0. 7:10 - 7:55
1. 8:00 - 8:45
2. 8:50 - 9:35
3. 9:40 - 10:25
4. 10:35 - 11:20
5. 11:30 - 12:15
6. 12:30 - 13:15
7. 13:20 - 14:05
8. 14:10 - 14:55
9. 15:00 - 15:45
10. 15:50 - 16:35
11. 16:40 - 17:25
12. 17:30 - 18:15
10.11. uczniowie naszej szkoły wraz z nauczycielami uczcili Święto Niepodległości, odśpiewując wspólnie "Mazurek Dąbrowskiego".
Przy tej okazji p. A. Lisek wraz z uczniami przygotował inscenizację "żywego obrazu" przedstawiającego wizję średniowiecznej Polonii.
Uczniowie i nauczyciele mogli sprawdzić się w krótkim quizie historycznym, a autorzy prawidłowych odpowiedzi, zostali nagrodzeni słodkim podarunkiem.
W piątek 07.11.2025 odbyła się szkolna akademia z okazji Dnia Niepodległości.
Uczniowie klas 1a i 1b wykazali się umiejętnościami artystycznymi, recytatorskimi, a przede wszystkim pracy w zespole.
Przypomnieli nam historię walki Polski o niepodległość, ważne osobistości zasłużone w bojach o naszą wolność, a także wartości, które są drogie każdemu patriocie.
Nasi wspaniali uczniowie występujący:
klasa 1a:, Julia Roszczypała, Martyna Nowak, Zuzanna Strugaru, Daria Kozliuk, Gabriel Kochan,
klasa 1b:
Lena Sokół, Kateryna Panasenko.
Akademia nie odbyłaby się bez profesjonalnego wsparcia ekipy technicznej: chłopaki z 5a: Janek Mioduszewski, Mateusz Małkiewicz i Kacper Tułacz i 1a: Kamil Stobrawa i Dawid Baran.
Poczet sztandarowy w składzie: Hanna Drapa i Julia Karcz z 1b, a także Igor Matuszewski z 4b, nadał naszemu występowi uroczysty , odświętny charakter.
Dziękuję wszystkim uczniom za zaangażowanie i profesjonalizm.
Emilia Bielawska
07.11. w naszej szkole odbył się szkolny etap 49. Olimpiady Języka Niemieckiego.
Naszą szkołę reprezentowała Julia Gryciuk.
Gratulujemy pasji i czekamy na wyniki.
Koordynatorem konkursu jest p. B. Kuglin-Sojda
Pola Nadziei - jak co roku nasi uczniowie propagują ideę bezinteresownej pomocy i niosą nadzieję pacjentom Hospicjum w Chorzowie.
06.11. na każdej przerwie można było kupić słodkości i wrzucić datek do puszki - na bieżące funkcjonowanie Hospicjum, zakup sprzętu medycznego i specjalistycznych opatrunków dla pacjentów.
Dziękujemy wszystkim wolontariuszom i darczyńcom!
Z okazju Światowego Dnia Origami, który przypada na 24 października, p. I. Miśtak zorganizowała konkurs na "Ciekawą Bryłę".
Oto nagrodzone i wyróżnione prace:
Zapraszamy do rywalizacji międzyklasowej - zdobywajcie punkty w konkursie Gastro-Elita:
1. Zbierajcie pozytywne uwagi!
2. Zdobywajcie super oceny!
3. Wykazujcie samodzielne inicjatywy!
Z okazji Światowego Dnia Origami (24.10.) organizowany jest konkurs dla wszystkich uczniów na najciekawszą bryłę wykonaną metodą origami.
Na tablicy naprzeciw sali 20 (IIpiętro) znajdziecie szczegółowe informacje na temat konkursu oraz przykładowe instrukcje na wykonanie różnych brył metodą origami.
Za udział w konkursie każdy uczeń otrzyma dwa PLUSY z aktywności (5 plusów to PIĄTKA), a uczniowie z najciekawszymi pracami otrzxymaja ocenę BDB z matematyki.
Poza tym klasy otrzymaja punkty w konkursie KLASA ROKU - GASTRO ELITA, oddzielnie za udział i osobno za I, II i III miejsce.
TERMIN ODDANIA PRAC: 29.10. (środa) do p. I. Miśtak
Bądź leniwcem, a nie leniem!
20 października 2025r., reprezentanci klas rozegrają quiz na temat zwyczajow tych ciekawych zwierząt i aktywnych form spędzania czasu wolnego.
GRATULUJEMY AGACIE I ZOSI!
Znamy finalistów trzeciej edycji konkursu Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego organizowanego przez Związek Polskie Mięso.
Finałowe zmagania młodych adeptów sztuki kulinarnej już 27 października br. w Instytut Kulinarny Transgourmet.
Najlepsze duety, które zobaczymy w finale tegorocznej edycji:
Maria Solińska i Hubert Hyzopski Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku
Faustyna Krupa i Anna Monica Zespół Szkół nr 7 w Tychach
Alessia Czyżyk i Magdalena Bławat ZSGH Gdańsk
Agata Wojtasik i Zofia Sierant Zespól Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie
Thomas Courtin i Lilianna Czyż Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze
Aleksandra Bąkowska i Jakub Nowakowski Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu
Jakub Markowski i Natalia Wysocka Zespół Szkół im. ks. Jana Krzysztofa Kluka w Wojewodzinie
Joanna Pampuch i Mykyta Halushko Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu
Dominika Juchniewicz i Julia Torucka Zespół Szkół Ekonomicznych i Technicznych im. S. Mikołajczyka w Pasłęku
Jan Adamczyk i Jędrzej Kacprzyk ZSG Poznańska
Gratulujemy i do zobaczenia!
#FunduszePromocji #polskiemięso #polskawołowina #polskawieprzowina #ksk #klubszefowkuchni #konkurskulinarny #szkołagastronomiczna #gastronomik #InstytutKulinarnyTransgourmet
Gdybyście tak przypadkiem znaleźli smoka - i chcieli go wytresować - to polecamy do tego klasę 3PKM, która w ramach integracji klasowej zobaczyła instruktaż w kinie;-)
Zespół Szkół Gastronomicznych z Chorzowa, jak co roku, organizowało spotkanie pierwszych klas w Parku w Chorzowie.
Przy ognisku, które uczniowie sobie sami zorganizowali - pieczono kiełbaski, szaszłyki, chleb i cebulkę.
Integracja klas pierwszych to ważny aspekt społeczny, który pozwala się uczniom lepiej poznać z uczniami innych klas a zarazem buduje więź wspólnoty.
Uczniowie razem chodzili po drewno, razem też rozpalali ognisko, co przy dużej wilgotności wymagało niemało wysiłku. Zagrali również w gry terenowe.
Na koniec zadbali o posprzątanie śmieci i wspólnie z nauczycielami o bezpieczny powrót do murów Szkoły Gastronomicznej.
Klasy pierwsze Technikum, 30 września 2025r., miały okazję zobaczyć spektakl "Antygona" w wykonaniu aktorów Teatru Cracovia.
To nasza pierwsza wizyta w Bytomskim Centrum Kultury.
Młodzież miała kontakt z teatralną formą tragedii antycznej i zarazem lektura obowiązkową.
Opiekę nad uczniami sprawowały: p. W. Lisoń i p. K. Koziarz
Z okazji Europejskiego Dnia Języków Obcych uczniowie klas pierwszej i drugiej Technikum wzięli udział w quizie wiedzy o Niemczech.
Uczniowie wykazali się dużą realioznawczą wiedzą z zakresu geografii, kultury a nawet polityki.
Wyniki konkursu: Masters of Conversations
Dnia 26 września odbył się szkolny turniej językowy. Uczestnicy brali udział w
konwersacjach na wylosowany temat (np. w hotelu, restauracji, na lotnisku, w sklepie, itp).
Jury konkursowe było pod wrażeniem umiejętności językowych uczestników, którzy
wykazali się bogatym zasobem słownictwa, znajomością struktur gramatycznych,
doskonałym akcentem, a przede wszystkim swobodą wypowiedzi i ogromnym poczuciem humoru!
Zwyciężczynie konkursu ex aequo to uczennice klasy 3A:
Emilia Fornal i Nadia Jonienc.
Gratulujemy!
W minioną środę 17.09.2025 na deptaku przy Urzędzie Miasta przy ul. Jagiellońskiej odbył się emocjonujący konkurs kulinarny, który zgromadził młodych adeptów sztuki gastronomicznej, pełnych pasji, kreatywności i niecodziennych pomysłów.
Konkurs został zorganizowany przez naszą szkołę, a jego wyjątkową oprawę zapewniło profesjonalne jury w składzie: Paweł Kaczmarek, Grzegorz Miśta, Dariusz Barański, Paweł Ferenc, Kinga Bałazy i Gabriel Gatner.
W wydarzeniu wzięli udział także goście specjalni – przedstawiciele Urzędu Miasta oraz Kuratorium Oświaty, którzy docenili zaangażowanie młodych kucharzy i podkreślili znaczenie rozwijania talentów gastronomicznych wśród uczniów.
Dzięki wsparciu naszych partnerów i sponsorów – Unilever Food Solutions, CHEFS CULINAR, MONIN, UNOX, Europa Park, CLEAN of HoReCa Bytom, FORMA FOOD, KOFFEINA i WEINDICH Chorzów – konkurs odbył się w profesjonalnej, inspirującej atmosferze, w której młodzi kucharze mogli zaprezentować swoje kulinarne talenty w pełnej krasie.
1. miejsce – Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 Gliwice
Danie: Owocowa rzeź na gofrze – kapuściany gofr, szarpany schab i chutney truskawkowy Kreatywność, perfekcja i odważne połączenie smaków zapewniły drużynie z Gliwic zasłużone zwycięstwo!
2. miejsce – Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Chorzów
Danie: Roladkowa fantazja z ogrodu i lasu – roladka ze schabu z farszem szpinakowo-morelowym i serem gorgonzola, tartaletka z panszkrałtem, mus truskawkowy i chips z kapusty Pasja i elegancja podania pozwoliły drużynie z Chorzowa zdobyć drugie miejsce i zachwycić jury!
3. miejsce – Zespół Szkół nr 7 Tychy
Danie: Roladka schabowa z truskawkowym biszkoptem, kapusta włoska sauté i balsamiko truskawkowe Finezja smaków i staranność wykonania zapewniły trzecie miejsce drużynie z Tychów.
Gratulujemy wszystkim uczestnikom – pokazaliście, że młoda gastronomia w Polsce ma przed sobą świetlaną przyszłość!
Wasza kreatywność, precyzja i pasja sprawiły, że dzisiejszy konkurs był prawdziwym świętem smaku, a obecność gości specjalnych z Urzędu Miasta i Kuratorium Oświaty dodała wydarzeniu prestiżu i wyjątkowego charakteru.
W ramach obchodów Europejskiego Dnia Języków Obcych serdecznie zapraszamy do udziału w turnieju językowym "Masters of Conversation".
Dnia 26 września - piątek - o godzinie 11.30 w sali nr 4 odbędzie się szkolny turniej językowy.
Uczestnicy będą brali udział w konwersacjach na wylosowany temat (np. w hotelu,
restauracji, na lotnisku, w sklepie, itp).
Osoba, która zdobędzie największą liczbę punktów zdobędzie bon
do sklepu Empik.
Uczestnicy otrzymają także oceny z języka angielskiego w kategorii odpowiedż.
Jury: p.Emilia Bielawska, p.Anna Kubacka i p. Magdalena Zielonka
Zapraszamy!
Nasz Patron - Europa-Park już po raz dziesiąty został uhonorowany prestiżową nagrodą "Złoty Bilet", przyznawaną przez branżowy magazyn "Amusement Today"!!!
"Technik hotelarstwa 2.0 w Chorzowie”
urzeczywistnia realne zmiany w infrastrukturze naszej szkoły!
12.09.2025 pani Dyrektor Joanna Szymczyk podpisała umowę z firmą projektowo-budowlaną na modernizację naszych szkolnych budynków - w tym remont i adaptację sal praktycznej nauki zawodu, pracowni informatycznych, pracowni recepcji, służby pięter i śniadań.
Już nie możemy się doczekać, kiedy nasi hotelarze będą doskonalić swoje umiejętności zawodowe w pięknych, nowych pracowniach!
Uwaga - już niedługo wybory do Samorządu Uczniowskiego!!!
Przypominamy o zgłaszaniu swoich kandydatur!
Nie czekaj, zgłoś się!
Warsztat Szkolny
ul. Powstańców 6a
41-500 Chorzów
tel. (32) 24 11 075