0. 7:10 - 7:55
1. 8:00 - 8:45
2. 8:50 - 9:35
3. 9:40 - 10:25
4. 10:35 - 11:20
5. 11:30 - 12:15
6. 12:30 - 13:15
7. 13:20 - 14:05
8. 14:10 - 14:55
9. 15:00 - 15:45
10. 15:50 - 16:35
11. 16:40 - 17:25
12. 17:30 - 18:15
Rywalizacja klas w całorocznym konkursie KLASA ROKU "GASTRO ELITA" dobiegła końca.
I miejsce zajęła klasa 2B.
Wręczenie nagród już wkrótce.
GRATULUJEMY!!!
30 maja odbył się w naszej szkole DZIEŃ FANTASTYKI Z KLASĄ 3A. Był to ostatni w tym roku szkolnym dzień poświęcony literaturze. Uczniowie ZSGU mieli możliwość sprawdzenia swojej wiedzy w tym zakresie, a niektórzy przebrali się za swoje ulubione postacie z gatunku fantasy.
W cyklu KSIĄŻKA TYGODNIA na czas wakacyjnej przygody BIBLIOTEKA poleca LITERATURĘ PODRÓŻNICZĄ:
4 czerwca br. uczniowie naszej szkoły udali się do CHCK, by obejrzeć w spektakl „My, dzieci z dworca ZOO”. Spektakl został przygotowany przez teatr profilaktyczny Alert z Wrocławia. Akcja sztuki rozgrywa się w Berlinie w latach 70-tych XX wieku i jest oparta na autentycznych wydarzeniach. Tematyka spektaklu dotyczy uzależnienia od narkotyków. (Wioleta Lisoń)
W trosce o bezpieczeństwo naszych uczniów podejmujemy w szkole działania wychowawcze i profilaktyczne
Jeżeli czujesz się niebezpiecznie w szkole, jesteś ofiarą przemocy lub jesteś jej świadkiem- reaguj!- możesz anonimowo wrzucić informacje do skrzynki.
Informacje przekazywane szkole w ten sposób będą miały na celu zapobieganie ewentualnym niebezpieczeństwom i zagrożeniom.
Skrzynka znajduje się obok gabinetu pedagoga i psychologa
W związku z pismem Ministra Edukacji Narodowej DWKI-WPB.5012.25.2019.BK z dnia 11 maja 2019 r. oraz na podstawie art. 68 ust. 1 pkt 2, 3 i 6 i w związku z art. 51 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. Prawo oświatowe (tj. Dz. U. z 2018 r. poz. 996, z późn. zm.), by wzmocnić współpracę między szkołą a rodzicami, utworzyliśmy ANONIMOWĄ SKRZYNKĘ NA SYGNAŁY.
Praktyki miesięczne i staż dodatkowy dla uczniów Technikum i Branżowej Szkoły I Stopnia oraz dla nauczycieli do Włoch, Wielkiej Brytanii i Turcji.
Czas realizacji: 2018-2021
Dofinansowanie:149 727 EUR
W ramach realizacji programu profilaktycznego „Wybierz Życie - Pierwszy Krok” w dniach: 30 maja i 4 czerwca 2019 r. wszyscy uczniowie klas pierwszych naszej szkoły uczestniczyli w zajęciach, których celem było:
Jeżeli chcesz wiedzieć więcej możesz poszerzyć swoją wiedzę zaglądając na strony:
W czwartek 23 maja 2019r. w dwóch turach o godz. 10.30 oraz o 11.40 odbyła się realizacja projektu związanego ze sportem i zdrowym odżywianiem się. Klasa 3d przygotowała plakat informacyjny o konkurencjach sportowych, które odbyły się na sali gimnastycznej z udziałem wychowawcy p. Włodzimierza Ciempa oraz nauczyciela wychowania fizycznego p. Bartłomieja Brzozowskiego.
Odbyły się następujące konkurencje:
- freestyle
- rzuty do kosza
- kręgle
- bieg kelnerów z tacą i jajkiem (gotowanym na twardo)
- podbijanie piłki siatkowej nad głową.
Wszystko odbyło się w dwóch turach ze względu na dużą liczbę zainteresowanych uczniów, którzy przy muzyce rywalizowali w wymienionych konkurencjach. Wymyślone konkurencje sportowe miały na celu zachęcenie uczniów do aktywnego spędzania wolnego czasu oraz zwrócenia uwagi na często zaniedbywany sport lub zajęcia z wychowania fizycznego.
Klasa 3d przygotowała gazetkę szkolną, rekomendującą literaturę o tematyce sportowej, jak również tę związaną ze zdrowym odżywianiem.
W ramach tego projektu odbył się również quiz z ogólnej wiedzy sportowej oraz z zakresu zdrowego odżywiania się, który przeprowadzały dziewczyny z klasy 3d. Wszystkie konkurencje cieszyły się dużym powodzeniem u uczniów.
28. maja nasza szkoła i warsztat szkolny otworzyły swoje drzwi dla uczniów klas podstawowych i gimnazjalnych.
Chcielibyśmy zaprosić uczniów na DZIEŃ OTWARTY, który odbędzie się w naszej szkole
w dniu 28 maja 2019r. w godzinach 9:00-14:00.
Podczas dnia otwartego uczniowie będą mogli zwiedzić szkołę, uczestniczyć w zajęciach, zapoznać się z naszą ofertą edukacyjną, nowoczesnym wyposażeniem szkoły i warsztatów. Będzie także okazja, aby porozmawiać z uczniami i nauczycielami.
Nasza oferta edukacyjna dla gimnazjalistów (technikum 4-letnie, 3-letnia Branżowa Szkoła I stopnia) i uczniów szkół podstawowych (technikum 5-letnie, 3-letnia Branżowa Szkoła I stopnia) na rok szkolny 2019/2020:
Technikum Gastronomiczne:
- technik hotelarstwa
- technik żywienia i usług gastronomicznych
- technik usług kelnerskich
Branżowa Szkoła I stopnia:
- kucharz
- cukiernik
- kelner
- sprzedawca
- magazynier logistyk
- pracownik obsługi hotelowej
W cyklu KSIĄŻKA TYGODNIA w tym tygodniu BIBLIOTEKA poleca pierwszy tom serii PIĘĆ KRÓLESTW pt. ŁUPIEŻCY NIEBIOS autorstwa Brandona Mull.
Szkolenie realizowane będzie w oparciu o zasoby Wioski Ginących Zawodów w ECKIW w Roskoszy w terminie maj – październik 2019.
W szkoleniu mogą wziąć udział tylko osoby pełnoletnie, w tym: osoby bezrobotne i poszukujące pracy oraz uczące się w wieku 18-25 lat.
Zawody, w których będziemy szkolić uczestników:
Termin: 20.05-01.06.2019: kowal, cukiernik
Termin: 01-13.07.2019: wędliniarz, stolarz/kołodziej, kamieniarz
Termin: 15-27.07.2019: piekarz, zdun
Termin 29.07.201-10.08.2019: cukiernik, kowal
Warunki:Czas trwania szkolenia : 96 godzin w ciągu 12 dni dydaktycznych. Zapewniony zwrot kosztów dojazdu. Zapewnione bezpłatne wyżywienie i noclegi przez cały czas trwania kursu.
UWAGA: osoby zainteresowane muszą posiadać zawód podstawowy konieczny
do podjęcia danego szkolenia
Zawód podstawowy- wyjściowy do podjęcia szkolenia
Kierunek szkolenia w ramach ginących zawodów
ślusarz
kowal, podkuwanie koni, kowalstwo artystyczne
stolarz
renowacja mebli, kołodziej, bednarz
murarz/tynkarz/monter zabudowy i robót wykończeniowych
brukarz, kamieniarz
murarz/tynkarz/ monter zabudowy i robót wykończeniowych
zdun
kucharz i zawody pokrewne
cukiernik
kucharz i zawody pokrewne
Wędliniarz, masarz
kucharz i zawody pokrewne
Piekarz wg tradycyjnych receptur
krawiec
tkacz, krawiec
dekarz
strzecharz, gonciarz
Kontakt :
Punkt Pośrednictwa Pracy OHP w Chorzowie
ul. Opolska 19
Monika Przybylska- Trzeciak
Tel. 887-873-108, 32/3497117
17.05. odbyło się w naszej szkole uroczyste pożegnanie absolwentów klas maturalnych. Kwietniowa akcja strajkowa spowodowała opóźnienie w kalendarzu szkolnym i dlatego chociaż matury zbliżają się już ku końcowi, dopiero dzisiaj żegnaliśmy uczniów klas czwartych. Wychowawcy po raz ostatni spotkali się ze swoimi uczniami. Przed absolwentami stoją teraz nowe życiowe wyzwania...
ŻYCZYMY MĄDRYCH WYBORÓW I SUKCESÓW W DOROSŁYM ŻYCIU!
ZAPYTANIE OFERTOWE NR 1/2019 z dnia 17.05.2019
Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych im. M. Dąbrowskiej w Chorzowie w związku
z realizacją projektu pn. „Nowe umiejętności- nowe szanse na rynku pracy - doskonalenie umiejętności kadry nauczycielskiej i uczniów w Zespole Szkół Gastronomiczno - Usługowych w Chorzowie” współfinansowany ze środków Unii Europejskiej
z Europejskiego Funduszu Społecznego na lata 2014-2020 zaprasza do złożenia oferty cenowej w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego pod nazwą
Projekt i druk dzienniczków staży zawodowych organizowanych w ramach projektu pn. „Nowe umiejętności- nowe szanse na rynku pracy - doskonalenie umiejętności kadry nauczycielskiej i uczniów w Zespole Szkół Gastronomiczno - Usługowych w Chorzowie”
Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia:
1.Druk czarno-biały
2.Ilość sztuk 85sztuk
3.Stron 20 + okładka z przodu i tyłu- całość musi być trwale złączona/zszyta
4. Rozmiar A5
Opis sposobu obliczenia ceny:
1.Cenę należy podać w złotych polskich z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku.
2. Łączna oferta musi obejmować cały zakres zamówienia, określony w zapytaniu ofertowym czyli projekt dzienniczka, druk, dostarczenie do Zamawiającego.
Ofertę cenową należy przesłać w terminie do 27 maja 2019 r do godz. 9:00 drogą elektroniczną na adres: projektzsgu@wp.pl
Postępowanie może zostać zamknięte bez dokonania wyboru, w szczególności, gdy oferta najkorzystniejsza przekroczy kwotę, jaka można przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia, postepowanie może zostać zamknięte bez wybrania którejkolwiek oferty.
Osoba uprawniona do kontaktów: Natalia Zielińska tel 501921128
email: projektzsgu@wp.pl
Na szkolnym kanale YouTube zostały umieszczone kolejne filmiki z kursu barmańskiego i piekarniczo-cukierniczego. Do obejrzenia TUTAJ
Zakończył się KURS NOWOCZESNYCH TECHNIK I TECHNOLOGII PIEKARNICZO-CUKIERNICZYCH zorganizowany w ramach projektu: „Nowe umiejętności- nowe szanse na rynku pracy - doskonalenie umiejętności kadry nauczycielskiej i uczniów w Zespole Szkół Gastronomiczno - Usługowych w Chorzowie”, który był współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Społecznego.
11 uczestników poznało techniki cukiernicze, technologie produkcji ciast, wyrobów cukierniczych, musów, kremów, podstawy pracy z czekoladą, nowoczesne dekoracje i obsługę sprzętu.
Nowe zdjęcia zostały dodane do galerii KURS NOWOCZESNYCH TECHNIK I TECHNOLOGII PIEKARNICZO-CUKIERNICZYCH 6-9.05.2019.
Informujemy, że na szkolnym kanale YouTube można zobaczyć filmiki z kursu barmańskiego.
Nowe zdjęcia zostały dodane do galerii KURS BARMAŃSKI 6-10.05.2019..
Warsztat Szkolny
ul. Powstańców 6a
41-500 Chorzów
tel. (32) 24 11 075