AKTUALNOŚCI

Poniedziałek 09.12.2024

liczba odwiedzin: 5076585

DZWONKI

0.      7:10 - 7:55

1.      8:00 - 8:45

2.      8:50 - 9:35

3.      9:40 - 10:25

4.     10:35 - 11:20

5.     11:30 - 12:15

6.     12:30 - 13:15

7.     13:20 - 14:05

8.     14:10 - 14:55

9.     15:00 - 15:45

10.   15:50 - 16:35

11.   16:40 - 17:25

12.   17:30 - 18:15

Galeria zdjęć

PROJEKT TECHNIK HOTELARSTWA 2.0

PROJEKT TECHNIK HOTELARSTWA 2.0

Tytuł projektu:


Technik hotelarstwa 2.0 w Chorzowie


Cel projektu:


Upowszechnianie i rozwój kształcenia zawodowego (Technik hotelarstwa) w Zespole Szkół Gastronomiczno-Usługowych im. M. Dąbrowskiej w Chorzowie zgodnie z potrzebami transformacji regionu do 30.06.2026 roku.


Projekt obejmuje:


• Modernizację infrastruktury Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych im. Marii Dąbrowskiej w Chorzowie, w tym remont i adaptację sal praktycznej nauki zawodu, takich jak pracownie informatyczne, pracownia recepcji, służby pięter czy śniadań.


• Doposażenie pracowni w nowoczesny sprzęt i technologie, które odzwierciedlają realne potrzeby rynku pracy w branży hotelarskiej.


• Organizację szkoleń i kursów dla 93 uczniów oraz 15 nauczycieli technikum, mających na celu podniesienie kwalifikacji i dostosowanie ich do współczesnych wymagań rynku.


• Promowanie równości szans i różnorodności poprzez działania edukacyjne i szkoleniowe w zakresie zarządzania różnorodnością oraz rozwoju kompetencji menedżerskich.


Grupy docelowe:


• Uczniowie Technikum Hotelarstwa (93 osoby).


• Nauczyciele praktycznej nauki zawodu (15 osób).


• Społeczność Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych, która zyska nowoczesne warunki kształcenia zawodowego.

Efekty i rezultaty projektu:


• Lepsze przygotowanie uczniów do pracy w branży hotelarskiej, co przełoży się na ich większą konkurencyjność na rynku pracy.


• Zwiększenie liczby miejsc w technikum hotelarskim, co pozwoli na podwojenie naboru do dwóch klas równoległych.


• Podniesienie jakości kształcenia zawodowego dzięki nowoczesnemu sprzętowi, zmodernizowanym salom oraz przeszkolonej kadrze nauczycieli.


• Wzrost zainteresowania młodzieży kierunkiem technik hotelarstwa jako przyszłościowym zawodem.


Wartość projektu: 4 992 884,89 zł.


Wkład Funduszy Europejskich: 4 493 596,40 zł.


Budżet Państwa (z kontraktu programowego): 499 288,49 zł.


Wsparcie finansowe:


Projekt jest realizowany dzięki wsparciu finansowemu Unii Europejskiej w ramach Funduszu na rzecz Sprawiedliwej Transformacji. Działanie jest współfinansowane z programu Fundusze Europejskie dla Śląskiego 2021-2027.


#FunduszeUE #FunduszeEuropejskie

Kontakt

  • Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych
    ul.Katowicka 64
    41-500 Chorzów
  • (32) 24 11 725

Kontakt

Warsztat Szkolny

ul. Powstańców 6a

41-500 Chorzów


tel. (32) 24 11 075

Mapa

Poniedziałek 09.12.2024