0. 7:10 - 7:55
1. 8:00 - 8:45
2. 8:50 - 9:35
3. 9:40 - 10:25
4. 10:35 - 11:20
5. 11:30 - 12:15
6. 12:30 - 13:15
7. 13:20 - 14:05
8. 14:10 - 14:55
9. 15:00 - 15:45
10. 15:50 - 16:35
11. 16:40 - 17:25
12. 17:30 - 18:15
9 października p. I. Giersberg-Mataniak udała się z uczniami klas 1G i IP na wycieczkę przedmiotową do Restauracji "Łania" w Parku Śląskim.
7 października rozpoczął się KURS BARMAŃSKI dla uczniów ZSGU, organizowany w ramach projektu pn. „Nowe umiejętności- nowe szanse na rynku pracy - doskonalenie umiejętności kadry nauczycielskiej i uczniów w Zespole Szkół Gastronomiczno - Usługowych w Chorzowie” współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Społecznego na lata 2014-2020. Kurs zakończy się 10.10.2019.
4 października nie był zwykłym dniem nauki w ZSGU. W tym dniu uczniowie i nauczyciele mogli spędzić miło czas biorąc udział w Dniu Sportu i w Pikniku Integracyjnym.
Część sportowa odbyła się na Orliku przy ul. Kościuszki. Uczniowie klas pierwszych rywalizowali ze sobą w grach i zabawach zorganizowanych i przeprowadzonych przez nauczycieli wychowania fizycznego: p.M. Zielińskiego, B. Brzozowskiego i p. A. Gizę.
Rozgrywki odbyły się w czterech konkurencjach:
1. Wyścig rzędów;
2. Skok w dal z miejsca - łączony;
3. Przeciąganie liny;
4. Sportowe kółko i krzyżyk.
Najlepszą drużyną została reprezentacja klasy IG (BSIst), drugie miejsce zajęła klasa 1B (Tech), a trzecie miejsce wywalczyła klasa 1P(BSIst).
Wszyscy uczniowie wykazali się wolą rywalizacji i świetnie się bawili.
Szczegółowe sprawozdanie z rywalizacji TUTAJ
Piknik Integracyjny odbył się na szkolnym dziedzińcu.
Sponsorem części gastronomicznej była firma SELGROS, która ufundowała produkty spożywcze do żurku śląskiego i kiełbaski na grila. Zupę dzień wcześniej ugotowali uczniowie klasy 4C(Tech) i grupa cukierników i kucharzy z klasy IP(BSIst) pod nadzorem pań K. Beier i E. Ortyl, zaś serwowali ją wprost z wojskowej kuchni polowej, zaproszeni przez p. dyr. J. Szymczyk, żołnierze 34 Śląskiego Dywizjonu Rakietowego OP w Bytomiu. Kiełbaskę grilowali i serwowali oraz zapewniali obsługę uczniowie klas trzecich.
Po zaspokojeniu pierwszego głodu odbyło się ślubowanie uczniów klas pierwszych, które przygotował Samorząd Uczniowski wraz opiekunem p. I. Miśtak. Pierwszoklasiści zostali oficjalnie przyjęci do grona uczniów GASTRONOMIKA.
W ramach projektu unijnego "KOMPETENTNI NA RYNKU PRACY" odbył się konkurs "Integracja z matematyką".
Uczniowie klas IV-ych i II c/k w ramach zajęć przygotowywały zadania konkursowe.
4.10.2019 r. w ramach "Dnia integracji" odbył się konkurs. Uczniowie klas pierwszych dzielnie rywalizowały.
I miejsce zajęłą drużyna klasy IB, II miejsce drużyna łączona klas If+Ip , III miejsce klasa IG.
Uczniowie za udział otrzymali bonusy do wykorzystania na lekcjach matematyki, coś słodkiego. Drużyny zwycięskie w ramach nagrody otrzymały kalkulatory, które na pewno niejednokrotnie przydadzą się na lekcjach matematyki.
Piknik zakończył się wspólną zabawą przy popularnych hitach.
Pani Dyrektor wyraziła życzenie, by taka forma integracji pierwszoklasistów z uczniami klas starszych stała się tradycją szkolną w ZSGU.
Szkolną relację fotograficzną i filmową przygotowała p. K. Borowa.
Odwiedzili nas także reporterzy TUBY CHORZOWA. Ich relację można zobaczyć TUTAJ
Firma Lambertz Polonia będąc częścią Grupy Lambertz, jednego z czołowych niemieckich producentów wyrobów cukierniczych, w związku z uruchamianiem nowych linii produkcyjnych poszukuje kandydata na stanowisko:
PAKOWACZ/-KA
Praca dla pełnoletnich uczniów
Miejsce pracy:
Katowice
Wymagania:
• aktualna książeczka Sanepid
Oferujemy:
• pracę weekendową na podstawie umowy zlecenia
• stawka godzinowa 14,70 zł netto, dla uczniów między 18 a 26 rokiem życia
Zainteresowane osoby prosimy o przesłanie CV na adres:
kadry@lambertz.com.pl, lub
kontakt tel.:
32 608-90-95, 32 608-90-96, 32 608-90-97
Klasa 3 B w ostatnim tygodniu września udała się na trzydniową wycieczkę do Wrocławia.
Uczniowie zwiedzili Muzeum Wody Hydropolis, ZOO, afrykarium, Ogród Botaniczny, Halę Stulecia, Park Szczytnicki, Ratusz, Most Tumski. Byliśmy też na Targach inspirowanych zdrową żywnością. Późnym wieczorem obejrzeliśmy multimedialny pokaz fontann. Kilku godzinny spacer po ZOO dostarczył niesamowitych wrażeń - fauna, flora i zabytki kultury. Pogoda i humory także dopisały. Wycieczka do Wrocławia udała się wyśmienicie :)
Opiekę nad uczniami sprawowały: wychowawca Wioleta Lisoń i p. Miroslawa Król.
W środę 2 października odbyły się wybory Prezydium Samorządu Uczniowskiego.
Grono uczniów ZSGU wybrało:
Przewodniczący SU:
Adrian Wojciechowski - klasa IIIc
Zastępcy Przewodniczącego SU:
Szymon Szroeter - klasa IIa
Patrycja Marszol - klasa Id
Skarbnik i Sekretarz SU:
Ewa Kowalska - klasa IVb
Kinga Wilk klasa - IVC
Pomocnik Opiekuna SU:
Martyna Potopa - klasa IVb
PATRONAT HONOROWY:
● Prezydent Miasta Chorzów
ORGANIZATOR:
● MŁODZIEŻOWY DOM KULTURY W CHORZOWIE
● Stowarzyszenie Wszechstronnego Rozwoju “NA SKRZYDŁACH MOTYLA” w Chorzowie
PATRONAT MEDIALNY:
● portal „chorzowianin.pl”
I. CELE KONKURSU:
1. Rozbudzanie wśród dzieci i młodzieży zainteresowania fotografią.
2. Wzbudzenie wrażliwości i szacunku do osób starszych, przeszłości, upływu czasu i dokonujących się przemian.
3. Zachęcenie do poszanowania miejsc pamięci narodowej.
4. Wymiana doświadczeń między młodymi twórcami i ich opiekunami.
5. Promocja talentów i umiejętności, prezentacja twórczości młodzieży szkolnej.
6. Upamiętnienie 100 Rocznicy Powstań Śląskich oraz 80 Rocznicy wybuchu II wojny światowej.
II. WARUNKI UCZESTNICTWA:
1. Konkurs przeznaczony jest dla młodzieży uczącej się i wychowanków domów kultury w wieku od 12 do 19 lat - mieszkańców miast województwa śląskiego.
2. Tematem fotografii mogą być ludzie, przedmioty, ciekawe miejsca związane z upływającym czasem (np. przyroda, cmentarze, miejsca pamięci narodowej).
3. Na adres organizatora należy przesłać do 2 fotografii drogą elektroniczną w załączniku e-mail na adres: konkurs.pamietamy@mdkchorzow.pl (prace mogą być w formacie JPG lub RAW o wymiarach 1200x1600 pikseli).
4. Technika wykonania prac jest dowolna.
5. Integralną część regulaminu stanowią:
● załącznik nr 1 - karta zgłoszenia ( należy wypełnić czytelnie DRUKOWANYMI LITERAMI);
● załącznik nr 2 - zgoda na udział w konkursie.
6. Kartę zgłoszenia (załącznik nr 1) oraz zgodę na udział w konkursie (załącznik nr 2), które są dołączone do regulaminu, należy dokładnie wypełnić, dostarczyć do sekretariatu Młodzieżowego Domu Kultury lub przesłać drogą elektroniczną w formie skanu lub zdjęcia w formacie jpg.
7. Prace bez karty zgłoszenia i zgody na udział w konkursie oraz te, które nie będą spełniały wyżej wymienionych wymogów technicznych, będą odrzucone.
8. Fotografie, na których będą się znajdować znaki lub cyfry (np. daty), będą dyskwalifikowane.
III. TERMINY:
1. Prace wraz z kartą zgłoszenia i zgodą na udział należy przesyłać do 8 listopada 2019 r., na adres e-mail: konkurs.pamietamy@mdkchorzow.pl.
2. Uroczyste rozstrzygnięcie konkursu nastąpi 26 listopada 2019 r. w Młodzieżowym Domu Kultury w Chorzowie. Organizatorzy poinformują laureatów o werdykcie jury pisemnie (fax, e-mail) lub telefonicznie.
IV. NAGRODY:
1. Powołane przez organizatorów jury dokona oceny nadesłanych prac oraz zdecyduje o podziale nagród. Decyzje jury są ostateczne.
2. Prace będą oceniane w dwóch grupach wiekowych - pod uwagę będzie brany rocznik uczestnika:
a) 12-15 lat
b) 16-19 lat
3. Organizatorzy przewidują nagrody rzeczowe dla laureatów I, II i III miejsca dla każdej grupy wiekowej.
4. Wybrane nagrodzone prace zostaną wyeksponowane w Młodzieżowym Domu Kultury.
5. Laureaci dojeżdżają na podsumowanie konkursu na własny koszt.
Osoby chętne do wzięcia udziału w konkursie proszę zgłosić się u p. Katarzyny Borowej (s.41) po kartę zgłoszenia i formularz zgody na udział w konkursie.
Restauracja GILERA na Skałce w Świętochłowicach
oferuje pracę dla uczennic i uczniów
w weekendy i przyjęcia okolicznościowe
na stanowisku
kelnerka / kelner oraz barmanka / barman.
biuro.gilera@gmail.com
tel. 660 799 947
tel. 792 477 999
Na konkurs fotograficzny "WAKACYJNE WSPOMNIENIA" wpłynęło 12 prac. Trzy pierwsze miejsca zostały wyłonione w drodze głosowania na FB.
Najwięcej polubień uzyskały fotografie:
I MIEJSCE: Jakub Czernia kl. 1b (fot. nr 5 / 128 polubień)
II MIEJSCE: Dominika Borys kl. 2a (fot. nr 3 / 42 polubienia)
III MIEJSCE: Sławomir Widera kl. 1b (fot. nr 1 / 28 polubień)
Wszystkie zdjęcia konkursowe do zobaczenia poniżej.
DORADZTWO ZAWODOWE
KAŻDY ZAKWALIFIKOWANY UCZESTNIK NA KURS OBJĘTY JEST INDYWIDULANYM DORADZTWEM ZAWODOWYM W WYMIARZE 2 GODZ. I DORADZTWEM GRUPOWYM
W WYMIARZE 5 GODZ.
Uczestnicy październikowych kursów proszeni są
o kontakt z p. Kaulą (sala nr 3) w sprawie terminów.
PLAN ZAJĘĆ DORADCY ZAWODOWEGO
ŚRODA 12:40-13:25
CZWARTEK 8:00-11:20
Piątek 8:45-12:15
Sala nr 3
HARMONOGRAM KURSÓW
KURS BARMAŃSKI 7-10.X.2019
PONIEDZIAŁEK, WTOREK, ŚRODA 7:45-14:30
CZWARTEK 7:45-12:45
SALA OBSŁUGI NA WARSZTACIE SZKOLNYM
Obowiązuje strój kelnerski
KURS NOWOCZESNYCH TECHNIK I TECHNOLOGII GASTRONOMICZNYCH
8-11.X.2019
WTOREK, ŚRODA, CZWARTEK 7:45-14:30
PIĄTEK 7:45-12:45
SALA 42
Obowiązuje strój kucharski
(uczniowie w czasie trwania kursu mają wpisane NS, a po zakończonym kursie udają się na lekcje)
24 września odbyła się kolejna Żywa Biblioteka w Chorzowskim Centrum Kultury. Kilkuset uczniów z chorzowskich i śląskich szkół wzięło udział w tym wydarzeniu. Wydarzenie odbywa się pod patronatem międzynarodowej organizacji Human Library, Żywa Biblioteka Polska, Fundacji Batorego, Fundacji Dzieci i Młodzieży, EEA Grants Iceland, Liechtenstein, Norway.Jak się rozmawia z osobą niewidomą, jak wychodzi się z bulimii, jak znieść docinki i nie dać się pokonać? Na te i wiele innych pytań można było uzyskać odpowiedzi. Czytelnicy mieli okazję przeprowadzić wiele rozmów, które zmieniają punkt widzenia. Celem Żywej Biblioteki jest zmierzenie się ze stereotypowym myśleniem i nauka tolerancji wobec innych.Gościem honorowym Żywej Biblioteki był pan Borys Budka.Pomysłodawcą chorzowskiej Żywej Biblioteki jest p. Aleksandra Zdaniewicz, młodzież ZSG-U udała się do CHCK- u pod opieką p. Wiolety Lisoń i p. Mirosławy Król.
Dziękujemy wszystkim, którzy zgłosili się do udziału w projekcie.
Po przeprowadzonej rekrutacji zgodnie z Regulaminem projektu wyłoniono uczestników szkoleń, o czym każdy został poinformowany za pomocą dziennika elektronicznego.
Każdy uczestnik kursu weźmie udział w doradztwie zawodowym: indywidualnym (2godz.) i doradztwie grupowym dla danej grupy uczestników kursu (5 godz.)
Doradca zawodowy będzie informował o terminach.
Kurs barmański odbędzie się w terminie 7-10.10.2019.
Kurs Nowoczesnych technik i technologii gastronomicznych,
odbędzie się w terminie 8-11.10.2019.
Ogłaszamy coroczny międzyklasowy konkurs kulinarno - cukierniczy, który odbędzie się 23 października o godz. 9:30 jednocześnie w 3 salach technologicznych.
Konkurs będzie oceniało niezależne JURY składające się z wybitnych szefów kuchni.
Zasady :
- Temat przewodni - DYNIA
- Każdy z uczestników musi przygotować 3 talerze swojego dania
- Udział może wziąć przedstawiciel grupy (w przypadku większej liczby osób chętnych z jednej grupy nauczyciel technologii przeprowadza eliminację, z której wyłoni się przedstawiciel grupy)
- W produkty na konkurs każdy uczestnik zaopatruje się we własnym zakresie
- Potrzebny sprzęt, naczynia, zastawa, sztućce do dyspozycji w każdej sali technologicznej.
Ilość miejsc ograniczona- Konkurs kulinarny - 10 osób- Konkurs cukierniczy - 5 osóbZgłoszenia przyjmowane w sali 43 u p. Beier do 18 października
CZEKAJĄ ATRAKCYJNE NAGRODY !!!
Dnia 26 września na dziedzińcu szkolnym w ramach obchodów Europejskiego Dnia Języków Obcych odbyło się mierzenie najdłuższej klasowej flagi.
Uczniowie klas 1b, 1d, 1e i 1f zaprezentowali swoje wielobarwne dzieła.
Uczniowie klasy 1d wykonali różnymi technikami plastycznymi flagę, która liczyła ok. 20 metrów i ta praca pobiła nasz rekord na najdłuższą flagę, zdobywając pierwsze miejsce w naszym szkolnym konkursie. Flagi przedstawione na pracy reprezentowały różne kraje świata z różnych kontynentów: od Polski, przez Macedonię, aż po Australię czy Brazylię.
Drugie miejsce zajęła klasa 1e ze swoją 10metrową wielobarwną flagą.
Trzecie miejsce zostało przyznane klasie 1b, która zaprezentowała swoją autorską flagę z symbolami kucharskimi. Ta flaga, choć bez reprezentacji flag narodowych również osiągnęła rekordową długość około 20 metrów.
Dziękujemy wszystkim uczestnikom za zabawę i zaangażowanie w zaakcentowaniu Dnia Języków Obcych w naszej szkole.
Uczniowie klasy 3B zapraszają wszystkich na poniedziałkowy (23.09.) kiermasz słodkości.
W godzinach od 10.00-14.00 na szkolnym dziedzińcu będzie można zakupić coś słodkiego - babeczki, ciasto...
Będą to samodzielne wypieki uczniów.
Dnia 18 września uczniowie klasy 4c technikum wraz z wychowawcą Katarzyną Jaron obejrzeli film pt. "Piłsudski".
Historia ukazana przez reżysera Michała Rosę, to przede wszystkim próba zaprezentowania postaci samego Józefa Piłsudskiego, który w filmie jawi się jako wielki patriota, człowiek oddany swoim przekonaniom, ale także jako wrażliwy mężczyzna.
W postać Piłsudskiego wcielił się Borys Szyc, a u jego boku można zobaczyć M. Boczarską, M. Dębską oraz wielu innych aktorów młodego pokolenia.
19.09. odbył się w naszej szkole X Dzień Gastro. Tym razem powiązany z Dniem Emotikona.
Wiele źródeł podaje, że słowo “emotikon” pochodzi od angielskich wyrazów emotion i icon. Błąd! Nazwa ta powstała w połączeniu emotion i console, w skrócie con. (konsola, klawiatura). Dlatego tylko forma emotikon (nie emotikona) jest po polsku, poprawna językowo. Również można przyjąć, że emotikony wcale nie powstały w erze komputerów. Mało, kto wie, że pierwszy znaczek :-) pojawił 30 marca 1881 roku w satyrycznym magazynie „Puck”. Profesor Scott Fahlaman pierwszy raz użył komputerowego emotikona 19 września 1982 o godzinie 11.44. Stąd właśnie, na tę datę przypada święto tych minek.
źródło: kalbi.pl
26 września to Europejski Dzień Języków Obcych.
Tego dnia (czwartek) zapraszamy do wspólnego świętowania różnorodności językowej i kulturowej. Zachęcamy wszystkich uczniów naszej szkoły do przygotowania plakatów tematycznych na temat różnych państw (ich zwyczaje, ciekawostki kulinarne, geograficzne, kulturowe, itp.) prezentacji w języku polskim, angielskim, niemieckim).
Zapraszamy także tego dnia do ozdobienia swego stroju elementami charakterystycznymi dla danego państwa (flagi, symbole, itp.).
Ważnym momentem tego dnia będzie klasowe bicie rekordu na najdłuższą flagę. Flagi klasowe mają powstać z pospinanych kartek A4. Warunkiem zakwalifikowania flagi jest obecność przynajmniej jednej flagi na każdej kartce. Na 3 godzinie lekcyjnej zbierzemy flagi i odbędzie się ich mierzenie na dziedzińcu szkoły.
Zapraszamy serdecznie wszystkie klasy do aktywnego udziału!!!
Pozdrawiamy Nauczyciele języka angielskiego i niemieckiego w ZSGU
Zadanie 4: Zdobywanie przez uczniów dodatkowych uprawnień zwiększających ich szanse na rynku pracy:
Rok szkolny 2019/2020
Kurs nowoczesnych technik i technologii gastronomicznych
Kurs baristy
Kurs nowoczesnych technik i technologii piekarniczo-cukierniczych
Kurs barmański
Zgłoszenia uczniów należy składać do p. K. Borowego sala 45 do 25 września 2019.
Formularz deklaracji uczestnictwa w projekcie i zgoda na przetwarzanie danych i publikację wizerunku do odbioru u p. Borowego sala 45.
Uczniowie ZSGU w ramach projektu "KOMPETENTNI NA RYNKU PRACY" popierają dzisiejszy strajk klimatyczny.
Warsztat Szkolny
ul. Powstańców 6a
41-500 Chorzów
tel. (32) 24 11 075