3-letnia Branżowa Szkoła I stopnia
w zawodach:
•Kucharz
•Cukiernik
•Kelner
•Magazynier logistyk
•Pracownik obsługi hotelowej
Nauka trwa 3 lata i obejmuje kształcenie ogólne oraz kształcenia zawodowe.
Kwalifikacja: HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
Absolwent kształcenia w zawodzie kucharz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1) przechowywania żywności;
2) sporządzania potraw i napojów;
3) wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.
Kształcenie praktyczne:
zajęcia praktyczne będą odbywały się w warsztatach szkolnych i w zakładach pracy.
Możliwości zatrudnienia:
Nauka trwa 3 lata i obejmuje kształcenie ogólne oraz kształcenia zawodowe.
Kwalifikacja: SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych.
Absolwent kształcenia w zawodzie cukiernik powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1)produkcji i dekoracji ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych
2)stosowania receptur cukierniczych
3)planowania i kalkulowania kosztów produkcji
4)wykorzystywania nowoczesnych urządzeń
5)przechowywania i utrwalania żywności
Kształcenie praktyczne:
zajęcia praktyczne będą odbywały się w warsztatach szkolnych i w zakładach pracy.
Możliwości zatrudnienia:
Nauka trwa 3 lata i obejmuje kształcenie ogólne oraz kształcenia zawodowe.
Kwalifikacja: Kwalifikacja HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich
Absolwent kształcenia w zawodzie kucharz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1) sporządzanie potraw i napojów w części handlowo – usługowej zakładu gastronomicznego,
2) wykonywanie czynności związanych z przyjmowaniem gości,
3) rozliczanie usług kelnerskich
Kształcenie praktyczne:
zajęcia praktyczne będą odbywały się w warsztatach szkolnych i w zakładach pracy.
Możliwości zatrudnienia:
Nauka trwa 3 lata i obejmuje kształcenie ogólne oraz kształcenia zawodowe.
Kwalifikacja: SPL.01. Obsługa magazynów.
Absolwent w zawodzie magazynier-logistyk jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
Przyjmowania i wydawania towarów z magazynu.
Przechowywania towarów.
Ponoszenia odpowiedzialności za towar zgromadzony w magazynie.
Prowadzenia dokumentacji magazynowej.
Kształcenie praktyczne:
zajęcia praktyczne będą odbywały się w zakładach pracy.
Możliwości zatrudnienia po uzyskaniu kwalifikacji:
Nauka trwa 3 lata i obejmuje kształcenie ogólne oraz kształcenia zawodowe.
Kwalifikacja: Kwalifikacja HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
Absolwent kształcenia w zawodzie kucharz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1) oferowania usług hotelarskich;
2) sprzedaży usług hotelarskich;
3) organizowania usług dodatkowych w obiekcie hotelarskim;
4) przygotowywania i podawania śniadań;
5)utrzymania czystości i porządku w obiekcie hotelarskim.
Kształcenie praktyczne:
zajęcia praktyczne będą odbywały się w zakładach pracy.
Możliwości zatrudnienia:
obiekty noclegowe w kraju i za granicą (hotelach, motelach, pensjonatach, ośrodkach wypoczynkowych, na statkach pasażerskich, promach itp.) w działach:
Warsztat Szkolny
ul. Powstańców 6a
41-500 Chorzów
tel. (+32) 24 11 075