycieli i jestem pewna, że w niedługim czasie wszyscy odnajdziemy się w tej nowej sytuacji, która nie wiem jak długo potrwa.

    I- tydzień (19.10.-23.10.2020r.)

    - stacjonarnie, w szkole są następujące klasy:

    1KC, 1PKM, 1B, 2A, 2C, 2E, 4A, 4B, 4C,

    - zdalnie: reszta klas

    II-tydzień (26.10.-30.10.2020r.)

    - stacjonarnie, w szkole są następujące klasy:

    2G, 2P, 3CK, 1A, 1C, 2B, 2D, 2F, 3A, 3B,

    - zdalnie: reszta klas.

    Warsztaty pracują bez zmian, godzina rozpoczęcia zajęć na cukierni to 7.45, po południu 12.45.

    Nowe informacje będę przekazywała za pomocą dziennika elektronicznego Vulcan.

    Pozdrawiam i życzę wszystkim zdrowia

    Joanna Szymczyk

    dyrektor szkoły

  • MEDAL KOMISJI EDUKACJI NARODOWEJ

    MEDAL KOMISJI EDUKACJI NARODOWEJ
    15.10.2020

    Pani Katarzyna Jaron oraz pani Mirosława Król - nauczycielki Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych w uznaniu szczególnych zasług dla oświaty i wychowania zostały odznaczone Medalem Komisji Edukacji Narodowej.

    Obu paniom serdecznie gratulujemy!

  • POWSZECHNY SPIS ROLNY

    POWSZECHNY SPIS ROLNY
    15.10.2020

    Od 1 września do 30 listopada 2020 r. Główny Urząd Statystyczny realizuje Powszechny Spis Rolny.
     

  • DZIEŃ NAUCZYCIELA

    DZIEŃ NAUCZYCIELA
    12.10.2020

    Drodzy Nauczyciele

    Za serce, uśmiech, dobre słowo, zachętę do pracy, gdy nic się nie udawało i pochwałę, gdy wszystko szło dobrze.

    Za pomoc w odkrywaniu tego, w czym jesteśmy najlepsi, za przekonywanie, że możemy zrobić więcej niż się spodziewamy.

    Za pokazanie nam, że się liczymy i jesteśmy ważni.

    Za to, że w tak wielu sytuacjach mogliśmy na Was liczyć.

    Dziękujemy. 

    Samorząd Uczniowski ZSGU

  • KURS NOWOCZESNYCHTECHNIK I TECHNOLOGII PIEKARNICZO-CUKIERNICZYCH

    KURS NOWOCZESNYCHTECHNIK I TECHNOLOGII PIEKARNICZO-CUKIERNICZYCH
    08.10.2020

    Dzieje się!

    Kurs nowoczesnych technik i technologii piekarniczo-cukierniczych współfinansowany ze środków unijnych.

  • REKRUTACJA NA KURS

    REKRUTACJA NA KURS
    01.10.2020

    REKRUTACJA

    NA KURS

    Zadanie 4: Zdobywanie przez uczniów dodatkowych uprawnień zwiększających ich szanse na rynku pracy:

     Rok szkolny 2020/2021

    Kurs pilotażu i rezydenta

    Zgłoszenia uczniów należy składać
    do  p. K.Borowego do 9 października 2020.

  • HARMONOGRAM KURSÓW 2020/2021

    HARMONOGRAM KURSÓW 2020/2021
    01.10.2019

    HARMONOGRAM KURSÓW 2020/2021

     

    KURS NOWOCZESNYCH TECHNIK I TECHNOLOGII PIEKARNICZO-CUKIERNICZYCH

    6,7,8,9 PAŹDZIERNIKA 2020

    Wtorek 6.X godz. 8:00-13:00

    Środa 7.X godz. 8:00-14:30

    Czwartek 8.X godz. 8:00-14:30

    Piątek 9.X godz. 8:00-14:30

     

    KURS BARISTY

    15-16  PAŹDZIERNIKA 2020

    Czwartek 15.X godz. 8:00-14:30

    Piątek 16.X godz. 8:00-14:30

  • KOMPETENTNI NA RYNKU PRACY

    KOMPETENTNI NA RYNKU PRACY
    14.09.2020

    Szanowni Uczniowie i Rodzice

     

    zwracamy się do Państwa z informacją dotyczącą projektu

     

     Kompetentni na rynku pracy

     

    RPSL.11.01.04-24-05CD/18-00, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego

    w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014-2020. Oś Priorytetową XI. Wzmocnienie potencjału edukacyjnego. Działanie 11.1. Ograniczenie przedwczesnego kończenia nauki szkolnej oraz zapewnienie równego dostępu do dobrej jakości edukacji elementarnej, kształcenia podstawowego i średniego. Poddziałanie 11.1.4. Poprawa efektywności kształcenia ogólnego –konkurs, na podstawie umowy zawartej pomiędzy Województwem Śląskim, a Chorzowem - Miastem na Prawach Powiatu.

     

    Od 1 września 2020r. przez kolejne 2 lata firma ASSECO DATA SYSTEMS objęła wsparciem

    trzy zespoły szkół średnich w Chorzowie:

    Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych,

    Zespół Szkół Technicznych Nr 1,

    Zespół Szkół Budowlanych.

     

    W ramach wsparcia w szkołach uruchomione zostały Szkolne Biuro Karier, w ramach którego, uczniowie mają możliwość:

    • Diagnozy talentów i określenia preferowanych ról zawodowych
    • Diagnozy kompetencji
    • Uzyskania wskazówek i propozycji działań rozwojowych

    Diagnoza będzie przeprowadzana on-line, indywidualnie przez każdego ucznia.

     

    Prosimy Państwa o życzliwość i aktywny udział w zadaniach Projektu.

     

    Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie, mgr Joanna Szymczyk

    Grono Pedagogiczne

           oraz Zespół Zarządzający Projektem

strona:

Kontakt

  • Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych
    ul.Katowicka 64
    41-500 Chorzów
  • (+32) 24 11 725

Kontakt

Warsztat Szkolny

ul. Powstańców 6a

41-500 Chorzów


tel. (+32) 24 11 075

Mapa

Czwartek 25.02.2021