0. 7:10 - 7:55
1. 8:00 - 8:45
2. 8:50 - 9:35
3. 9:40 - 10:25
4. 10:35 - 11:20
5. 11:30 - 12:15
6. 12:30 - 13:15
7. 13:20 - 14:05
8. 14:10 - 14:55
9. 15:00 - 15:45
10. 15:50 - 16:35
11. 16:40 - 17:25
12. 17:30 - 18:15
Niepodległa - 11 listopad 1918 r. - obchody Dnia Niepodległości w Zespole Szkół Gastronomiczno - Usługowych w Chorzowie.
Tego roku obchody przybrały inną formę i były realizowane pod hasłem "Pod Biało czerwoną" na terenie szkoły, warsztatów szkolnych i w mieście na ulicy Wolności.
Te nietypowe obchody były możliwe dzięki zaangażowaniu się uczniów naszej szkoły , wspartych przez Dyrekcję szkoły, warsztaty szkolne i nauczycieli - w tym panią Hanię Mansfeld, która udostępniła z własnych zasobów stroje regionalne - oraz przez dyrekcję Zespołu Szkół Mistrzostwa Sportowego w Chorzowie, która wypożyczył nam także swoje regionalne stroje.
Organizator wydarzenia: p. Adam Lisek
Jak wypadły nasze obchody zobaczcie sami.
Niepodległa - na ulicy Wolności - uczniowie ZSGU z Chorzowa rozdawali mieszkańcom Chorzowa ciasteczka w kolorach biało-czerwonych, które sami upiekli o ozdobili. Ta akcja była bardzo miłe przyjęta przez mieszkańców Chorzowa.Wiejąca nudą ulica Wolności na chwilę ożyła za sprawą naszych uczniów.
Bohaterowie naszego wydarzenia:
Zbierajcie pozytywne uwagi , zdobywajcie dobre oceny , inicjujcie samodzielnie fajne akcje .
W każdej kategorii przyznamy 1, 2, 3 miejsce. za udział każda klasa otrzyma punkt w GASTRO ELICIE.
Za miejsca na podium dodatkowe punkty w gastro.
Zapraszam do wspólnej pozytywnej aktywności .
2.Święto Niepodległości - to również okazja do matematycznych wyzwań.
Konkurs NASZA POLSKA W LICZBACH.
Jest 5 zadań do wykonania, policzenia, zaprojektowania itp
Każdy uczeń otrzymuje PLUS za każde rozwiązane ( wykonane) zadanie.
Zadań jest 5 - czyli zdobywając 5 plusów - szykuje się oceną BDB z matematyki.
Zadania są do wglądu na tablicy naprzeciw sali 20, kopie zadań do wypełnienia ( wraz z obliczeniami ) do odebrania u Pani I.Miśtak ( sala 20).
Termin oddania - czwartek 14.11.
Zapraszam do wspólnej zabawy.
Iwona Miśtak
W ramach wiedzy o społeczeństwie uczniowie klasy 5B zwiedzili Bibliotekę Śląską i Centralną Naukową Bibliotekę Akademicką w Katowicach.
Wysłuchali wykładu dotyczącego zbiorów biblioteki w tym o najstarszych egzemplarzach.
Opiekun grupy: dr Adam Lisek
Nasi uczniowie Kacper Kołodziejczyk i Klaudia Pakuła z klasy 4b zostali zgłoszeni do ogólnopolskiego konkursu kulinarnego "Garden Gourmet Young Culinary Cup", organizowanego przez Nestle Polska, a tematyką przewodnią jest "zastosowanie produktów roślinnych w gastronomii".
Gratulujemy ponieważ po raz kolejny dostaliśmy się do półfinałów, które odbędą się już 19.11.2024r.
Konkurs ma na celu pobudzenie w młodzieży ambicji i chęci doskonalenia umiejętności w zakresie kulinarnym jak również poszerzenie kompetencji oraz zapoznanie się i współprace miedzy szkołami jak również poznanie wielu znakomitych kucharzy.
Trzymamy kciuki i mamy nadzieję na więcej.
opiekun konkursu: Dorota Łukaszczyk
Zobaczcie w krótkim filmiku poniżej, jak uczniowie ZSGU pracują i bawią się w Europa Park w Niemczech.
Miła wiadomość: nasza uczennica Wiktoria Kaczmarska kl 2B zdobyła wyróżnienie w konkursie wojewódzkim pt. Razem czy osobno? Polacy, Ukraińcy i Białorusini na przestrzeni wieków.
Patronat honorowy:
Kuratorium Oświaty w Katowicach, wojewoda śląski, Muzeum Miasta Katowic.
Patronat naukowy:
Uniwersytet Śląski i Regionalny Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli w Bielsku.
Nauka języka angielskiego nie musi być nudna!
English classes can be fun!
Getting ready for Halloween
1a Hotelarze
Nasi uczniowie Natalia Janik i Łukasz Bieganowski wzięli udział w finale II edycji Międzynarodowego Konkursu Kulinarno-Cukierniczego TROFEE MILLE POLAND 2024, który odbył się w Warszawie.
Opiekun: p. D. Łukaszczyk
Międzynarodowy Dzień Leniwca, obchodzony 20 października to okazja do poświęcenia uwagi tym uroczym i spokojnym zwierzętom.
Leniwce są znane ze swojego powolnego tempa życia.
To święto ma na celu zwrócenie uwagi, zarówno na potrzebę ochrony leniwca, ale także nauczenie nas ludzi, że czasem warto jest zwolnić i poleniuchować :)
Dni papieskie w ZSGU w Chorzowie Anno domini 2024.
Wystawa związana z życiem Jana Pawła II zorganizowana w sali historycznej przez dr Adama Liska. Przy wsparciu innych nauczycieli i uczniów. Na wystawie ukazano postać papieża J.Pawła II w świetle gazet i innych publikacji wychodzących za jego pontyfikatu.
9.10.2024 uczniowie klasy 1A wraz z wychowawcą p. P. Wądołowskim świetnie się bawili we Freestyle Park Chorzów.
Wszystkim Nauczycielom i Pracownikom szkoły składamy najserdeczniejsze życzenia!
Dziękujemy za cierpliwość i wyrozumiałość, każdy uśmiech i dobre słowo.
Dziękujemy za trud włożony w naszą edukację i wychowanie.
Niech każdy dzień pracy będzie dla Was źródłem satysfakcji i spełnienia.
Samorząd Uczniowski
11.10. uczniowie klasy 5A pod opieką wychowawczyni p. I. Pieniowskiej przygotowali akademię z okazji Święta Edukacji Narodowej.
Przedstawienie miało charakter satyryczny. W humorystyczny sposób zostało zaprezentowane życie uczniów w ZSGU.
Następnie miała miejsce reaktywowana tradycja przyznawania specjalnych wyróżnień dla nauczycieli - nagrody otrzymały nazwę od imienia pani dyrektor - JOANNY 2024.
Na koniec pani dyrektor podziękowała uczniom za przygotowanie akademii oraz złożyła życzenia nauczycielom i pracownikom szkoły z okazji branżowego święta.
Również w tym dniu uczniowie klasy 5C obdarowali nauczycieli pięknymi jesiennymi kwiatami - wrzosami, a od uczniów klasy 5A nauczyciele dostali w upominku elegancką różę.
Mamy nowy Samorząd Szkolny!
Przewodniczącym szkoły została Martyna Bełtek z klasy 5A,
a jej zastępcą został Jakub Parzych z klasy 3D.
Razem stworzą zgrany zespół pełen energii i pomysłów. Cały skład samorządu z nimi na czele to super ekipa, która już planuje mnóstwo ciekawych wydarzeń, dni tematyczne i imprezy, które zbliżą nas wszystkich. Każdy z członków samorządu ma coś wyjątkowego do zaoferowania, a wspólnie chcą sprawić, że ten rok będzie niezapomniany!
Skład samorządu:
Przewodnicząca: Martyna Bełtek 5A
Zastępca: Jakub Parzych 3D
Krystyna Szylinga 5B
Weronika Jajeśniak 3B
Julia Gryciuk 1CPM
Razem możemy wszystko!
8.10. uczniowie klasy 1 Technikum i 1 klasy Szkoły Branżowej, mieli okazję obejrzeć w Bytomskim Centrum Kultury "Antygonę", w wykonaniu aktorów Teatru Cracovia.
Młodzieży spektakl podobał się.
Opiekę sprawowały p. K. Koziarz i p. W. Lisoń.
Nadszedł czas wyborów!
Bardzo proszę o sprawdzenie wiadomości na Vulcanie oraz oddanie głosu. Osoby które z jakiegoś powodu nie mogą wejść na swój Vulcan bardzo proszę o przyjście do sali 37 po kod QR.
Wybory trwają od 07.10. do 09.10. do godz. 23:00.
Każdy głos ma znaczenie!
Opiekun Samorządu Uczniowskiego:
Karolina Koziarz
Drodzy Uczniowie i Nauczyciele,
wystartowaliśmy w kolejnym konkursie ogólnopolskim
"Młody Kreator Sztuki Kulinarnej"
Konkurs Młody Kreator Sztuki Kulinarnej, którego organizatorem jest Unilever Food Solutions Polska, od lat jest trampoliną do sukcesu wielu utalentowanych młodych kucharzy.
Konkurs to niesamowita szansa, aby zdobyć nie tylko nowe doświadczenia, ale również uznanie w kulinarnym świecie. Bycie finalistą konkursu otwiera młodym ludziom wiele nowych możliwości. Z naszej szkoły wystartowało dwóch uczestników Julia Duda z klasy 5 B oraz Czarek Michalski również z klasy 5 B. Przygotowania bardzo pracowite z wieloma inspiracjami i mam nadzieje, że nasi uczniowie dostaną się do finałowej dziesiątki.
Trzymajcie kciuki wyniki ogłoszone będą 15.10.2024.
Pozdrawiam
Dorota Łukaszczyk
W dniu 3 października p. wicedyrektor Agata Męderak odebrała z rąk I w-ce wojewody śląskiego p. Rafała Adamczyka list gratulacyjny w związku z uzyskaniem dofinansowania dla projektu ze środków Funduszu Sprawiedliwej Transformacji w ramach programu "Fundusze Europejskie Dla Śląskiego Na Lata 2021-2027".
Dzięki uzyskanym przez Zespół Szkół-Gastronomiczno-Usługowych środkom szkoła zyska nowe oblicze.
Kompleksowy remont i nowe wyposażenie pracowni hotelarskich pozwoli na kształcenie młodzieży na najwyższym europejskim poziomie.
Zapraszamy wszystkich chętnych uczniów do wzięcia udziału w konkursie "Quo Vadis - Miecz Miłości".
Konkurs polega na przedstawieniu dowolnej pracy artystycznej inspirowanej powieścią Quo Vadis" Henryka Sienkiewicza.
Mogą to być:
- prace plastyczne (np. grafika, rysunek, akwarela)
- prace literackie (np. wiersz, opowiadanie, esej)
- prace muzyczne (np. piosenka literacka, rap, kompozycja)
- prace filmowe (np. video, w tym format z telefonów komórkowych
Prace muszą być przesłane jako skany (do formatu A4), zdjęcia prac o większych formatach i prac przestrzennych lub kopie cyfrowe prac filmowych i muzycznych w popularnych formatach.
Termin składania prac: do 24.10.2024 do biblioteki szkolnej.
29.09. nasi uczniowie po raz kolejny wzięli udział we wspaniałym przedsięwzięciu jakim jest Impreza charytatywna "Kulinarny Ogień ".
Tym razem było to szczególne wydarzenie - piąta jubileuszowa edycja !!! Podczas tego wydarzenia "Kulinarny Ogień" ogłosił zbiórkę dla Fundacji Śląskie Hospicjum dla dzieci Świetlikowo.
Blisko stu kucharzy z całej Polski w tym uczniowie z ZSGU w Chorzowie dzielnie pracowali od godzin porannych tworząc smakowite i wyśmienite dania, z których sprzedaży cały dochód przejdzie na konto Hospicjum.
Dziękujemy wszystkim bardzo serdecznie: za czas, uśmiech i za serce.
Warsztat Szkolny
ul. Powstańców 6a
41-500 Chorzów
tel. (32) 24 11 075