0. 7:10 - 7:55
1. 8:00 - 8:45
2. 8:50 - 9:35
3. 9:40 - 10:25
4. 10:35 - 11:20
5. 11:30 - 12:15
6. 12:30 - 13:15
7. 13:20 - 14:05
8. 14:10 - 14:55
9. 15:00 - 15:45
10. 15:50 - 16:35
11. 16:40 - 17:25
12. 17:30 - 18:15
Z okazji Światowego Dnia Origami (24.10.) organizowany jest konkurs dla wszystkich uczniów na najciekawszą bryłę wykonaną metodą origami.
Na tablicy naprzeciw sali 20 (IIpiętro) znajdziecie szczegółowe informacje na temat konkursu oraz przykładowe instrukcje na wykonanie różnych brył metodą origami.
Za udział w konkursie każdy uczeń otrzyma dwa PLUSY z aktywności (5 plusów to PIĄTKA), a uczniowie z najciekawszymi pracami otrzxymaja ocenę BDB z matematyki.
Poza tym klasy otrzymaja punkty w konkursie KLASA ROKU - GASTRO ELITA, oddzielnie za udział i osobno za I, II i III miejsce.
TERMIN ODDANIA PRAC: 29.10. (środa) do p. I. Miśtak
Bądź leniwcem, a nie leniem!
20 października 2025r., reprezentanci klas rozegrają quiz na temat zwyczajow tych ciekawych zwierząt i aktywnych form spędzania czasu wolnego.
GRATULUJEMY AGACIE I ZOSI!
Znamy finalistów trzeciej edycji konkursu Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego organizowanego przez Związek Polskie Mięso.
Finałowe zmagania młodych adeptów sztuki kulinarnej już 27 października br. w Instytut Kulinarny Transgourmet.
Najlepsze duety, które zobaczymy w finale tegorocznej edycji:
Maria Solińska i Hubert Hyzopski Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku
Faustyna Krupa i Anna Monica Zespół Szkół nr 7 w Tychach
Alessia Czyżyk i Magdalena Bławat ZSGH Gdańsk
Agata Wojtasik i Zofia Sierant Zespól Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie
Thomas Courtin i Lilianna Czyż Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze
Aleksandra Bąkowska i Jakub Nowakowski Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu
Jakub Markowski i Natalia Wysocka Zespół Szkół im. ks. Jana Krzysztofa Kluka w Wojewodzinie
Joanna Pampuch i Mykyta Halushko Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu
Dominika Juchniewicz i Julia Torucka Zespół Szkół Ekonomicznych i Technicznych im. S. Mikołajczyka w Pasłęku
Jan Adamczyk i Jędrzej Kacprzyk ZSG Poznańska
Gratulujemy i do zobaczenia!
#FunduszePromocji #polskiemięso #polskawołowina #polskawieprzowina #ksk #klubszefowkuchni #konkurskulinarny #szkołagastronomiczna #gastronomik #InstytutKulinarnyTransgourmet
Gdybyście tak przypadkiem znaleźli smoka - i chcieli go wytresować - to polecamy do tego klasę 3PKM, która w ramach integracji klasowej zobaczyła instruktaż w kinie;-)
Zespół Szkół Gastronomicznych z Chorzowa, jak co roku, organizowało spotkanie pierwszych klas w Parku w Chorzowie.
Przy ognisku, które uczniowie sobie sami zorganizowali - pieczono kiełbaski, szaszłyki, chleb i cebulkę.
Integracja klas pierwszych to ważny aspekt społeczny, który pozwala się uczniom lepiej poznać z uczniami innych klas a zarazem buduje więź wspólnoty.
Uczniowie razem chodzili po drewno, razem też rozpalali ognisko, co przy dużej wilgotności wymagało niemało wysiłku. Zagrali również w gry terenowe.
Na koniec zadbali o posprzątanie śmieci i wspólnie z nauczycielami o bezpieczny powrót do murów Szkoły Gastronomicznej.
Klasy pierwsze Technikum, 30 września 2025r., miały okazję zobaczyć spektakl "Antygona" w wykonaniu aktorów Teatru Cracovia.
To nasza pierwsza wizyta w Bytomskim Centrum Kultury.
Młodzież miała kontakt z teatralną formą tragedii antycznej i zarazem lektura obowiązkową.
Opiekę nad uczniami sprawowały: p. W. Lisoń i p. K. Koziarz
Z okazji Europejskiego Dnia Języków Obcych uczniowie klas pierwszej i drugiej Technikum wzięli udział w quizie wiedzy o Niemczech.
Uczniowie wykazali się dużą realioznawczą wiedzą z zakresu geografii, kultury a nawet polityki.
Wyniki konkursu: Masters of Conversations
Dnia 26 września odbył się szkolny turniej językowy. Uczestnicy brali udział w
konwersacjach na wylosowany temat (np. w hotelu, restauracji, na lotnisku, w sklepie, itp).
Jury konkursowe było pod wrażeniem umiejętności językowych uczestników, którzy
wykazali się bogatym zasobem słownictwa, znajomością struktur gramatycznych,
doskonałym akcentem, a przede wszystkim swobodą wypowiedzi i ogromnym poczuciem humoru!
Zwyciężczynie konkursu ex aequo to uczennice klasy 3A:
Emilia Fornal i Nadia Jonienc.
Gratulujemy!
W minioną środę 17.09.2025 na deptaku przy Urzędzie Miasta przy ul. Jagiellońskiej odbył się emocjonujący konkurs kulinarny, który zgromadził młodych adeptów sztuki gastronomicznej, pełnych pasji, kreatywności i niecodziennych pomysłów.
Konkurs został zorganizowany przez naszą szkołę, a jego wyjątkową oprawę zapewniło profesjonalne jury w składzie: Paweł Kaczmarek, Grzegorz Miśta, Dariusz Barański, Paweł Ferenc, Kinga Bałazy i Gabriel Gatner.
W wydarzeniu wzięli udział także goście specjalni – przedstawiciele Urzędu Miasta oraz Kuratorium Oświaty, którzy docenili zaangażowanie młodych kucharzy i podkreślili znaczenie rozwijania talentów gastronomicznych wśród uczniów.
Dzięki wsparciu naszych partnerów i sponsorów – Unilever Food Solutions, CHEFS CULINAR, MONIN, UNOX, Europa Park, CLEAN of HoReCa Bytom, FORMA FOOD, KOFFEINA i WEINDICH Chorzów – konkurs odbył się w profesjonalnej, inspirującej atmosferze, w której młodzi kucharze mogli zaprezentować swoje kulinarne talenty w pełnej krasie.
1. miejsce – Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 Gliwice
Danie: Owocowa rzeź na gofrze – kapuściany gofr, szarpany schab i chutney truskawkowy Kreatywność, perfekcja i odważne połączenie smaków zapewniły drużynie z Gliwic zasłużone zwycięstwo!
2. miejsce – Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Chorzów
Danie: Roladkowa fantazja z ogrodu i lasu – roladka ze schabu z farszem szpinakowo-morelowym i serem gorgonzola, tartaletka z panszkrałtem, mus truskawkowy i chips z kapusty Pasja i elegancja podania pozwoliły drużynie z Chorzowa zdobyć drugie miejsce i zachwycić jury!
3. miejsce – Zespół Szkół nr 7 Tychy
Danie: Roladka schabowa z truskawkowym biszkoptem, kapusta włoska sauté i balsamiko truskawkowe Finezja smaków i staranność wykonania zapewniły trzecie miejsce drużynie z Tychów.
Gratulujemy wszystkim uczestnikom – pokazaliście, że młoda gastronomia w Polsce ma przed sobą świetlaną przyszłość!
Wasza kreatywność, precyzja i pasja sprawiły, że dzisiejszy konkurs był prawdziwym świętem smaku, a obecność gości specjalnych z Urzędu Miasta i Kuratorium Oświaty dodała wydarzeniu prestiżu i wyjątkowego charakteru.
W ramach obchodów Europejskiego Dnia Języków Obcych serdecznie zapraszamy do udziału w turnieju językowym "Masters of Conversation".
Dnia 26 września - piątek - o godzinie 11.30 w sali nr 4 odbędzie się szkolny turniej językowy.
Uczestnicy będą brali udział w konwersacjach na wylosowany temat (np. w hotelu,
restauracji, na lotnisku, w sklepie, itp).
Osoba, która zdobędzie największą liczbę punktów zdobędzie bon
do sklepu Empik.
Uczestnicy otrzymają także oceny z języka angielskiego w kategorii odpowiedż.
Jury: p.Emilia Bielawska, p.Anna Kubacka i p. Magdalena Zielonka
Zapraszamy!
Nasz Patron - Europa-Park już po raz dziesiąty został uhonorowany prestiżową nagrodą "Złoty Bilet", przyznawaną przez branżowy magazyn "Amusement Today"!!!
"Technik hotelarstwa 2.0 w Chorzowie”
urzeczywistnia realne zmiany w infrastrukturze naszej szkoły!
12.09.2025 pani Dyrektor Joanna Szymczyk podpisała umowę z firmą projektowo-budowlaną na modernizację naszych szkolnych budynków - w tym remont i adaptację sal praktycznej nauki zawodu, pracowni informatycznych, pracowni recepcji, służby pięter i śniadań.
Już nie możemy się doczekać, kiedy nasi hotelarze będą doskonalić swoje umiejętności zawodowe w pięknych, nowych pracowniach!
Uwaga - już niedługo wybory do Samorządu Uczniowskiego!!!
Przypominamy o zgłaszaniu swoich kandydatur!
Nie czekaj, zgłoś się!
5 września w naszej szkole odbyło się Narodowe Czytanie - coroczna akcja wspólnego czytania.
W tym roku czytaliśmy utwory Jana Kochanowskiego.
Na szkolnym patio na każdej przerwie nauczyciele prezentowali twórczość poety czytając Pieśni i Fraszki Kochanowskiego.
W ramach obchodów 80-lecia szkoły
17.09.2025r. na ul. Jagiellońskiej w Chorzowie
odbędą się kulinarne zmagania na żywo:
KONKURS "GASTRO CHEF"
Początek o godz. 10:00
WSTĘP WOLNY
ZAPRASZAMY DO KIBICOWANIA MŁODYM TALENTOM KULINARNYM!
Uczniowie klas drugich technikum i szkoły branżowej przywitali wczoraj wszystkich uczniów Gastronomika na szkolnym patio, a Pani Dyrektor ogłosiła uroczyste rozpoczęcie nowego roku szkolnego 2025/2026.
Były anegdoty, piosenka na rozpoczęcie oraz piękny taniec w strojach ludowych oraz wręczenie nagrody dla klasy 5A, która w zeszłym roku szkolnym wygrała konkurs GASTRO-ELITA. Gratulujemy!
Nie zabrakło również krótkiej informacji dotyczącej rocznicy wybuchu II wojny światowej.
Szczególne powitanie było skierowane do uczniów klas pierwszych, którzy rozpoczęli w tym roku naukę w naszej szkole.
Wszystkich serdecznie witamy i życzymy wielu sukcesów w Nowym Roku Szkolnym!
01.09.2025r.
godz. 7.00 - Msza Święta w kościele Św. Antoniego w Chorzowie
godz. 9.00 - Uroczyste rozpoczęcie roku szkolnego 2025/2026 na szkolnym patio
Oceny wystawione, świadectwa i nagrody rozdane - czas rozpocząć wakacje!
Poniżej fotorelacja z przygotowań oraz uroczystości zakończenia roku szkolnego 2024/2025, którą przygotowali uczniowie klas trzecich technikum, pod okiem pań: W. Lisoń i B. Kuglin-Sojda.
Było i oficjalnie, i rozrywkowo - zobaczcie sami!
zdjęcia: K. Borowa
Szanowni Państwo, Drodzy Uczniowie,
zakończenie roku szkolnego odbędzie się w piątek, 27 czerwca o godz. 9.30 na szkolnym patio.
O godz. 8,00 msza święta w kościele Św. Antoniego w Chorzowie.
Serdecznie pozdrawiam,
Joanna Szymczyk
Warsztat Szkolny
ul. Powstańców 6a
41-500 Chorzów
tel. (32) 24 11 075