0. 7:10 - 7:55
1. 8:00 - 8:45
2. 8:50 - 9:35
3. 9:40 - 10:25
4. 10:35 - 11:20
5. 11:30 - 12:15
6. 12:30 - 13:15
7. 13:20 - 14:05
8. 14:10 - 14:55
9. 15:00 - 15:45
10. 15:50 - 16:35
11. 16:40 - 17:25
12. 17:30 - 18:15
W poniedziałek, 03.12.2018r., w Naszej Szkole odbyły się WARSZTATY KULINARNE z p.ROBERTEM SOWĄ pt. „Przygotowanie do kariery”.
Mistrzowi w dziedzinie gastronomii towarzyszyło dwóch szefów kuchni p. Konrad Kornaszewski oraz p. Krzysztof Baranowski.
Uczniowie, zostali podzieleni na 3 grupy i każda grupa miała przypisanego „szefa”, z którym pracowała podczas warsztatów.
W spotkaniu wzięli udział uczniowie wybrani spośród wszystkich klas o profilu kucharz od klasy 1 do 4, każdy miał szansę się pokazać i zaprezentować swoje umiejętności.
Kucharze przygotowali Business lunch czyli posiłek odbywający się podczas biznesowego spotkania w restauracji, który musi zostać wykonany w czasie 45 minut, i tyle też wystarczyło naszym uczniom aby przygotować
zupę hiszpańską z chorizo i oliwkami,
pierś z kaczki z jabłkami i rodzynkami oraz
deser – kardamonowy torcik bezowy z kremem waniliowym i owocami.
Wszystkie dania powstały przy użyciu aromatycznych przypraw marki Prymat GASTROline, która dla ZSGU zasponsorowała zapas przypraw dla wszystkich sal technologicznych, fartuszki dla uczniów reprezentujących naszą szkołę poza jej murami, jak również tablice edukacyjne, które zawisną w sali 42. Podczas gotowania wykorzystano również produkty firmy Smak.
Każdy z uczestników, otrzymał certyfikat uczestnictwa oraz zbiór przepisów na wykonanie potrawy z pokazu ale przede wszystkim każdy uczeń otrzymał autorska książkę z dedykacją i autografem p. Roberta Sowy pt. „ Krok po kroku z Robertem Sową”.
W piątek 7 grudnia odbędą się kolejne warsztaty w ramach Śląskiej Ligii Biznesowej.
Uczniowie naszej szkoły biorą udział w warsztatach pod kierunkiem dr Krzysztofa Wrany z Górnośląskiej Wyższej Szkoły Przedsiębiorczości im. Karola Goduli w Chorzowie oraz Fundacji Edukacji Przedsiębiorczej w Chorzowie.
Projekt ma charakter elitarny, gdyż w obecnej edycji udział w nim brać mogą uczniowie jedynie z pięciu szkół z województwa śląskiego.
Liga to cykl warsztatów i paneli eksperckich, których celem jest rozwijanie kompetencji w zakresie przedsiębiorczości oraz pozostałych kompetencji kluczowych tj. kreatywności, uczenia się i budowania relacji społecznych poprzez przygotowanie rozwiązań "casów" biznesowych.
W czasie zajęć Uczestnicy dowiedzą się między innymi w jaki sposób: – wykonać autodiagnozę potencjału kreatywnego i biznesowego, – kreować unikatowe pomysły biznesowe oraz tworzyć ofertę firmy, – odkrywać innowacyjne produkty lub usługi, – analizować rynek, – zarządzać zasobami i promować firmę, – wykonać podstawowe analizy finansowe oraz oszacować przychody i koszty.
Więcej informacji:
https://www.gwsp.edu.pl/poznaj-gwsp/aktualnosci/slaska-liga-biznesowa-ii-----kolejka-2
W cyklu KSIĄŻKA TYGODNIA Natalia Leszczyńska z klasy 2b poleca kryminał Stephena Kinga pt."OUTSIDER" .
Dnia 29 listopada odbyło się spotkanie profilaktyczne z zakresu raka piersi dla klas pierwszych z chorzowskim „Klubem Amazonek”. Uczniowie zostali zapoznani z problematyką raka piersi oraz sposobami samodzielnego badania się. Panie „Amazonki” podzieliły się z młodzieżą swoimi doświadczeniami związanymi z chorobą. Uczniowie obejrzeli film profilaktyczny, na którym zostały przedstawione metody jak właściwie badać piersi.
Dnia 28 listopada pedagog szkolny przeprowadził zajęcia z zakresu profilaktyki HIV i AIDS w klasach czwartych. Uczniowie bliżej poznali problem i uświadomili sobie poważny wpływ zachowań ryzykownych na zakażenie wirusem HIV. Młodzież została poinformowana o punktach konsultacyjnych, w których można zrobić anonimowe i bezpłatne badania krwi.
Uczennica klasy 4b Melissa Hauke zdobyła wyróżnienie w XVIII edycji Miejskiego Konkursu Poetyckiego o Złotą Jesienną Chryzantemę, organizowanego przez ZSTiO Nr 4 w Chorzowie.
GRATULUJEMY!
W dniu 27 listopada aktywna młodzież naszej szkoły: Agnieszka, Sonia, Marcel i Olaf z klasy III b pod opieką nauczycieli p. mgr inż. Ewy Ortyl i p. mgr Sabiny Pakosz przeprowadziła " Warsztaty cukiernicze" dla maluchów Miejskiego Przedszkola nr 47 z Oddziałami Integracyjnymi w Rudzie Śląskiej .
Przedstawiliśmy przedszkolakom w ramach preorientacji zawodowej, na czym polega zawód kucharza i kelnera.
Ogromną atrakcją dla maluszków było wspólne dekorowanie wcześniej wypieczonych pierniczków oraz pokaz umiejętności kelnerskich. Na koniec grupa "Biedronek" wręczyła nam małe upominki.
Projekt: „Nowe umiejętności- nowe szanse na rynku pracy - doskonalenie umiejętności kadry nauczycielskiej i uczniów w Zespole Szkół Gastronomiczno - Usługowych
REKRUTACJA NA KURSY
Zadanie 4: Zdobywanie przez uczniów dodatkowych uprawnień zwiększających ich szanse na rynku pracy:
Uczniowie klas IV
Uczniowie klas III
Regulamin rekrutacji dostępny na stronie internetowej i w gablocie projektu.
REGULAMIN_UCZESTNICTWA_I_REKRUTACJI.doc
Zgłoszenia uczniów i nauczycieli przyjmowane będą w terminie 03-14.12.2018 r.
do p. N.Zielińskiej
i p. K.Borowego.
Formularz deklaracji uczestnictwa
w projekcie i zgoda na przetwarzanie danych i publikację wizerunku do odbioru w biurze projektu.
OFERTA dla zainteresowanych uczniów, którzy chcą skorzystać z pomocy, zajęć wyrównawczych, poradnictwa dot. zawodu, itp.:
"Szanowni Państwo,
serdecznie zapraszamy do skorzystania z oferty zajęć i korepetycji dla młodzieży, proponowanej przez Centrum Usług Szkoleniowych i Aktywizacji Zawodowej dla Młodzieży CUMA. W ramach bezpłatnych zajęć oferujemy młodzieży uczącej się w Chorzowie:
-doradztwo zawodowe
-warsztaty i szkolenia (autoprezentacja, team building, pozyskiwanie funduszy)
-zajęcia językowe (j. angielski oraz j. niemiecki na dwóch poziomach - podstawowym lub średnio zaawansowanym)
-zajęcia wyrównawcze (j. polski, fizyka, chemia, matematyka)
-zajęcia z zakresu social mediów, marketingu internetowego i tworzenia stron internetowych.
Wszystkie zajęcia są bezpłatne!
Więcej szczegółów pod numerem telefonu: 720-792-646, na stronie internetowej projektu http://cuma.chorzow.eu lub w siedzibie CUMY przy ulicy Wolności 3.
Zapraszamy od poniedziałku do piątku w godzinach 11:00-18:00 oraz w wybrane soboty w godzinach 10:00-15:00.
Serdecznie zapraszam w imieniu załogi projektu,
Marcin Kawka
mentor Grupy Pilotażowej CUMA"
22.11.2108r. w Domu Kultury na Koszutce w Katowicach odbyły się obchody 100-lecia Zwycięskiej Obrony Lwowa.
W ramach tych obchodów nasza szkoła podjęła się wypieku chleba kulikowskiego. Warszaty Szkolne wypiekły na tę okoliczność 4 kosze z chlebem kresowym, a uczniowie klasy 3B: Agnieszka Koj i Marcel Flisiak rozdawali go po zakończonym koncercie.
Całą uroczystość uświetniał koncert chóru Echo-Kresów. Inicjatorem wydarzenia był Pan Antoni Wilgusiewicz - prezes Katowickiego Klubu Miłośników Historii i Kultury Lwowa.
W listopadzie trwa akcja „Listopad z prewencją”- prowadzone są zajęcia „Stop Cyberprzemocy” dla klas pierwszych i drugich z pedagogiem szkolnym.
Uczniowie zapoznani są z konsekwencjami prawnymi, społecznymi i psychicznymi ofiary i sprawcy.
Prócz problematyki „przestępczości wirtualnej” poruszane są zagadnienia z zakresu innych form przemocy oraz przestępczości i demoralizacji. Młodzież poznaje różnice pomiędzy Ustawą o postępowaniu z nieletnimi, a Kodeksem Karnym.
Ponadto uczniowie dowiadują się informacji nt. środków wychowawczych oraz procedur postępowania w przypadku wystąpienia danego rodzaju przemocy na terenie szkoły.
W trakcie zajęć prezentowany jest film profilaktyczny pt. „Internet - dobry żart”, który porusza problem przeciwdziałania cyberprzemocy. Zostały wykonane gazetki profilaktyczne przez grupę Młodzieżowego Lidera Profilaktyki. Uczniowie klas pierwszych i drugich otrzymali ulotki wykonane przez pedagoga.
Podaruj lub przynieś na kiermasz ciekawą, ulubioną, wartą przeczytania książkę, którą już przeczytałeś, nie potrzebujesz i chciałbyś się nią podzielić z innymi.
Biblioteka przyjmuje książki do 7 grudnia.
Kiermasz odbędzie się 10 grudnia w bibliotece lub na korytarzu na parterze.
PRZYŁĄCZ SIĘ DO AKCJI PROMOWANIA CZYTELNICTWA!
22. listopada w ramach obchodów Europejskiego Tygodnia Umiejętności Zawodowych zorganizowaliśmy warsztaty dla uczniów gimnazjów i szkół podstawowych z zakresu preorientacji zawodowej w branży gastronomiczno-hotelarskiej u pracodawców, w hotelu Courtyard by Mariott i Best Western Mariacki w Katowicach.
Rozpoczynamy cykl propozycji czytelniczych.
W tym tygodniu p. dyrektor G. Ojciec poleca tytuł "SMAK KWIATÓW POMARAŃCZY", czyli rozmowy o kuchni i kulturze autorstwa Agnieszki Drotkiewicz i Tessy Capponi-Borawskiej.
21 listopada odbył się w naszej szkole Dzień Bez Smogu czyli Anty Smog Day.
Udowodniliśmy, że problem smogu nie jest nam obojętny. Dowodem na to są plakaty przygotowane przez uczniów w języku polskim i angielskim.
Dodatkowo uczniowie i nauczyciele ubrali się na zielono.
Dziękujemy za tak liczny udział w akcji.
Dodano galerię zdjęć do wydarzenia 72-LECIE ZSGU, które miało miejsce 13.11.2017r. w Chorzowskim Centrum Kultury.
Dodano galerię zdjęć do wydarzenia 70-LECIE ZSGU, które miało miejsce w listopadzie 2015r. w Chorzowskim Centrum Kultury.
Dnia 21 listopada odbyło się spotkanie klas czwartych TG z funkcjonariuszami Służby Celno- Skarbowej. Zajęcia dotyczyły problematyki hazardu, uzależnień od gier.
Ponadto funkcjonariusze opowiedzieli o zadaniach i funkcjonowaniu oraz jednostkach Krajowej Administracji Skarbowej.
Więcej informacji tutaj
W szkole trwają matury próbne, ale klasy maturalne wybiegają już w przyszłość i zapraszją nauczycieli na swoją STUDNIÓWKĘ, która odbędzie się 18 stycznia 2019 r. w Restauracji MIESZKO w Katowicach.
Warsztat Szkolny
ul. Powstańców 6a
41-500 Chorzów
tel. (32) 24 11 075