AKTUALNOŚCI

Niedziela 08.06.2025

liczba odwiedzin: 5374990

DZWONKI

0.      7:10 - 7:55

1.      8:00 - 8:45

2.      8:50 - 9:35

3.      9:40 - 10:25

4.     10:35 - 11:20

5.     11:30 - 12:15

6.     12:30 - 13:15

7.     13:20 - 14:05

8.     14:10 - 14:55

9.     15:00 - 15:45

10.   15:50 - 16:35

11.   16:40 - 17:25

12.   17:30 - 18:15

Galeria zdjęć

  • KONKURS KLASA ROKU "GASTRO ELITA"

    KONKURS KLASA ROKU "GASTRO ELITA"
    11.06.2019

    Rywalizacja klas w całorocznym konkursie KLASA ROKU "GASTRO ELITA" dobiegła końca. 

    I miejsce zajęła klasa 2B. 

    Wręczenie nagród już wkrótce.

    GRATULUJEMY!!!

  • DZIEŃ FANTASTYKI Z KLASĄ 3A

    DZIEŃ FANTASTYKI Z KLASĄ 3A
    10.06.2019

    30 maja odbył się w naszej szkole DZIEŃ FANTASTYKI Z KLASĄ 3A. Był to ostatni w tym roku szkolnym dzień poświęcony literaturze. Uczniowie ZSGU mieli możliwość sprawdzenia swojej wiedzy w tym zakresie, a niektórzy przebrali się za swoje ulubione postacie z gatunku fantasy.

  • KSIĄŻKA TYGODNIA

    KSIĄŻKA TYGODNIA
    10.06.2019

    W cyklu KSIĄŻKA TYGODNIA na czas wakacyjnej przygody BIBLIOTEKA poleca LITERATURĘ PODRÓŻNICZĄ:

    1. "Wanda. Opowieść o sile życia i śmierci. Historia Wandy Rutkiewicz" - Anna Kamińska

    2. "Kukuczka. Opowieść o najsłynniejszym polskim himalaiście" - Dariusz Kortko, Marcin Pietraszewski

  • SPEKTAKL "MY, DZIECI Z DWORCA ZOO"

    SPEKTAKL "MY, DZIECI Z DWORCA ZOO"
    06.06.2019

    4 czerwca br. uczniowie naszej szkoły udali się do CHCK,  by obejrzeć  w spektakl „My, dzieci z dworca ZOO”. Spektakl został przygotowany przez teatr profilaktyczny Alert z Wrocławia. Akcja  sztuki rozgrywa  się w Berlinie w latach 70-tych XX wieku i jest oparta na autentycznych wydarzeniach. Tematyka spektaklu dotyczy uzależnienia od narkotyków.  (Wioleta Lisoń)

  • ANONIMOWA SKRZYNKA NA SYGNAŁY

    ANONIMOWA SKRZYNKA NA SYGNAŁY
    05.06.2019

    W trosce o bezpieczeństwo naszych uczniów podejmujemy w szkole działania wychowawcze i profilaktyczne
    Jeżeli czujesz się niebezpiecznie w szkole, jesteś ofiarą przemocy lub jesteś jej świadkiem- reaguj!- możesz anonimowo wrzucić informacje do skrzynki.

    Informacje przekazywane szkole w ten sposób będą miały na celu zapobieganie  ewentualnym niebezpieczeństwom  i zagrożeniom.

     

    Skrzynka znajduje się obok gabinetu pedagoga i psychologa

     

    W związku z pismem Ministra Edukacji Narodowej DWKI-WPB.5012.25.2019.BK z dnia 11 maja 2019 r. oraz na podstawie art. 68 ust. 1 pkt 2, 3 i 6 i w związku z art. 51 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. Prawo oświatowe (tj. Dz. U. z 2018 r. poz. 996, z późn. zm.), by wzmocnić współpracę między szkołą a rodzicami,  utworzyliśmy ANONIMOWĄ SKRZYNKĘ NA SYGNAŁY.

  • "WIĘCEJ NIŻ PRAKTYKA" - NOWY PROJEKT

    "WIĘCEJ NIŻ PRAKTYKA" - NOWY PROJEKT
    05.06.2019

    Praktyki miesięczne i staż dodatkowy dla uczniów Technikum i Branżowej Szkoły I Stopnia oraz dla nauczycieli do Włoch, Wielkiej Brytanii i Turcji.

    Czas realizacji: 2018-2021

    Dofinansowanie:149 727 EUR

  • WYBIERZ ŻYCIE - PIERWSZY KROK

    WYBIERZ ŻYCIE - PIERWSZY KROK
    05.06.2019

    W ramach realizacji programu profilaktycznego „Wybierz Życie - Pierwszy Krok” w dniach: 30 maja i 4 czerwca 2019 r. wszyscy uczniowie klas pierwszych  naszej szkoły uczestniczyli w zajęciach, których celem było:

    • zmniejszenie występowania raka szyjki macicy i umieralności na tę chorobę,
    • zwiększenie poziomu wiedzy na temat raka i roli wirusa HPV w jego powstawaniu,
    • kształtowanie świadomości na temat czynników zwiększających raka (profilaktyka pierwotna i wtórna),
    • motywowanie kobiet do regularnego poddawania się badaniom profilaktycznym,

    Jeżeli chcesz wiedzieć więcej możesz poszerzyć swoją wiedzę zaglądając na strony:

    http://www.activeweb.pl  , http://hpv.pl/.

    HPV_skladanka.pdf

    HPV_zakladka.pdf

    HPV_poradnik.pdf

  • SPORT TO ZDROWIE

    SPORT TO ZDROWIE
    29.05.2019

    W czwartek 23 maja 2019r. w dwóch turach o godz. 10.30 oraz o 11.40  odbyła się realizacja projektu związanego ze sportem i zdrowym odżywianiem się. Klasa 3d przygotowała plakat informacyjny o konkurencjach sportowych, które odbyły się na sali gimnastycznej z udziałem wychowawcy p. Włodzimierza Ciempa oraz nauczyciela wychowania fizycznego p. Bartłomieja Brzozowskiego. 
    Odbyły się następujące konkurencje:
    - freestyle 
    - rzuty do kosza
    - kręgle 
    - bieg kelnerów z tacą i jajkiem (gotowanym na twardo) 
    - podbijanie piłki siatkowej nad głową.
    Wszystko odbyło się w dwóch turach ze względu na dużą liczbę zainteresowanych uczniów, którzy przy muzyce rywalizowali w wymienionych konkurencjach. Wymyślone konkurencje sportowe miały na celu zachęcenie uczniów do aktywnego spędzania wolnego czasu oraz zwrócenia uwagi na często zaniedbywany sport lub zajęcia  z wychowania fizycznego. 
    Klasa 3d przygotowała gazetkę szkolną, rekomendującą literaturę o tematyce sportowej, jak również tę związaną ze zdrowym odżywianiem. 
    W ramach tego projektu odbył się również quiz z ogólnej wiedzy sportowej oraz z zakresu zdrowego odżywiania się, który przeprowadzały dziewczyny z klasy 3d. Wszystkie konkurencje cieszyły się dużym powodzeniem u uczniów. 

  • DZIEŃ OTWARTY W WARSZTACIE SZKOLNYM

    DZIEŃ OTWARTY W WARSZTACIE SZKOLNYM
    28.05.2019

    28. maja nasza szkoła i warsztat szkolny otworzyły swoje drzwi dla uczniów klas podstawowych i gimnazjalnych.

  • OFERTA PRACY SEZONOWEJ

    OFERTA PRACY SEZONOWEJ
    24.05.2019
  • DZIEŃ OTWARTY W ZSGU

    DZIEŃ OTWARTY W ZSGU
    21.05.2019

    Chcielibyśmy zaprosić uczniów na DZIEŃ OTWARTY, który odbędzie się  w naszej szkole
    w dniu 28 maja 2019r. w godzinach 9:00-14:00.

    Podczas dnia otwartego uczniowie  będą mogli zwiedzić  szkołę, uczestniczyć w zajęciach, zapoznać się z naszą  ofertą edukacyjną, nowoczesnym wyposażeniem szkoły i warsztatów. Będzie także okazja, aby porozmawiać z uczniami i nauczycielami.  
     

    Nasza oferta edukacyjna  dla gimnazjalistów (technikum 4-letnie, 3-letnia Branżowa Szkoła I stopnia) i uczniów szkół podstawowych (technikum 5-letnie, 3-letnia Branżowa Szkoła I stopnia) na rok szkolny 2019/2020:

    Technikum Gastronomiczne:

    - technik hotelarstwa                                                   

    - technik żywienia i usług gastronomicznych           

    - technik usług kelnerskich                                     

     Branżowa Szkoła I stopnia:

    - kucharz                                                                       

    - cukiernik                  

    - kelner                                                                           

    - sprzedawca                                                                 

    - magazynier logistyk                                                   

    - pracownik obsługi hotelowej                                     

  • KSIĄŻKA TYGODNIA

    KSIĄŻKA TYGODNIA
    21.05.2019

    W cyklu KSIĄŻKA TYGODNIA  w tym tygodniu BIBLIOTEKA poleca pierwszy tom serii PIĘĆ KRÓLESTW pt. ŁUPIEŻCY NIEBIOS autorstwa Brandona Mull.

  • OGŁOSZENIE KG OHP

    OGŁOSZENIE KG OHP
    20.05.2019

    Komenda Główna OHP planuje przeszkolenie grupy młodzieży z całego kraju w zakresie tzw. GINĄCYCH  ZAWODÓW.

    Szkolenie realizowane będzie  w oparciu o zasoby Wioski Ginących Zawodów w ECKIW w Roskoszy w terminie maj – październik 2019.

    W szkoleniu mogą wziąć udział tylko osoby pełnoletnie, w tym: osoby bezrobotne i poszukujące pracy oraz uczące się w wieku 18-25 lat.

    Zawody, w których będziemy szkolić uczestników:

    Termin: 20.05-01.06.2019: kowal, cukiernik

    Termin: 01-13.07.2019: wędliniarz, stolarz/kołodziej, kamieniarz

    Termin: 15-27.07.2019: piekarz, zdun

    Termin 29.07.201-10.08.2019: cukiernik, kowal

    Warunki:Czas trwania szkolenia : 96 godzin w ciągu 12 dni dydaktycznych. Zapewniony zwrot kosztów dojazdu. Zapewnione bezpłatne wyżywienie i noclegi przez cały czas trwania kursu.

    UWAGA: osoby zainteresowane muszą posiadać zawód podstawowy konieczny 

    do podjęcia danego szkolenia

    Zawód podstawowy- wyjściowy do podjęcia szkolenia

    Kierunek szkolenia w ramach ginących zawodów

    ślusarz

    kowal, podkuwanie koni, kowalstwo artystyczne

    stolarz

    renowacja mebli, kołodziej, bednarz

    murarz/tynkarz/monter zabudowy i robót wykończeniowych

    brukarz, kamieniarz

    murarz/tynkarz/ monter zabudowy i robót wykończeniowych

    zdun

    kucharz i zawody pokrewne

    cukiernik

    kucharz i zawody pokrewne

    Wędliniarz, masarz

    kucharz i zawody pokrewne

    Piekarz wg tradycyjnych receptur

    krawiec

    tkacz, krawiec

    dekarz

    strzecharz, gonciarz

     

    Kontakt :

    Punkt Pośrednictwa Pracy OHP w Chorzowie

    ul. Opolska 19

    Monika Przybylska- Trzeciak

    Tel. 887-873-108, 32/3497117

  • POŻEGNALIŚMY ABSOLWENTÓW

    POŻEGNALIŚMY ABSOLWENTÓW
    17.05.2019

    17.05. odbyło się w naszej szkole uroczyste pożegnanie absolwentów klas maturalnych. Kwietniowa akcja strajkowa spowodowała opóźnienie w kalendarzu szkolnym i dlatego chociaż matury zbliżają się już ku końcowi, dopiero dzisiaj żegnaliśmy uczniów klas czwartych. Wychowawcy po raz ostatni spotkali się ze swoimi uczniami. Przed absolwentami stoją teraz nowe życiowe wyzwania...

    ŻYCZYMY MĄDRYCH WYBORÓW I SUKCESÓW W DOROSŁYM ŻYCIU!

  • ZAPYTANIE OFERTOWE

    ZAPYTANIE OFERTOWE
    17.05.2019

    ZAPYTANIE OFERTOWE NR 1/2019 z dnia 17.05.2019

     

    Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych im. M. Dąbrowskiej w Chorzowie w związku
    z realizacją projektu pn.  Nowe umiejętności- nowe szanse na rynku pracy - doskonalenie umiejętności kadry nauczycielskiej i uczniów w Zespole Szkół Gastronomiczno - Usługowych w Chorzowie” współfinansowany ze środków  Unii Europejskiej 
    z Europejskiego Funduszu Społecznego na lata 2014-2020 zaprasza do złożenia oferty cenowej w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego pod nazwą

     

    Projekt i druk dzienniczków staży zawodowych organizowanych w ramach projektu pn. Nowe umiejętności- nowe szanse na rynku pracy - doskonalenie umiejętności kadry nauczycielskiej i uczniów w Zespole Szkół Gastronomiczno - Usługowych w Chorzowie”

     

     

    Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia:

     

    1.Druk czarno-biały

    2.Ilość sztuk 85sztuk

    3.Stron 20 + okładka z przodu i tyłu- całość musi być trwale złączona/zszyta

    4. Rozmiar A5

     

    Opis sposobu obliczenia ceny:

     

    1.Cenę należy podać w złotych polskich z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku.

    2. Łączna oferta musi obejmować cały zakres zamówienia, określony w zapytaniu ofertowym czyli projekt dzienniczka, druk, dostarczenie do Zamawiającego.

     

    Ofertę cenową należy przesłać w terminie do 27 maja 2019 r do godz. 9:00 drogą elektroniczną na adres: projektzsgu@wp.pl

     

    Postępowanie może zostać zamknięte bez dokonania wyboru, w szczególności, gdy oferta najkorzystniejsza przekroczy kwotę, jaka można przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia, postepowanie może zostać zamknięte bez wybrania którejkolwiek oferty.

     

    Osoba uprawniona do kontaktów: Natalia Zielińska tel 501921128

    email: projektzsgu@wp.pl

  • KOLEJNE FILMIKI Z KURSÓW

    KOLEJNE FILMIKI Z KURSÓW
    09.05.2019

    Na szkolnym kanale YouTube zostały umieszczone kolejne filmiki z kursu barmańskiego i piekarniczo-cukierniczego. Do obejrzenia TUTAJ

  • KONIEC KURSU NOWOCZESNYCH TECHNIK I TECHNOLOGII PIEKARNICZO-CUKIERNICZYCH

    KONIEC KURSU NOWOCZESNYCH TECHNIK I TECHNOLOGII PIEKARNICZO-CUKIERNICZYCH
    09.05.2019

    Zakończył się KURS NOWOCZESNYCH TECHNIK I TECHNOLOGII PIEKARNICZO-CUKIERNICZYCH zorganizowany w ramach projektu: „Nowe umiejętności- nowe szanse na rynku pracy - doskonalenie umiejętności kadry nauczycielskiej i uczniów w Zespole Szkół Gastronomiczno - Usługowych w Chorzowie”, który był współfinansowany ze środków  Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Społecznego.

    11 uczestników poznało techniki cukiernicze, technologie produkcji  ciast, wyrobów cukierniczych, musów, kremów, podstawy pracy z czekoladą, nowoczesne dekoracje i obsługę sprzętu.  

  • KURS BARMAŃSKI - FILMIKI

    KURS BARMAŃSKI - FILMIKI
    07.05.2019

    Informujemy, że na szkolnym kanale YouTube można zobaczyć filmiki z kursu barmańskiego.

  • KURS BARMAŃSKI 6-10.05.2019.
    07.05.2019

    Nowe zdjęcia zostały dodane do galerii KURS BARMAŃSKI 6-10.05.2019..

strona:

Kontakt

  • Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych
    ul.Katowicka 64
    41-500 Chorzów
  • (32) 24 11 725

Kontakt

Warsztat Szkolny

ul. Powstańców 6a

41-500 Chorzów


tel. (32) 24 11 075

Mapa

Niedziela 08.06.2025