AKTUALNOŚCI

Wtorek 19.03.2024

liczba odwiedzin: 4668550

DZWONKI

0.      7:10 - 7:55

1.      8:00 - 8:45

2.      8:50 - 9:35

3.      9:40 - 10:25

4.     10:35 - 11:20

5.     11:30 - 12:15

6.     12:30 - 13:15

7.     13:20 - 14:05

8.     14:10 - 14:55

9.     15:00 - 15:45

10.   15:50 - 16:35

11.   16:40 - 17:25

12.   17:30 - 18:15

Galeria zdjęć

OFERTA EDUKACYJNA 2020/2021

TECHNIKUM GASTRONOMICZNE

KIERUNKI KSZTAŁCENIA

 5-letnie Technikum Gastronomiczne
 w zawodach:
Technik hotelarstwa
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Technik usług kelnerskich

TECHNIK HOTELARSTWA

 Kwalifikacje:          HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie,
HGT.06. Realizacja usług w recepcji
 Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik hotelarstwa powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
 1) prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaż usług hotelarskich;
2) rezerwowania usług hotelarskich;
3) wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji;
4) przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości;
5) przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;
6) przyjmowania i realizacji zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe.
 Możliwości zatrudnienia:
 obiekty noclegowe  w kraju i za granicą (hotelach, motelach, pensjonatach, ośrodkach wypoczynkowych, na statkach pasażerskich, promach itp.) w działach:
§spa & wellness,
§gastronomicznym,
§części noclegowej,
§organizacji konferencji i spotkań biznesowych,
§Biura podróży
§Własna działalność gospodarcza.

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

 Kwalifikacje: HGT.02. Przygotwanie i wydawanie dań,
                        HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
 Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
 1) oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
2) sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
3) planowania i oceny żywienia;
4) organizowania produkcji gastronomicznej;
5) planowania i realizacji usług gastronomicznych.
 Możliwości zatrudnienia:
§restauracje,
§zakłady gastronomiczne,
§bary szybkiej obsługi,
§pensjonaty, domy wczasowe,
§restauracje na statkach i promach,
§szpitale, sanatoria, szkoły, internaty, stołówki prowadzone przez zakłady pracy,
§przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją produktów i półproduktów spożywczych,
§Własna działalność gospodarcza.

TECHNIK USŁUG KELNERSKICH

 Kwalifikacje: HGT.01 Wykonywanie usług kelnerskich, HGT.11 Organizacja usług gastronomicznych
 Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik usług kelnerskich powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
 fachowej i kompleksowej obsługi gości w zakładach gastronomicznych,
 obsługi przyjęć okolicznościowych,
 przygotowania sali konsumenckiej do obsługi gości, obsługiwania gości z wykorzystaniem różnych systemów obsługi,
 obsługiwania gości z wykorzystaniem różnych systemów obsługi, serwowania potraw i napojów różnymi metodami i technikami,
 sporządzania potraw i napojów w obecności gości.
 Możliwości zatrudnienia w:
§restauracjach, barach, pubach,
§kawiarniach, cukierniach,
§hotelach i pensjonatach,
§ośrodkach wypoczynkowych,
§agroturystyce,
§na promach i statkach.
§własna działalność gospodarcza.

Kontakt

  • Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych
    ul.Katowicka 64
    41-500 Chorzów
  • (+32) 24 11 725

Kontakt

Warsztat Szkolny

ul. Powstańców 6a

41-500 Chorzów


tel. (+32) 24 11 075

Mapa

Wtorek 19.03.2024