Poniedziałek 10.05.2021

liczba odwiedzin: 2004897

AKTUALNOŚCI

GALERIA ZDJĘĆ

  • WYRÓŻNIENIE W RANKINGU SZKÓŁ

    WYRÓŻNIENIE W RANKINGU SZKÓŁ
    25.02.2021

      W związku z wyróżnieniem Technikum Gastronomicznego w Zespole Szkół Gastronomiczno-Usługowych im. Marii Dabrowskiej w Chorzowie w Rankingu Liceów i Techników Perspektywy 2021, I Zastępca Prezydenta Miasta Chorzów, pan Wiesław Ciężkowski złożył na ręcę pani dyrekror Joanny Szymczyk  wyrazy uznania.

    W liście gratulacyjnym napisał:

    "Obecność szkoły w Rankingu Wojewódzkim Techników jest doskonałym świadectwem długoletniej, cięłkiej i sumiennej pracy dydaktyczno-wychowawczej. a także odzwierciedleniem profesjonalizmu w kształtowaniu młodych pokoleń.

    Łącząc wyrazy szacunku, składam serdeczne podziękowania za jakościowy wkład w rozwój młodzieży.

    Życzę wszelkiej pomyślności oraz dalszych sukcesów."

  • KONKURS CUKIERNICZO-PIEKARNICZY

    KONKURS CUKIERNICZO-PIEKARNICZY
    24.02.2021

    Z okazji Dnia Piekarzy i Cukierników, który przypada na 15 marca, ogłaszamy konkurs dla wszystkich chętnych!!!

    Temat: Wielkanoc

     

    Wykonaj wyrób wielkanocny piekarczniczy lub cukierniczy, sfotografuj etapy przygotowań oraz wykonany gotowy wyrób, opisz krótko co wykonałeś.

     

    Zdjęcia z opisem prosimy wysłać na adres mailowy madzia232_84@onet.pl.

    Prace ocenią panie Izabela Giersberg-Mataniak, Julia Ebert i Magdalena Malcherczyk.

     

    Termin nadsyłania prac: 15 marca 2021

     

    Wyniki ogłoszone zostaną 24 marca 2021

     

    Będą nagrody i oceny za udział z przedmiotów zawodowych!!!

     

    Zapraszamy gorąco!!!

  • KURS SOMMELIERA 22-24.02.2021.

    KURS SOMMELIERA 22-24.02.2021.
    22.02.2021

    Rozpoczął się Kurs Sommeliera. Dzisiaj odbyła się część teoretyczna.

  • KONKURS "ZERO WASTE"

    KONKURS "ZERO WASTE"
    21.02.2021

     Zero Waste Konkurs!!!

    Jak zapewne wiecie, każdy z nas codziennie produkuje śmieci- czy to w formie

    plastiku, papieru, czy odpadków organicznych. Według różnych źródeł,

    przeciętny Polak wytwarza co roku od 250 do nawet 315 kg śmieci. Powszechnie

    wiadomo, że aby zmniejszyć nasz negatywny wpływ na środowisko należy

    śmieci segregować, aby ułatwić ich recykling czyli powtórne wykorzystanie.

    Jednak, czy nie lepiej byłoby ograniczyć ilość śmieci, które produkujemy? Czy nie

    warto wykorzystać materiały, które masowo lądują na wysypiskach śmieci do

    stworzenia rzeczy przydatnych w domu?

    Odpowiedzią na to pytanie może być filozofia Zero Waste- czyli Zero Odpadów.

    Polega na ponownym wykorzystaniu materiałów, które w innym wypadku

    trafiłyby na wysypisko śmieci.

     

    Zasady Konkursu Zero Waste:

     

    - znajdź materiały, które są powszechnie traktowane jak odpadki/śmieci

    - wykorzystaj je do stworzenia czegoś użytecznego

    - sfotografuj swoje dzieło i prześlij przez MS Teams, dziennik Vulcan lub na maila

    do nauczycieli : Emilia Bielawska i Ewa Ptok do 15 marca 2021.

    - do zdjęcia należy dołączyć opis przedmiotu i jego zastosowanie– w języku

    angielskim lub polskim.

    Prace zostaną zaprezentowane na stronie szkoły (przesyłając zdjęcie wyrażacie

    zgodę na jego publikację)

    Wszyscy uczestnicy dostaną ocenę za udział w projekcie, a największą nagrodą

    będzie satysfakcja, że zrobiliście coś pozytywnego dla naszej planety!!!:)

     

    Organizatorzy konkursu:

    p. Emilia Bielawska i p. Ewa Ptok

     

    Poniżej zapoznajcie się z filozofią Zero Waste- może i Was zainspiruje do zmian

    codziennych nawyków:

     

    Styl życia Zero Waste opiera się na 5 krokach, które powinny przebiegać w

    następującej kolejności:

     Refuse (odmawiać) – powstrzymywanie się od kupowania rzeczy, których

    tak na dobrą sprawę nie potrzebujemy;

     Reduce (ograniczać) – ograniczanie się w nabywaniu dóbr materialnych;

     Reuse (ponownie używać) – wielokrotne używanie tego samego

    przedmiotu;

     Recycle (poddawać recyklingowi) – wykorzystywanie rzeczy, które

    pierwotnie nie miały być używane więcej niż jeden raz;

     Rot (kompostować) – składowanie odpadków kuchennych lub roślin w

    postaci kompostu.

    Co istotne, stosowanie się do powyższych czynności nie zabiera dodatkowego

    czasu, a jedynie wymaga zmiany dotychczasowych przyzwyczajeń.

    Zastanawiasz się, jak zacząć żyć w zgodzie z ideą Zero Waste? Na początek warto

    zrezygnować z nadmiernego gromadzenia żywności. Staraj się planować posiłki na

    kolejne dni i na bieżąco dokonywać przemyślanych zakupów. W ten sposób

    ograniczysz ilość niepotrzebnych odpadów. Dodatkowo należy dbać o

    odpowiednie przechowywanie żywności. Dzięki temu produkty będą przez dłuższy

    czas zdatne do spożycia.

    Innym dobrym nawykiem jest korzystanie z opakowań wielokrotnego użytku:

    bawełnianej torby na zakupy (zamiast foliówek), śniadaniówki (zamiast papieru

    lub folii spożywczej) czy bidonu (zamiast butelek plastikowych z wodą).

  • KURS BARMAŃSKI

    KURS BARMAŃSKI
    18.02.2021

     

    SZKOLIMY SIĘ!

     

     

    W dniach 15-17 lutego 2021r. młodzież naszej szkoły miała możliwość doskonalenia umiejętności zawodowych podczas

    KURSU BARMAŃSKIEGO.
    Dla wielu z nich było to zupełnie nowe doświadczenie.  W  czasach nauczania zdalnego, praktyczne doświadczenie i możliwość realnego zdobywania umiejętności zawodowych było szczególnie cenne.

  • OFERTA PRACY

    OFERTA PRACY
    18.02.2021

    HOTEL MONOPOL

    Ekskluzywny 5***** Hotel Monopol położony jest w samym centrum w starej części miasta, u zbiegu ulic Dworcowej i Dyrekcyjnej. Odrestaurowany z rozmachem hotel oddaje do dyspozycji Gości 108 pokoi.

    Przyjeżdżając do Hotelu Monopol obok wypoczynku w komfortowych warunkach Goście mogą rozkoszować się doskonałymi daniami serwowanymi w naszych dwu restauracjach, gdzie menu zmienia się wraz z porami roku.

    Miły i profesjonalny personel pracujący w Hotelu Monopol jest gwarancją usług na najwyższym poziomie.

    Wśród Gości, którzy docenili nasze usługi znaleźli się między innymi: Angielska Reprezentacja Piłki Nożnej, grupa Deep Purple oraz wiele innych czołowych postaci ze świata kultury i sportu.

    KELNER / BARMAN

    śląskie / Katowice

    Opis stanowiska:

     profesjonalna obsługa konsumenta

     zaangażowanie i dbałość o pozytywny wizerunek firmy

    Wymagania:

     dobra znajomość języka angielskiego

     doświadczenie zawodowe

     komunikatywność i umiejętność pracy w zespole

     wysoka kultura osobista, zaangażowanie

    Oferujemy:

     umowę o pracę

     atrakcyjne wynagrodzenie oraz warunki pracy

     miłą atmosferę

     ciekawą pracę w młodym, dynamicznym zespole

    Forma kontaktu:

    CV ze zdjęciem oraz list motywacyjny prosimy przesyłać na adres: HOTEL MONOPOL ul. Dworcowa 5, 40-012 Katowice

    lub mailowo: cristallo@hotel.com.pl lub monopol@hotel.com.pl

    z dopiskiem "praca kelner/barman".

  • WALENTYNKOWA KARTKA

    WALENTYNKOWA KARTKA
    15.02.2021

    Kartka walentynkowa była pierwszym etapem konkursu z języka angielskiego.

  • KURS BARMAŃSKI HARMONOGRAM

    KURS BARMAŃSKI HARMONOGRAM
    08.02.2021

    HARMONOGRAM KURSU

    BARMAŃSKIEGO

    15-17 luty 2021r.

    MIEJSCE: SALA OBSŁUGI nr 45

    Chorzów, Katowicka 64

    Godziny:

    8:30-19:30 przerwa 15minut

    9:45-11:15 przerwa 15 minut

    11:30-13:00 przerwa 15 minut

    13:15-14:45 przerwa 15 minut

    15:00-16:30 przerwa 15 minut

     

    OBOWIĄZUJĄ STROJE DO OBSŁUGI

    Proszę pamiętać o maseczkach!

  • KURS SOMMELIERA HARMONOGRAM

    KURS SOMMELIERA HARMONOGRAM
    08.02.2021

    HARMONOGRAM KURSU

    SOMMELIERA

    22-24 luty 2021r.

    MIEJSCE: SALA OBSŁUGI nr 45

    Chorzów, Katowicka 64

    Godziny:

    8:30-19:30 przerwa 15minut

    9:45-11:15 przerwa 15 minut

    11:30-13:00 przerwa 15 minut

    13:15-14:45 przerwa 15 minut

    15:00-16:30 przerwa 15 minut

     

    OBOWIĄZUJĄ STROJE DO OBSŁUGI

    Proszę pamiętać o maseczkach!

  • WYRÓŻNIENIE W RANKINGU SZKÓŁ

    WYRÓŻNIENIE W RANKINGU SZKÓŁ
    04.02.2021

     

    Jak co roku - miesięcznik Perspektywy.pl opublikował ranking najlepszych szkół ponadpodstawowych w Polsce !

     

    W rankingu wojewódzkim liceów 2021 najwyżej bo aż na 10. miejscu znalazło się Uniwersyteckie I LO w Chorzowie - Słowak ("Złota Szkoła"). Doceniono również Katolik Chorzów i 3 LO Batory Chorzów !

     

    W kategorii techników 2021 najwyżej w województwie uplasowało się Technikum Ekonomiczne w CKZiU w Chorzowie ("Srebrna Szkoła").

    Wyróżniono również Technikum Mechaniczno-Elektryczne (ZSTiO nr 3 w Chorzowie),  Technikum Gastronomiczne (Zsgu Chorzów) i Technikum Elektroniczne (Zespół Szkół Technicznych nr 1 w Chorzowie)!

     

    Wszystkim bardzo serdecznie gratulujemy!

  • KONKURS FOTOGRAFICZNY

    KONKURS FOTOGRAFICZNY

    Pani D. Grzeszczak zaprasza chętnych uczniów ZSGU do wzięcia udziału w konkursie fotograficznym:

    "SPOJRZENIE MŁODEGO CZŁOWIEKA NA OTACZAJĄCY NAS ŚWIAT"

    REGULAMIN

    konkursu ,, Spojrzenie młodego człowieka na otaczający nas świat’’.

     

    § 1. Postanowienia ogólne

    1. Organizatorem konkursu jest Zespół Szkół Gastronomiczno- Usługowych w Chorzowie.

    2. Konkurs rozpoczyna się w dniu 04.02.2021r. i trwa do 26.02.2021r. do godziny 24:00

    3. Uczestnictwo w konkursie jest dobrowolne.

    § 2. Zasady konkursu

    1. Uczestnikiem konkursu, na warunkach określonych w Regulaminie konkursu mogą być uczniowie indywidualni. Konkurs jest przeznaczony dla wszystkich uczniów ZSGU w Chorzowie.

    2. Konkurs polega na przesłaniu zdjęcia w formacie jpg nawiązującego do tematyki konkursu na adres mailowy fotokonkurs.zsgu@op.pl

    3. Zdjęcia mogą być wykonane aparatem fotograficznym i telefonem komórkowym.

    4. Każdy z autorów może przekazać maksymalnie 1 fotografię w formie elektronicznej.

    5. Przesłana praca powinna być opisana (imię i nazwisko twórcy oraz klasa).

    6. Komisja konkursowa, złożona jest z organizatora konkursu oraz przedstawicieli Rady Pedagogicznej Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie.

    7. W przyznaniu nagrody Komisja konkursowa będzie kierować się nawiązaniem do tematyki konkursu, oryginalnością, pomysłowością nadesłanych prac.

    8. Organizator będzie informował o werdykcie konkursu 12.03.2021r. Na stronie internetowej ZSGU w Chorzowie.

    § 3. Nagrody

    1. Nagrodami w konkursie jest voucher na zakupy w Empiku.

    2. Informacja o sposobie przekazania nagrody zostanie udostępniona zwycięzcom przez Organizatora poprzez przesłanie wiadomości na vulcanie.

    § 4. Prawa autorskie

    Uczestnik konkursu, biorąc w nim udział oświadcza, że przesłane materiały nie naruszają majątkowych i osobistych praw autorskich osób trzecich i wyraża zgodę na publikację ich w szkolnych mediach elektronicznych (takich jak strona internetowa Szkoły ZSGU, facebook i youtube).

    § 5. Postanowienia końcowe

    1. Regulamin konkursu jest dostępny za pośrednictwem strony internetowej ZSGU w Chorzowie.

    2. W sprawach nieuregulowanych niniejszym Regulaminem konkursu stosuje się przepisy powszechnie obowiązującego prawa polskiego.

    3. Nadesłanie zdjęcia jest jednoznaczne z akceptowaniem Regulaminu konkursu.

    4. Dane osobowe są przetwarzane wyłącznie w celach związanych z organizacją i przeprowadzeniem Konkursu i przyznaniem nagród.

    5. Podanie danych ma charakter dobrowolny, lecz niezbędny do wzięcia udziału, a w przypadku przyznania nagrody-do jej wydania.

    6. Organizator konkursu zastrzega sobie prawo zmiany Regulaminu i warunków konkursu w czasie trwania konkursu, jeżeli jest to uzasadnione celem konkursu i nie wpłynie na pogorszenie warunków uczestnictwa w konkursie. Zmiany te nie mogą naruszyć praw już nabytych przez uczestników konkursu. Wszyscy uczestnicy zostaną o tym fakcie powiadomieni poprzez zamieszczenie informacji o zmianie na stronie ZSGU w Chorzowie.

     

  • WYNIKI KONKURSU "CZŁOWIEK ŻYJE TAK DŁUGO, JAK DŁUGO TRWA PAMIĘĆ O NIM"

    WYNIKI KONKURSU "CZŁOWIEK ŻYJE TAK DŁUGO, JAK DŁUGO TRWA PAMIĘĆ O NIM"
    27.01.2021

     

    Wyniki Wojewódzkiego Konkursu pt. "Człowiek żyje tak długo, jak długo trwa pamięć o nim". Szlakiem Marszów Śmierci z KL Auschwitz - styczeń 1945r.

     

     Cieszymy się, że prace konkursowe uczennic ZSG-U zostały nagrodzone i wyróżnione.



    W Kategorii plastycznej nagrodzone zostały:
    Nikola Kreczmer  -  zdobyła nagrodę specjalną, przyznaną przez organizatora 
    Agata  Franczak  zdobyła   II miejsce.

    Wyróżnienia: zdobyły  prace uczennic: Amelii Fiłonowicz, Karoliny Krysy, Natalii Kluczniok, Magdaleny  Glik i Wiktorii Smudel.

    Nagrodzonym serdecznie gratulujemy !

    Praca konkursowa Nikoli Kreczmer

    Praca konkursowa Agaty Franczak

     

     

    Klikając poniższy link zobaczysz prace konkursowe:

  • PODSUMOWANIE II BIEGU PAMIĘCI ZE ŚWIATŁEM POKOJU

    PODSUMOWANIE II BIEGU PAMIĘCI ZE ŚWIATŁEM POKOJU
    28.01.2021

    28 stycznia 2021 roku w Zespole Szkół Technicznych nr 2 im M. Batko odbyło się podsumowanie II Biegu Pamięci ze Światłem Pokoju.

    Podczas konferencji wręczono nagrody uczestnikom konkursów: literackiego, fotograficznego i plastycznego.

    W imieniu naszych uczniów nagrody odebrała p. W. Lisoń.

    Ponadto wysłuchaliśmy wykładu dr. D. Hojki oraz połączyliśmy się z jedną z byłych więźniarek obozu KL Auschwitz.

    Specjne podziękowanie za udział w Biegu Pamięci otrzymała p.K. Jaron

  • OFERTA PRACY

    OFERTA PRACY
    25.01.2021

     

    1. KELNER/BARMAN

     

    Wożniki k. Częstochowy, praca w Restauracji Hotelu **** Palac Czarny Las

    Hotel **** Pałac Czarny Las poszukuje osoby na stanowisko

    Kelner/Barman

    Miejsce pracy. Woźniki, woj. śląskie

     

    Zakres obowiązków

    - Kompleksowa obsługa klienta w restauraji i barze hotelu

    - Udzielanie informacji dotyczacych karty menu potraw, napoi i sposobu ich przyrządzania

    - Obsluga przyjeć okolicznościowych konferencja. szkolen

    - Utrzymanie restauracji w czystości

    - Przygotowanie miejsca pracy

     

     Wymagania:

    - Wyksztalcenie min. średnie zawodowe,

    - Dobra znajomość jezyka angielskiego

    - Komunikatywność i zdolności interpersonalne

    - Wysoka kultura osobista

    - Odpowiedzialność

    - Aktualna książeczka zdrowia

     

    Oferujemy

    - Zatrudnienie w stabilnej firmie na podstawie umowy o pracę

    - Pełny etat

    - Przyjazną atmosferę pracy

     

    Osoby zainteresowane proszone są o przesłanie CV wraz ze zdjęciem i klauzulą o ochronie osobowych na maila aktyta@czarnylas com pl

    Menager Hotelu Anna Klyta-Rogocz 728 332 981

  • II EDYCJA BIEGU PAMIĘCI ZE ŚWIATŁEM POKOJU

    II EDYCJA BIEGU PAMIĘCI ZE ŚWIATŁEM POKOJU
    22.01.2021

     

    21 stycznia 2021 odbyła się II edycja Biegu Pamięci ze Światłem Pokoju.

    Jest to wydarzenie upamiętniające przejście w marszu śmierci więźniów z obozu koncentracyjnego KL Auschwitz do Gliwic.

    Trasa Biegu wiedzie od Oświęcimia przez Bieruń, Mikołów, Mokre, Borową Wieś, Przyszowice, aż do Gliwic.

    W każdym z tych miejsc oddawaliśmy hołd pomordowanym więźniom oraz cześć tym, którzy nieśli im pomoc podczas tej morderczej wędrówki.

    W związku z sytuacją epidemiczną w tym roku w Biegu wzięli udział tylko nauczyciele- naszą Szkołę reprezentowała p. Katarzyna Jaron.

    Jednak przebieg wydarzenia można śledzić na profilu FB IPN Katowice, gdzie równocześnie od 22-24.01.21 dla uczniów, trwa konkurs dotyczący marszu śmierci i samego Biegu.

    Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie.

  • "DE BEŚCIAK" - KONKURS JĘZYKA ANGIELSKIEGO

    "DE BEŚCIAK" - KONKURS JĘZYKA ANGIELSKIEGO
    15.01.2021

     

     

     

     

    Zapraszamy do udziału w corocznym

     

    Konkursie Języka Angielskiego

    „ De Beściak”

     

    I etap od 18 stycznia do 14 lutego, on-line

    • kartka walentynkowa wraz z życzeniami w języku angielskim

     

    II etap od 01 marca do 17 marca, on-line

    • najciekawszy kostium z okazji Dnia Św. Patryka zaprezentowany przez

    uczestników na zdjęciu lub filmiku

     

    III etap w kwietniu, stacjonarnie w szkole

    • test leksykalno - gramatyczny z elementami wiedzy o kulturze i tradycjach krajów

    anglojęzycznych

     

    IV etap na przełomie kwietnia i maja, stacjonarnie w szkole

    • rozmowa na podstawie materiału stymulującego

     

    Zgłoszenie uczestnictwa należy wysyłać do nauczycieli języka angielskiego pań:

     

    Magdaleny Zielonki i Anny Kubackiej na platformę TEAMS.

     

    Zapraszamy do uczestnictwa w konkursie!

  • Warsztat szkolny- harmonogram

    Warsztat szkolny- harmonogram
    15.01.2021
  • SAMORZĄD UCZNIOWSKI ŚLE ŻYCZENIA

    SAMORZĄD UCZNIOWSKI ŚLE ŻYCZENIA

    Nadchodzące Święta Bożego Narodzenia
    niosą ze sobą wiele radości,  refleksji dotyczących
    minionego okresu oraz planów na przyszły rok.


    W tych wyjątkowych dniach chcemy wszystkim nauczycielom oraz pracownikom szkoły życzyć
    spokojnych, wesołych świąt ,
    energii i uśmiechu na przyszły rok oraz wielu sukcesów i nowych wyzwań.

  • WESOŁYCH ŚWIĄT

    WESOŁYCH ŚWIĄT
    22.12.2020

     

    Drodzy Uczniowie,

    życzymy Wam, aby Gwiazda Betlejemska wskazała Wam właściwą drogę. Abyście dostrzegali drugiego człowieka i poświęcili mu uwagę- mamie, tacie, babci, cioci Krysi.

    Niech to będą Wasze najpiękniejsze święta, wypełnione zapachem wypieków, nutą wspólnie śpiewanych kolęd i ciepłem kochających serc.

    A w nadchodzącym 2021 roku niech spełnią się Wasze najskrytsze marzenia!!!

    Zdrowia i miłości życzy

    Dyrekcja ZSGU

  • KURS CZEKOLADY

    KURS CZEKOLADY
    21.12.2020

     

    W dniach 15-16-17 grudnia 2020 odbył się Kurs wyrobów z czekolady.

     

strona:

Kontakt

  • Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych
    ul.Katowicka 64
    41-500 Chorzów
  • (+32) 24 11 725

Kontakt

Warsztat Szkolny

ul. Powstańców 6a

41-500 Chorzów


tel. (+32) 24 11 075

Mapa

Poniedziałek 10.05.2021