AKTUALNOŚCI

Poniedziałek 09.12.2024

liczba odwiedzin: 5076565

DZWONKI

0.      7:10 - 7:55

1.      8:00 - 8:45

2.      8:50 - 9:35

3.      9:40 - 10:25

4.     10:35 - 11:20

5.     11:30 - 12:15

6.     12:30 - 13:15

7.     13:20 - 14:05

8.     14:10 - 14:55

9.     15:00 - 15:45

10.   15:50 - 16:35

11.   16:40 - 17:25

12.   17:30 - 18:15

Galeria zdjęć

TECHNIKUM

TECHNIKUM

KIERUNKI KSZTAŁCENIA

5-letnie Technikum Gastronomiczne

 w zawodach:

•Technik hotelarstwa

•Technik żywienia i usług gastronomicznych

•Technik usług kelnerskich

TECHNIK HOTELARSTWA

 

Kwalifikacje:          

HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie,

HGT.06. Realizacja usług w recepcji

 Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik hotelarstwa powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

1) prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaż usług hotelarskich;
2) rezerwowania usług hotelarskich;
3) wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji;
4) przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości;
5) przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;
6) przyjmowania i realizacji zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe.

 Możliwości zatrudnienia:

 obiekty noclegowe  w kraju i za granicą (hotelach, motelach, pensjonatach, ośrodkach wypoczynkowych, na statkach pasażerskich, promach itp.) w działach:

  • spa & wellness,
  • gastronomicznym,
  • części noclegowej,
  • organizacji konferencji i spotkań biznesowych,
  • biura podróży
  • własna działalność gospodarcza.

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

 

Kwalifikacje:

HGT.02. Przygotwanie i wydawanie dań,

HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

 Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

1) oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
2) sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
3) planowania i oceny żywienia;
4) organizowania produkcji gastronomicznej;
5) planowania i realizacji usług gastronomicznych.

 Możliwości zatrudnienia:

  • restauracje,
  • zakłady gastronomiczne,
  • bary szybkiej obsługi,
  • pensjonaty, domy wczasowe,
  • restauracje na statkach i promach,
  • szpitale, sanatoria, szkoły, internaty, stołówki prowadzone przez zakłady pracy,
  • przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją produktów i półproduktów spożywczych,
  • własna działalność gospodarcza.

TECHNIK USŁUG KELNERSKICH

 

Kwalifikacje: 

HGT.01 Wykonywanie usług kelnerskich, HGT.11 Organizacja usług gastronomicznych

 Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik usług kelnerskich powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

 fachowej i kompleksowej obsługi gości w zakładach gastronomicznych,

 obsługi przyjęć okolicznościowych,

 przygotowania sali konsumenckiej do obsługi gości, obsługiwania gości z wykorzystaniem różnych systemów obsługi,

 obsługiwania gości z wykorzystaniem różnych systemów obsługi, serwowania potraw i napojów różnymi metodami i technikami,

 sporządzania potraw i napojów w obecności gości.

 Możliwości zatrudnienia w:

  • restauracjach, barach, pubach,
  • kawiarniach, cukierniach,
  • hotelach i pensjonatach,
  • ośrodkach wypoczynkowych,
  • agroturystyce,
  • na promach i statkach.
  • własna działalność gospodarcza.

Kontakt

  • Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych
    ul.Katowicka 64
    41-500 Chorzów
  • (32) 24 11 725

Kontakt

Warsztat Szkolny

ul. Powstańców 6a

41-500 Chorzów


tel. (32) 24 11 075

Mapa

Poniedziałek 09.12.2024