0. 7:10 - 7:55
1. 8:00 - 8:45
2. 8:50 - 9:35
3. 9:40 - 10:25
4. 10:35 - 11:20
5. 11:30 - 12:15
6. 12:30 - 13:15
7. 13:20 - 14:05
8. 14:10 - 14:55
9. 15:00 - 15:45
10. 15:50 - 16:35
11. 16:40 - 17:25
12. 17:30 - 18:15
12 marca kolejny raz w ramach realizacji programu "Wiem co jem - zdrowo jem" gościliśmy w warsztacie szkolnym 19-osobową grupę młodzieży wraz z opiekunami. Tym razem VIII klasa przyjechała do nas z Rudy Śląskiej, ze Szkoły Podstawowej nr 23. Razem przygotowywaliśmy muffinki, kiełbaski w cieście oraz pyszne mini pizze.
Następnie klasa kelnerska zaprosiła naszych gości do sali obsługi na wspólne ćwiczenia składania serwetek, parzenia kawy Latte Art, nakrycia naczyń i sztućców do poszczególnych posiłków.
Ósmoklasiści zostali zapoznani także z innymi kierunkami , które oferuje nasza szkoła na rok szkolny 2019/2020.
Warsztaty przygotowały i przeprowadziły: p. Ewa Ortyl, p. Hanna Mansfeld , p. Sabina Pakosz, p. Izabela Gielsberg-Mataniak.
19.02. w ramach półkolonii "Akcja Zima", organizowanych przez Młodzieżowy Dom Kultury, warsztat szkolny odwiedzili młodzi entuzjaści sztuki kulinarnej.
Dzieci upiekły słodkie ciasteczka francuskie z marmoladą w formie wiatraczków, półfrancuskie twarogowe ciastka z jabłkiem, a także przekąski na słono w formie koreczków i zapiekanych kanapek z serem, pieczarkami i szynką.
Półkoloniści przygotowali również bezalkoholowe drinki przy użyciu syropów barmańskich, a także poznały tajniki “kuchennej etykiety”. Dzieci dowiedziały się, jak podawać posiłki, jak przygotować ciekawe formy z serwetek, a także do czego mogą służyć różne rodzaje sztućców.
Cały artykuł i więcej zdjęć: chorzowianin.pl
Relacja filmowa: Telpol INFO
W dniu 4 lutego kolejny raz w ramach programu "Wiem, co jem - zdrowo jem" gościliśmy na Warsztacie szkolnym młodzież gimnazjalną oraz ośmioklasistów ze Szkoły Podstawowej Nr 10 w Katowicach. Tematem dzisiejszych zajęć były "SŁODKOŚCI BEZ CUKRU... CZY TO MOŻLIWE? "
Uczniowie mieli możliwość wykonać ciasteczka owsiane, kocie oczka nadziewane musem jabłkowym oraz muffinki .
Następnie przeszliśmy na degustację wypieczonych słodkości do pracowni obsługi gości, gdzie klasa I A kelner pod opieką p. Izabeli Gielsberg-Mataniak zaprezentowała charakterystykę zawodu.
Kelnerzy zaprosili naszych gości do wspólnych ćwiczeń: nakrycia naczyń i sztućców do poszczególnych posiłków, łamania serwetek, parzenia herbaty oraz kawy latte art. Młodzież poznała podstawowe zasady obsługi gościa.
Warsztaty zorganizowały i przeprowadziły: p. Ewa Ortyl, p. Hanna Mansfeld, p. Sabina Pakosz i p.Izabela Gielsberg- Mataniak.
Więcej zdjęć w galerii WARSZTATY KULINARNE DLA GIMNAZJALISTÓW I ÓSMOKLASISTÓW
10 grudnia odbyły się w naszych Warsztatach szkolnych "Świąteczne warsztaty dla gimnazjalistów". Ich celem była promocja kształcenia zawodowego oraz ukazanie szkoły gastronomicznej jako szkoły atrakcyjnego wyboru.
Pod okiem nauczycieli p. Hanny Mansfeld i p. Sabiny Pakosz uczniowie klasy II C: Agata, Magda, Alicja, Kasia oraz uczennicy klasy I b Agaty wspólnie z młodzieżą gimnazjalną Szkoły Podstawowej nr 10 w Katowicach, przygotowali, wypiekli i udekorowali pierniczki oraz muffinki z kremem czekoladowym.
Następnie w pracowni obsługi gości klasa I A grupa kelnerów pod opieką p. Izabeli Giersberg-Mataniak zaprezentowała charakterystykę zawodu.
Kelnerzy zaprosili naszych gości do wspólnych ćwiczeń, które polegały na nakryciu naczyń i sztućców do poszczególnych posiłków. Gimnazjaliści mieli także okazję poznać tajniki łamania serwetek, parzenia kawy oraz podstawowych zasad obsługi gościa.
Więcej zdjęć w galerii ŚWIĄTECZNE WARSZTATY
Warsztat Szkolny
ul. Powstańców 6a
41-500 Chorzów
tel. (32) 24 11 075